Sernik bez sera, za to na śmietanie 18%. Najlepszy jaki w życiu jadłam. Lekki, kremowy, na kruchym maślanym spodzie, z jagodami. Pieczony na samych białkach, dzięki czemu pozostaje idealnie biały. Polecam :)
Składniki na kruche ciasto:
tortownica o średnicy 24 cm, lub forma o wymiarach 24x28 cm
- 300 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kosteczkę masło. Wyrobić do uzyskania kruszonki. Wrzucić żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Składniki na masę śmietanową:
- 1,2 l śmietany 18 %
- 180 g cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 białka
Dodatkowo:
- 250 g świeżych jagód
- cukier puder
Śmietanę, cukier, mąkę i ziarenka wanilii ubić mikserem, do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać w masę śmietanową.
Formę wyścielić papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta, następnie masę śmietanową i owoce. Na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe kruche ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut, aż sernik lekko się zrumieni. Wyłączyć piekarnik i w zamkniętym studzić sernik przez godzinę. Następnie całkowicie ostudzić na blacie. Schłodzić w lodówce przez noc.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ja znam go jako "styropian" - jest pyszny, taka wersja z jagodami musi być jeszcze lepsza :)
OdpowiedzUsuńJest taki biały jak śnieg! Nigdy takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. Ten wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie.. :) kwintesencja deseru!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńpiękny serniczek!!
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci idealnie! Cieszę się, że spodobał Ci się przepis, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym sobie taki serniczek! :)
OdpowiedzUsuńprzepiękny i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńSerniczek rewelacyjnie się prezentuje i pewnie super smakuje :)
OdpowiedzUsuńommommm!! zrobię na wielkanoc:) akurat mam babcine jagody w słoiku:))
OdpowiedzUsuńpyszności:) lubię takie lekkie serniki:)
OdpowiedzUsuńWygląda wprost obłędnie!
OdpowiedzUsuńMusi cudownie smakować!
OdpowiedzUsuńI wygląda pięknie.
Mmm, a ja właśnie się zastanawialam do czego by tu wykorzystać moje zamrożone jagody:)))
OdpowiedzUsuńpiekny !
OdpowiedzUsuńRobię taki śmietano-sernik, ale z dodatkiem budyniu. Bardzo jestem ciekawa Tego Twojego;-)
OdpowiedzUsuńCudowny ,też lubię lekkie ,delikatne serniki.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten sernik, nawet wczoraj piekłam go mężowi do pracy, pięknie u Ciebie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie znam tego sernika i choć śmietana , a raczej jej ilość mnie odstrasza, to spróbuję kiedyś zrobić, bo wierzę zapewnieniom Łucji,że jest pyszny.
OdpowiedzUsuńZnam ten sernik. Moja teściowa często go robi. Super Ci wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńBardzo piękny sernik. Nie jadłam jeszcze takiego sernika.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten "oszukany" sernik :)
OdpowiedzUsuńNie jadłyśmy jeszcze takiego sernika. Wygląda bajecznie, najbardziej przekonują nas te owoce :)
OdpowiedzUsuńLekki to idealne określenie na ten sernik, tak własnie wygląda; )
OdpowiedzUsuńkocham takie serniki :) puszyste z dodatkiem owoców mmm pycha :)
OdpowiedzUsuńZnam ten sernik i ja, jest pyszny ... a każdego kolejnego dnia coraz lepszy:). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny:)
OdpowiedzUsuńPrześliczny! Aż latem mi zapachniało :)
OdpowiedzUsuńTo ja muszę się z tym sernikiem zdecydowanie poznać :)!
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek, aż chce się go jeść i te jagódki mniam
OdpowiedzUsuńświetne ciacho :) muszę wreszcie zrobić taki oszukany sernik :)
OdpowiedzUsuńMam gdzieś zapisany na niego przepis i ciągle odkładam zrobienie tego cuda, może w końcu się skuszę na ten "sernik bez sera" ;)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę!
OdpowiedzUsuńco myślisz o dodaniu startej skórki z cytryny do masy ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że jak najbardziej pasuje :)
UsuńWyszedł pyszny choć strasznie mi popękał... następnym razem postaram się piec dłużej w niższej temperaturze... może będzie lepiej :) Dziękuję za przepis i życzę Wesołych Świąt :)!!!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie z ciachem -ja zrobię hernatę:)
OdpowiedzUsuńZrobienie tego cuda, to poprostu sztuka! Gratuluję talentu i szczerze podziwiam.
OdpowiedzUsuńHej:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sernik i niestety była to monstrualna klapa.. Od razu zaznaczę, że nie trzymałam się w 100% przepisu;) być może z tego wynikała moja porażka
Komentarz piszę dla osób, które nie mają doświadczenia jak ja i mogą nie wiedzieć czego się spodziewać po tym przepisie, a także liczę na jakieś sugestie ze strony autorki wpisu:)
Pierwszą i najbardziej zaskakującą rzeczą było to jak ten sernik monstrualnie zaczął rosnąć! Czy u Ciebie też tak to wygląda?
Nie spodziewałam się tego i zostawiłam mu za mało miejsca, przez co wypłynął i następnie spowodował powstanie olbrzymiej ilości dymu w mieszkaniu. Żeby jakoś temu zaradzić musiałam otworzyć piekarnik...
To co potem się stało przeszło moje najśmielsze oczekiwania; sernik opadł tak że pozostała z niego marna warstewka.
Po wystudzeniu okazało się że spód mocno nasiąkł i zrobiła się z niego częściowo niesmaczna gumowata podeszwa. Albo to nie spód tylko masa serowa tak się zachowała nie wiem... Ponadto z formy wyciekła stosunkowo duża ilość tłuszczu
Dodam też że ciasto kruche zrobiłam z innego przepisu, mojego ulubionego.
Co o tym wszystkim sądzisz? Jeśli masz jakieś sugestie to będę wdzięczna za podzielenie się:)
Przemyślałam wszystko o czym napisałaś i szczerze powiedziawszy nasuwa mi się tylko jeden powód, dlaczego sernik nie wyszedł. Zbyt wysoka temperatura pieczenia, która spowodowała szybki wzrost sernika - zanim, niestety zdążył stężeć. Jeśli trzymałaś się przepisu i zastosowałaś podaną wielkość formy sernik sam z siebie nie miał prawa z niej uciec. Rośnie podczas pieczenia, to fakt, ale nie tak gwałtownie, nawet mi odrobinę czasami pęknie a po wyciągnięciu z pieca opada minimalnie - w taki sposób że pęknięcia nie widać.
UsuńPo tym jak otworzyłaś piekarnik - co całkowicie rozumiem z zaistniałej sytuacji - niestety opadł, dzieje się tak z każdym ciastem na ubitych białkach.
Pozostaje mi tylko powiedzieć, że przykro mi, że przepis się nie udał. Ja ręczę za niego głową, ponieważ piekę go dość często i w przeróżnych wersjach i nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło.
Dzień dobry, bardzo proszę o informacje ile piec sernik z podwójnej ilosci składnikow w prostokątnej blaszce.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ola
Dzień dobry, jakiego rozmiaru będzie forma? Czas pieczenia będzie zależał od tego czy do podwójnej porcji sernika zastosujesz podwójnie większą blaszkę czy będzie pieczony w mniejszej. Ciężko mi stwierdzić jak długo. Na pewno trzeba go piec do momentu aż sernik całkowicie stężeje, zwłaszcza na środku. Później już można go wyłączyć i studzić w piekarniku a następnie schłodzić w lodówce. Pozdrawiam Łucja
Usuń