Prawdziwie letni obiad. Cukinia faszerowana soczewicą, czosnkiem i pomidorkami. Całość smaczna i przyjemna.
Lubię takie dania i w sezonie na cukinię bardzo często przygotowuję. Zazwyczaj nadziewam je kaszą, ryżem lub soczewicą, ale zdarzają się też nadzienia mięsne. Wszystko zależy od aktualnych zachcianek. Dzisiejsza wersja jest wyjątkowo lekka i orzeźwiająca.
Przygotowanie takiego obiadu zajmuje dosłownie chwilę. U mnie sprawdza się zawsze, gdy gotuję obiad dla większej ilości osób. Cukinię warto wydrążyć dzień wcześniej. By maksymalnie skrócić czas przygotowania obgotowuję ją kilka minut i dokładnie schładzam w lodowatej wodzie. Zblanszowana spokojnie czeka w lodówce. Nie musimy tego robić, ale wówczas będzie wymagała dłuższego pieczenia. Soczewicę również gotuję dzień wcześniej. Zostaje tylko podsmażyć czosnek z pomidorami, wszystko połączyć i wrzucić do piekarnika. Prawda, że proste :)
Zapraszam! :)
Składniki:
- 6 małych okrągłych cukinii
- 3/4 szklanki czarnej soczewicy
- 5 dużych ząbków czosnku
- 5 cm białej części pora
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść świeżych liści bazylii
- 2 łyżki startego, twardego sera dojrzewającego
- sól, pieprz
Cukinie umyć, ściąć górę i łyżką wyciągnąć gniazda nasienne. W dużym garnku zagotować wodę i blanszować cukinię przez 5 minut, po czym obficie przelać zimną wodą.
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w plasterki czosnek i por. Zamieszać, wsypać skórkę i sok z cytryny. Podsmażać dwie minuty. Pomidorki nakłuć nożykiem w kilku miejscach i wrzucić na patelnię. Kiedy zaczną puszczać sok dodać soczewicę. Całość doprawić solą i pieprzem, połączyć z posiekanymi listkami bazylii i serem.
Cukinie nadziać farszem, przykryć i ustawić w naoliwionym naczyniu żaroodpornym.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni, około 20 minut. Podawać od razu.
Smacznego :)
Moje ulubione ,okrągłe cukinie.Pysznie nadziane.
OdpowiedzUsuńZawsze zachwycam się kształtem tych cukinii, są przepiękne;)
OdpowiedzUsuńJak przystało na fabrykę inspiracji bardzo inspirujący pomysł ;) muszę tylko znaleźć okrągłe cukinie, bo u nas wszędzie podłużne:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa wersja faszerowanych cukinii :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie nafaszerowana :)
OdpowiedzUsuńObłędna :D
OdpowiedzUsuń