Strony

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Makowa Panienka




Słodkie blaty przepełnione makiem, kokosem i migdałami, dla kontrastu przełożone delikatnym kremem cytrynowym.  Idealnie skomponowane smakowo, a mi i tak najbardziej podoba się to, jak Makowa Panienka prezentuje się na stole :)
Zapraszam :) 

Składniki na blaty makowe:
forma o wymiarach 26x30
  • 150 g maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g drobnego cukru
  • 150 g mielonych migdałów
  • 8 białek
  • 4 żółtka (pozostałe 4 zostawiamy do kremu)
Formę wyścielić papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie równe części i przygotować dwie osobne masy, które kolejno piec.
W miseczce wymieszać kokos, mielone migdały i mak. Białka ubić na sztywno, stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Na końcu resztę sypkich składników, wymieszać dokładnie łyżką i wylać na blaszkę. Piec 20 minut w 170 stopniach. 
Tak samo przygotować i upiec drugi blat, ostudzić.
 
Składniki na krem cytrynowy:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 375 ml mleka
  • 200 ml soku z cytryny
  • 200 g cukru 
  • cukier waniliowy lub otarta laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 200 g bardzo miękkiego masła
 Dodatkowo: 
  • cukier puder do dekoracji ciasta
 
Zimne mleko wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać ok. 120 ml i rozpuścić w tym budynie, cukier i cukier waniliowy. dodać żółtka i dobrze wymieszać.  Resztę mieszanki zagotować i wlać do niej rozpuszczony budyń z żółtkami. Stale mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodając wystudzony budyń miksować do powstania gładkiej masy. 

Gotowym kremem przełożyć blaty makowe. Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Smacznego :) 

 Źródło: addio pomidory

20 komentarzy:

  1. mniaaam! Tyle maku <3 to ciasto musi smakować wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie Ci wyszla :-) Gratuluje!

    Anna

    OdpowiedzUsuń
  3. cudna ta makowa panienka :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam w zeszłym roku, bardzo nam smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tez upiekłam ja wczoraj :) wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie wygląda. Chętnie zrobię taką ... panienkę makową, bo kusi, kusi... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, bardzo lubimy to ciasto :))Jak pięknie je ujęłaś na zdjęciach. Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna! Wygląda tak lekko i zimowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krem cytrynowy, mak - jestem na tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda tak apetycznie że rozważam upieczenie tego cuda na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to ciacho jest przepyszne :) robiłam któregoś roku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Intryguje mnie to ciacho, fajna alternatywa dla tradycyjnego makowca :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pytanko, czy mak nalezy wczesniej przelac wrzatkiem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)