Na blogu jest już przepis na porzeczkowca w wersji pieczonej. Dziś przedstawiam Wam wersję bez pieczenia. Ciasto na kakaowych herbatnikach, przełożone masą kajmakową, kremem budyniowym, bitą śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki. Brzmi słodko? Jest słodko :) ale porzeczka idealnie łagodzi tę słodycz. Całość przepyszna, musicie koniecznie spróbować!
Przepis dostałam od przyjaciółek :) Zapraszam!
Składniki:
forma o wymiarach ok. 20x30 cm
- 350 g kakaowych herbatników
- puszka masy kajmakowej
- duży słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 400 g śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Składniki na masę budyniową:
- litr mleka
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 250 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru - można dać więcej
Odlać szklankę mleka i rozpuścić w nim budynie. Resztę zagotować, wlać rozmieszane budynie i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i całkowicie wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem, następnie łyżka po łyżce dodawać budyń. Ucierać do uzyskania gładkiej, puszystej masy. W razie potrzeby dosłodzić.
Formę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, na nich
rozsmarować masę kajmakową (jeśli jest bardzo gęsta, można włożyć puszkę
na kilka minut do gorącej wody).
Na masie rozłożyć drugą warstwę herbatników i masę budyniową. Ponownie herbatniki, dżem porzeczkowy i śmietankę ubitą z cukrem pudrem. Na śmietanę zetrzeć czekoladę.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)
Obłędny! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńOstatnio sama sie przekonałam, że kajmak nie jest aż tak słodki w towarzystwie dżemu a pysznie smakuje:)
Mniam z rana smaka sobie narobiłam!!
OdpowiedzUsuńSwietny przepis. To zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMniam, na pewno pyszne!!
OdpowiedzUsuńTo ciacho na pewno jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :-) uwielbiam takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńCzuję,że u mnie nie dotrwa do momentu,aż się składniki zwiążą,zjemy je wcześniej,choćby i w płynnej postaci:)))
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto.
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńO fajnie! Wersji bez pieczenia nie znałem, wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPycha :) mam sporo mrożonej porzeczki, może ją wykorzystam....zrobię frużelinę a potem to ciacho :)) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda kusząco, nie znałam wcześniej wersji tego ciasta bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńto ciasto musi wymiatać.. :) nie dość, że robi się szybko to jeszcze tyle dobroci i to w jednym kawałku! :)
OdpowiedzUsuńna 100% hit tegorocznych świąt! :)
Jedno wielkie MNIAM! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak porzeczek, a zimą , to niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńPorzeczki niestety nie mam, ale przepis zachowam i kiedy przyjdzie stosowna pora nie zawacham sie go użyć :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że tylko palce lizać!!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z porzeczkami :)
OdpowiedzUsuńZ porzeczkami to ja zawsze i wszędzie. Fajny kwaskowy smak uwielbiam. I smaczny krem budyniowy do niego zrobiłaś
OdpowiedzUsuńobłędne - takie ciasto to ja chętnie zjem! :) porzeczka musi świetnie przełamywać słodycz :)
OdpowiedzUsuńCudny porzeczkowiec :)
OdpowiedzUsuńChodzi o blachę o wymiarach 35x24?
OdpowiedzUsuńNigdzie nie mogę znaleźć blaszki o wymiarach podanych w opisie 🙈
Proszę zrobić w podobnych wymiarach 😊 nie musi być konkretnie taka.
Usuń