Strony

piątek, 13 lutego 2015

Śledzie w buraczkach

Pączki i faworki już były, teraz czas na śledzie. Przed nami ostatni weekend karnawału i śledzik, który ma nam przypomnieć o nadchodzących 40 dniach postu. 
Mam dla Was przepis na śledzie w buraczkach, które doskonale się prezentują i świetnie smakują. 
Na zdjęciu są śledzie jeszcze przed włożeniem do zalewy. Po zamarynowaniu nabierają różowego koloru, są kruche i słodko-kwaśne, a buraczki wspaniale chrupią. Polecam :) 
Przepis znalazłam u Olimpii z bloga Pomysłowe Pieczenie.



Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 200 g buraków
  • 2 czerwone cebule
  • 25 g chrzanu w korzeniu
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 liście laurowe
  • 350 ml octu z białego wina
  • 200 ml wody
  • 300 g cukru

Śledzie namoczyć  w zimnej wodzie przez 2 godziny, zmieniając w tym czasie wodę 2 razy. Do garnka wlać wodę, ocet i wsypać cukier. Podgrzewać do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać liście laurowe, poszatkowaną  w piórka cebulę i pokrojonego w paseczki buraka. Całość gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia i do zalewy wsypać rodzynki. Zalewę całkowicie ostudzić. Śledzie przekroić na pół po skosie i każdą połówkę zwinąć. Układać w słoiku na zmianę z buraczaną sałatką. Włożyć korzeń chrzanu. Na koniec całość zalać zalewą, wstawić do lodówki. Śledzie są gotowe po 2 dniach.
Smacznego :) 

17 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie - bardzo podobają mi się takie zwinięte śledziki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po pączkach takie śledzie to rarytas:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyda się na koniec karnawału! Fajne dodatki do śledzika! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak! po słodkim czas na śledzie xD
    Przepięknie wyglądają ułożone na tej różowej "podkładce". Super muszą wyglądać już po zanurzeniu w zalewie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja śledziowa jestem na maxa :) muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentują się bardzo smakowicie!! Takich jeszcze nie jadłam, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. jak słodko kwaśne to biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie śledziki, z buraczkami pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Już poprawiam :) Chrzan włożyć do zalewy - już zimnej!

      Usuń
    2. ok :) dzieki. wlasnie robie :) Pozdrawiam.

      Usuń
  11. w lodowce w sloiku czy wystarczy gleboka miska ? z zamknieciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne może być miseczka zamykana :)

      Usuń
    2. nie zdążyłam zrobić ładnych zdjęc. Sledzie rozeszły się w mega szybkim tempie. Rodzina była zachwycona.
      PYSZNE sledzie :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)