Miałam niedawno okazję przetestować silikonową formę do gofrów. Wbrew moim obawom, pieczone gofry nie smakują gorzej od tych zrobionych w gofrownicy.
Wyszły chrupiące i rumiane, bez problemu wyciągnęłam je z foremek.
Zapraszam na gryczaną wersję gofrów z piekarnika. U mnie podane z karmelizowanym rabarbarem i truskawką :)
Składniki na gofry:
8 gofrów
- 1 szklanka przesianej mąki gryczanej
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 jajka
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę, w którą delikatnie
wmieszać ubite białka.
Gotowe ciasto wylać do formy silikonowej. Piec w piekarniku
nagrzanym do temperatury 200oC, ok. 15-20 minut. Po tym czasie formę
wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, następnie wyciągnąć gofry.
Składniki na karmelizowany rabarbar:
- 2 gałązki rabarbaru
- 10 truskawek
- 150 ml cukru
- 2 łyżki masła
Masło roztopić w rondelku, wsypać cukier i podgrzewać na
małym ogniu aż całkowicie się rozpuści. Dodać pokrojony w plasterki rabarbar i
karmelizować go kilka minut, by zmiękł. Następnie dołożyć truskawki. Składniki
połączyć i wyłożyć na upieczonych gofrach.
Smacznego :)
Napewno wyszły pyszne:)
OdpowiedzUsuńCudowne ,pachnące wakacjami.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam gofrów z piekarnika, ciekawa jestem różnicy w smaku :)
OdpowiedzUsuńA takie gryczane gofry wyjdą też w zwykłej gofrownicy?
Jestem pewna, że wyjdą równie smaczne :)
UsuńMoja gofrownica się jakiś czas temu popsuła i tak się właśnie zastanawiałam nad tymi silikonowymi. Chyba je jednak kupię bo gofry wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńa szukałam włąśnie jakiegoś bezlglutenowego pomysłu na gofry :)
OdpowiedzUsuńŚwietne gofry, pysznie podane :)
OdpowiedzUsuńGofrów w piekarniku jeszcze nie piekłam. Świetny pomysł i bardzo apetycznie wyglądające gofry :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :) Sama jestem bardzo ciekawa ich smaku, bo jeszcze nie robiłam nigdy gofrów w piekarniku
OdpowiedzUsuńulala , na bogato ;)))
OdpowiedzUsuńja pozostanę przy wersji z maszynki, bo działa dobrze, ale za to chętnie wypróbuję to ciasto:)
OdpowiedzUsuńGryczane i z piekarnika - podwójne zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowe :) chętnie bym spróbowała takiego gofra :)
OdpowiedzUsuńWyszły idealne! I z takim rabarbarem muszą smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPodrzuciłaś mi świetny pomysł! Właśnie wróciłem znad morza, gdzie tradycyjnie musiałem pożreć choć jednego gofra. Nagryzając go myślałem, że wielka szkoda, że nie posiadam do nich maszynki, by móc robić je w domu. Nagle się okazuje, że pyszne gofry można zrobić w piekarniku. Super! Idę na poszukiwanie foremek :D
OdpowiedzUsuńGryczanych gofrów nie jadłam, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń