Strony

czwartek, 19 maja 2016

Tajska zupa z makaronem i krewetkami


Zdecydowanie moje smaki, takie zupy mogłabym jeść codziennie. Idealnie rozgrzewająca, pikantna, bogata w składniki, o zróżnicowanej strukturze i uzależniająca. Z dodatkiem mleczka kokosowego, czerwonej pasty curry, całym bogactwem przypraw i ulubionymi krewetkami. Jeśli Wam również takie zupy smakują to zachęcam do skorzystania z przepisu :) 



Składniki:
4 porcje
  • 12 dużych krewetek
  • 250 g krewetek koktajlowych
  • 150 g kiełków fasoli mung
  • 800 ml wywaru warzywnego
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łodygi świeżej trawy cytrynowej
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sok z jednej limonki
  • 200 g makaronu ryżowego
  • świeża kolendra
  • papryczka chilli

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić drobno pokrojony imbir, czosnek i trawę cytrynową. Dodać pastę curry, smażyć 2 minuty i zalać gorącym wywarem. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić kiełki fasoli i krewetki. Gotować ok. 5 minut. Wlać mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku sosem rybnym, ostrygowym i sokiem z limonki.
Zupę podawać z makaronem, obficie dekorowaną chilli i kolendrą. 

Smacznego :) 






11 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)