Strony

wtorek, 28 lipca 2015

Muszle makaronowe faszerowane cukinią



Muszle makaronowe faszerowane cukinią i papryką. Zapieczone w sosie pomidorowo-paprykowym. 
Lekka i jednocześnie pożywna propozycja na obiad, która ukazała się w letnim wydaniu magazynu Kocioł. 
Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam do najnowszego numeru:

Składniki:

  • 250 g makaronu Conchiglioni
  • 2 młode cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • ½ papryki zielonej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 60 g twardego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz 
 
Składniki na sos pomidorowy:

  • 500 g pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz


Makaron gotujemy w dużej ilości energicznie gotującej się, osolonej wodzie. Odcedzamy. Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie  dodajemy paprykę. Kiedy zacznie pachnieć wrzucamy cukinię i na małym ogniu dusimy warzywa, aż odparują i zmiękną. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z poszatkowaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Do przestudzonej mieszanki ścieramy ser. 
Paprykę i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy paprykę i pomidory. Podsmażamy kilka minut na małym ogniu.  Miksujemy na gładko i doprawiamy solą i pieprzem.
Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 24 x 24 cm. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem i układamy w formie. Gotowe zapiekamy 20 minut w 200 °C.
Smacznego :)  




15 komentarzy:

  1. bardzo oryginalnie podane w kokilkach - minimalistycznie, choć uroczo i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne muszle! Wyglądają bardzo apetycznie, uwielbiam dania makaronowe, tym bardziej jeszcze faszerowane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczny pomysł na lekki obiad na lato!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie makaronowe pyszności<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne danie, piękna stylizacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łucjo-wspaniałe muszle, muszą być pyszne. Nominowaliśmy Cię do Liebster Blog Award. szczegóły tu :
    http://akacjowyblog.blogspot.com/2015/07/jagody-lesne-rarytas-lata-liebster-blog.html
    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie pyszne te muszelki, pomysłowo nadziane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pięknie i smakowicie wyglądają te muszelki :) Za sam wygląd bym je jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny sposób na muszle, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie rozumiem jak mogły mi umknąć?;-) Wyglądają tak kusząco:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)