Kurczak marynowany w miodowej marynacie. Pieczony z czerwoną cebulą. Smaczny i soczysty. To nasz ulubiony sposób niedzielny obiad. Zapraszam :)
Składniki na miodową
marynatę:
- 3 łyżki miodu
- 4 ząbki przeciśniętego czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ drobno pokrojonej papryczki chilli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 1,5 kg udek z kurczaka
- 3 czerwone cebule pokrojone w ćwiartki
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól morska
Składniki marynaty połączyć.
Udka umyć, osuszyć. Natrzeć przygotowaną marynatą, Odstawić
na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Kurczaka zrumienić z obu
stron. Przełożyć do formy Ultra Pro. Na tą samą patelnię wrzucić cebulę, zmiażdżony
czosnek, zalać miodem. Podsmażać cały czas mieszając, aż cebula się
skarmelizuje. Doprawić szczyptą soli. Przełożyć do formy, przykryć pokrywką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC,
ok. 30 minut. W między czasie raz zamieszać, by powstały sos równomiernie
rozłożył się na całości.
Kurczak jest gotowy, kiedy mięso odchodzi od kości.
Smacznego ;)
Smacznego ;)
Przepyszny kurczak!
OdpowiedzUsuńWpadam do Ciebie...
I my wpadamy na tego kurczaka :)
UsuńBardzo smaczna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna soczysta propozycja obiadowa :)
OdpowiedzUsuńChętnie się poczęstuję, bo zgłodniałam jak patrzę na niego:-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :) wspaniały pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńŁucjo, to zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńDelektuję się przez ekran...
dawno nie piekłam części kurczaka, pycha :)
OdpowiedzUsuń