Strony

piątek, 12 grudnia 2014

Pierogi pieczone - z boczniakami, papryką i serem

Pieczone pierogi z grzybowym farszem. Troszkę innym, ponieważ zamiast tradycyjnych grzybów są boczniaki, dodałam też podsmażaną paprykę i żółty ser. Całość wyszła bardzo smaczna i warta powtórzenia. Pierożki podałam z czystym barszczem czerwonym na zakwasie.
Ciasto pierogowe jest cieniutkie i chrupiące. Dzięki sporej ilości masła dobrze się z nim pracuje. Wałkowanie nie sprawia trudności i ze zlepianiem nie ma problemów. Pierogi można piec od razu lub przygotować dużo wcześniej i jeszcze surowe zamrozić. Najlepiej pierogi zamrażać rozłożone na tackach, dopiero po mocnym schłodzeniu przekładać do woreczków. Przed mrożeniem nie smarujemy ich białkiem, robimy to tuż przed pieczeniem. Zapraszam :)


Składniki na farsz grzybowy:
  • 500 g boczniaka
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra - do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Boczniaki umyć, osuszyć - pokroić w kosteczkę. Obsmażyć na maśle do miękkości - 10-15 minut. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekany czosnek oraz żółtą i czerwoną paprykę. Podsmażać chwilę, dodać grzyby i dusić aż woda odparuje. Doprawić do smaku. Ostudzić i wsypać drobno starty ser.


Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta czerwonej papryki słodkiej i ostrej
  • ok. 200 ml bardzo ciepłej wody

Mąkę, jajka, masło i przyprawy umieścić w misie miksera. Miksując na niskich obrotach wlewać stopniowo wodę, tak by uzyskać gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut.

Ciasto wałkować na lekko podsypanej mąką stolicy. Wykroić krążki, nałożyć farsz i zlepić brzegi pierogów. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem i oprószyć sezamem. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, ok. 20 minut, aż będą rumiane.
Smacznego : )

16 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam pieczonych pierogów, a wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fars brzmi bardzo smacznie, pierożki super wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierożki wyszły Ci rewelacyjne. Fajny farsz no i pieczone :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne są, i takie inne - super!

    OdpowiedzUsuń
  5. o super propozycja, pieczonych pierogów jeszcze nie robiłam, a te wyglądają bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny farsz :D Musze w końcu zakasać rękawy i zrobić pieczone pierogi :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczone robię zawsze drożdżowe, ale chętnie spróbuję Twoich. A farsz jaki ciekawy:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zwykle same pyszności:)) Takich jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  9. Skład farszu brzmi doskonale, zapowiadają się pyszne pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna alternatywa do tradycyjnych uszek , czy kapuśniaczków. Bardzo mi sie przepis podoba.:)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł na coś innego niż uszka do barszczu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z barszczem chętnie wproszę się na degustację :) pierożki idealne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pieczone pierożki to coś dla mnie, uwielbiam je w każdej postaci :) Twój farsz też jest ciekawy, czuję, że skusiłabym się na więcej niż jednego ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny przepis :) grzyby i papryka to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne takie pieczone pierożki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)