Wykwintny, intensywnie makowy tort przełożony delikatnym kremem serowo-maślanym. Lekki, puszysty, nieprzesłodzony. Wbrew pozorom, mało skomplikowany w przygotowaniu.
Przepis, który jest w naszej rodzinie od wielu lat i pieczemy go zazwyczaj na święta, lub noc sylwestrową. Jeśli jeszcze nie piekliście podobnego, to koniecznie namawiam Was, byście spróbowali. :)
Składniki na blaty makowe:
tortownica o średnicy 18 cm
- 200 g mielonego maku
- 200 g cukru
- 6 jaj
- 2 i 1/2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki wody z cukrem waniliowym do nasączenia blatów.
Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka
ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę (ok.5 minut), dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i mak. Składniki łączymy, następnie
dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek. Delikatnie, mikserem na
najniższych obrotach miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą.
Masę
wylewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy ok. 40 minut w
temperaturze 180 ° C. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone.
Składniki na masę:
- 750 ml mleka 3,2 %
- 250 ml śmietanki 30%
- 400 g gęstej śmietany 18%
- 5 jaj
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
Jajka
lekko roztrzepujemy ze śmietaną 18%. Mleko i śmietankę zagotowujemy, wlewamy śmietanę z
jajkami i na bardzo małym ogniu podgrzewamy, aż masa się zetnie i zrobi
się serek. Zajmuję to ok. 15 - 30 minut, podgrzewamy do momentu aż ser wyraźnie oddzieli się od wody.
Całość odlewamy na sitko wyścielone gazą lub tetrą. Dokładnie odsączamy serek i całkowicie studzimy.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodajemy stopniowo serek i miksujemy aż składniki się połączą.
Gotową masą przekładamy nasączone makowe blaty, zostawiając trochę do ozdobienia góry tortu. Wierzch można dowolnie udekorować, u mnie były to filetowane pomarańcze i żurawina.
Smacznego :)
Tu (klik) znajdziecie przepis na ten sam tort, w większej wersji :)
Zapraszam!
Pięknie wygląda ten tort. Robię tort makowy inny. Ale chętnie też zrobiłabym właśnie w takiej wersji jak Twój :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort, bardzo lubię makowy :)
OdpowiedzUsuńwooow.. ale torcisko! :)
OdpowiedzUsuńMmmm... musi smakować wybornie :)
Perfekcyjny! :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jaki musiał być smaczny <3
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńAle cudowny :-)
OdpowiedzUsuńMusi smakować genialnie!
OdpowiedzUsuńWspaniały! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały. Też planuję w tym roku tort makowy. Będę pamiętać o twoim przepisie:)
OdpowiedzUsuńPrzecudnej urody, pyszny tort!
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńWspaniale jest zjeść taki tort w świąteczny czas.
Idealny na Święta :)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy mäk mä być suchy zmielony?
OdpowiedzUsuńWitam, tak, suchy mielony.
Usuń