Ryba gotowana w ciemnym
piwie z dodatkiem liści laurowych i dużej ilości cebuli. Potrawa regionalna, praktycznie
nie znana poza Wrocławiem. Tradycyjnie, w ten sposób przygotowuje się karpia,
ale można użyć również pstrąga.
Potrawę przygotowałam do specjalnego, świątecznego wydania magazynu Kocioł. Sfotografowała go Gosia z bloga Trawka Cytrynowa, podczas wspólnej sesji u Żanety z Cupcake Faktory. Do zdjęć pozowała Monika z Przez ogródek.
Zapraszam do czytania i inspirowania się. W środku znajdziecie przepisy kuchni dolnośląskiej, które tradycyjnie przygotowuję się na wigilię. Nie wszystkie z nich znałam, ale każdej spróbowałam i gwarantuję że warte są przygotowania. :)
Zapraszam do czytania i inspirowania się. W środku znajdziecie przepisy kuchni dolnośląskiej, które tradycyjnie przygotowuję się na wigilię. Nie wszystkie z nich znałam, ale każdej spróbowałam i gwarantuję że warte są przygotowania. :)
Składniki:
- 2 pstrągi
- 4 cebule
- 6 listków laurowych
- 500 ml ciemnego piwa
- 2 łyżki oleju
- sól
- świeżo mielony pieprz
Pstrągi myjemy
pod bieżącą wodą, wycieramy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy z łuski.
Cebulę
kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dokładamy pstrągi i liście laurowe. Całość
zalewamy piwem. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Potrawy nie przykrywamy,
by płyn odparował i sos zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)
Cudnie przygotowana rybka :-)
OdpowiedzUsuńSmaczna rybka! :) Pozdrawiam świątecznie! :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbowałabym tak przyrządzoną rybkę;)
OdpowiedzUsuńo kurcze, nigdy o takim nie slyszalam. musi byc wspanialy
OdpowiedzUsuńWspaniały pstrąg :)
OdpowiedzUsuń