Chałka drożdżowa, o delikatnym pomarańczowo-waniliowym aromacie. Zwieńczona sezamową kruszonką. Lekka, puszysta i słodka. Doskonale smakuje z masłem, miodem i dżemem. Zapraszam :)
Składniki na chałkę:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- skórka otarta z pomarańczy
- 50 g cukru
- łyżka cukru z wanilią
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka do posmarowania chałki
Składniki na sezamową kruszonką:
- 25 g cukru
- 2 łyżki mąki
- 60 g masła
- 50 g sezamu
Drożdże rozkruszyć i połączyć ze szklanką mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawić na 15 minut.
Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość przelać go do mąki i połączyć ze wszystkimi składnikami. Zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałek i zapleść warkocz. Chałkę umieścić na papierze do pieczenia i podwinąć końce pod spód. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Składniki kruszonki połączyć. Masło rozetrzeć z mąką i cukrem, następnie dodać sezam i wymieszać.
Chałkę posmarować jajkiem i używając tarki zetrzeć na chałkę kruszonkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 35 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Wisłę z bloga Zapach Chleba :)
Pyszna drożdżowa chałka, a jak ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńChałka z masełkiem i szklanka mleka. To ja proszę takie pyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńTa kruszonka mnie woła! :)
OdpowiedzUsuńo Boooziu... <3 <3
OdpowiedzUsuńzjadłabym pół.. albo 3/4 :D reszta poszłaby do zdjęć :D
To ja się wpraszam na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńPiękna chałka ci wyszła. Uwielbiam taką :)
OdpowiedzUsuńAleż kusisz Łucjo coraz to lepszymi pomysłami. Sezamowa kruszonka już jest moja, nie wpadłabym na takie połączenie.
OdpowiedzUsuńZ sezamowa kruszonka? Jeszcze takiej nie jadlam. Wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńchałka jest najlepszym pieczywem pycha:)
OdpowiedzUsuńBajeczna! Co to musi być za śniadanie:)
OdpowiedzUsuńjak zwykle co upieczesz wygląda wspaniale :) jeszcze raz podkreślę do znudzenia, wiele przepisów na bułeczki, chlebki ... wypróbowałam są zawsze udane. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam chałkę...:)
OdpowiedzUsuńAch! Jaka ona piękna! <3
OdpowiedzUsuńpo prostu pyszna :) podoba mi się pomysł na sezamową kruszonkę :)
OdpowiedzUsuńUuu, ta kruszonka kusi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńSezamowa kruszonka nas uwiodła :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosła, no i ta kruszonka!<3
OdpowiedzUsuńPiękna, apetyczna, wspaniała!!!
OdpowiedzUsuńale mam ochotę na taką chałkę! Chyba jutro poluję na drożdże i biorę się za nią :)
OdpowiedzUsuńCudna! Ja też ostatnio piekłam chałkę ale z kardamonem
OdpowiedzUsuńŁucjo idealna .... tak o niej powiedział mój Synko - wielbiciel chałek:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna Łucjo!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione słodkie śniadanie z chałką w roli głównej.
Łucjo... jestem pod wrażeniem, jak zawsze na widok Twoich wypieków!
OdpowiedzUsuńJaka pyszna chałeczka, jak ja dawno nie jadłam takiej. Sezam mniam coś dla mnie
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na kruszonkę, a cała chalka wygląda niezwykle apetycznie
OdpowiedzUsuń