Strony

sobota, 7 lutego 2015

Pasztet drobiowy z wątróbką

Jeśli nie macie pomysłu na to, co zrobić z mięsem rosołowym to proponuję pasztet. Z dużą ilością przesmażanej z cebulą wątróbki. Pracy przy nim niewiele, a efekt naprawdę zadowalający.  Polecam :) 

Składniki:
długa keksówka
  • 1/2 kg mięsa z rosołu
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 2 jaja
  • 100 g pieczywa (może być zwykła bułka, u mnie to 100 g domowego chleba) 
  • po łyżce czerwonego i  czarnego pieprzu w ziarnach
  • przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, mielona słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • mąka
Wątróbkę namoczyć w wodzie, kilkukrotnie ją zmieniając. Osuszyć i obtoczyć w mące.
Cebulę pokroić w grubą kostkę,  zeszklić na oliwie. Partiami wrzucać wątróbkę i obsmażać z obu stron. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 
Chleb zalać gorącą wodą, odstawić by przestygł. 
Mięso z kurczaka zmielić 2 razy w maszynce do mięsa. Następnie zmielić wątróbkę z cebulą i osączony z nadmiaru wody chleb. Składniki połączyć i doprawić przyprawami do smaku. 
Pieprz w ziarnach lekko roztłuc w moździerzu. Dodać jajka, wyrobić i przełożyć do wyścielonej folią aluminiową foremki. 
Piec w 200 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec godzinę. Gdyby pasztet za bardzo się rumienił - przykryć go folią aluminiową.
Przed krojeniem całkowicie wystudzić i schłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. Pasztecik palce lizać :)
    moja babcia robiła nieco inny, ale był przepyszny, muszę poszukać przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe pasztety są the best :) ja ostatnio robiłam brokułowo -drobiowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I do tego domowy chlebuś...ale pyszność!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego nie jadłam, ale uwielbiam pasztety i te mięsne te warzywne, więc jestem pewna, że jest bardzo smaczny!: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, domowy pasztecik najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym, najlepiej z domowych chlebem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Biorę w ciemno, pycha!
    Do domowego chlebka idealny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki pasztet z chrupiącym pieczywem byłby idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś wspaniałego taki pasztet :) i znakomity sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgadzam się z wszystkimi z domowym chlebkiem pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma jak domowy pasztet:-) Bardzo często robimy, ale raczej taki celowany, a z rosołu to najczęściej galaretkę robimy:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki pasztet to delicje,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oooo dziś nasza mama zrobiła rosół! Jutro będzie pasztet xD
    Pożyczamy przepis, mimo, że same nie jemy mięsa to reszta rodzinki na pewno w nim zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam drobiowe pasztety, bardzo mi się podoba pomysł z dodaniem pieprzu! Ekstra

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki domowy najlepszy pasztecik, na ciepło i na zimno pycha. Dawno nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)