Babka z kajmakiem. Lekka, nieprzesłodzona. Bardzo nam smakowała i będziemy do niej wracać :) Zapraszam!
Składniki:
- 5 jajek
- 180 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 300 g masy kajmakowej
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
Masę kajmakową podgrzać z masłem na małym ogniu, aż składniki się połączą.
Żółtka oddzielić od białek. Białka
ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie wlać kolejno
żółtka, wanilię i sok z cytryny. Chwilę ucierać na wolnych obrotach. Następnie powoli wlewać masę kajmakową i
mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszać do powstania
gładkiego ciasta. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i
wysypanej lekko mąką lub bułką tartą. Piec ok. 50 minut w 180°C. Upieczoną babkę wyciągnąć na blat i po 10 minutach wyjąć z formy. Ostudzić na kratce.
Składniki na polewę:
- 100 g masy kajmakowej
- 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- płatki migdałowe do obsypania
Masę kajmakową podgrzać z mlekiem i wanilią. Jeszcze ciepłą polać babkę. Posypać migdałami.
Smacznego :)
Źródło: Cukrem i miodem
Wspaniała baba :)
OdpowiedzUsuńOj zdecydowanie musi być pyszna. Zabieram sobie przepis i zrobię :-)
OdpowiedzUsuńno,no,no.. wygląda jak na babę przystało! :)
OdpowiedzUsuńMusi być fajnie wilgotna od tego kajmaku :)
Kolejna babeczka...mniam :) Wpraszam sie na kawe :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem po przepisie ,że ciasto z kajmakiem będzie wyjatkowe.Babka wspaniała, idealna, a upieczona w formie keksowej , stanie się wypiekiem całorocznym. Pysznie, pysznie .
OdpowiedzUsuńIleż razy, moja droga, błagałam Cię o litość? A Ty nic, i kusisz nadal, niegrzeczna dziewczynka ;)
OdpowiedzUsuńplanuje taka w nastepnie swieta :)
OdpowiedzUsuńMimo, że Wielkanoc za nami, ale różnych różnych nigdy dość. Uwielbiam je za kształt. A jeśli jeszcze jest doskonały przepis to wychodzi taka wspaniała baba jak Twoja :)
OdpowiedzUsuńJaka smakowita babeczka :)
OdpowiedzUsuńBabeczki to ja bardzo lubię nie tylko na święta :) przepis wypróbuję :)))
OdpowiedzUsuńChyba byłaby moją ulubioną, bo jestem uzależniona od kajmaku;-)
OdpowiedzUsuńKajmakowej jeszcze nie piekłam.
OdpowiedzUsuńMniam, kajmakowa musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńoj tak- musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuńAle apetyczna!
OdpowiedzUsuńPiękna babka :)
OdpowiedzUsuńKajmak dobry we wszystkim xD Babka palce lizać :D
OdpowiedzUsuńKajmakowa ?! Jest boska ! Już ją kocham :D
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na babkę z kajmakiem, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWszystko co z kajmakiem jest pyszne, a taka urocza babka to już w ogóle! :)
OdpowiedzUsuńBabki uwielbiam a te z kajmakiem nawet bardzo :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.... kajmakowe babki są rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :) Jaki rozmiar formy?
OdpowiedzUsuńDo 1,5 litra powinna wystarczyć :)
OdpowiedzUsuń