Truskawki pod koglem moglem to idealny sposób na ekspresowy deser. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Smak nie jednym przywoła wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to kogel mogel przygotowywany był zawsze, gdy mieliśmy ochotę na coś słodkiego. Śmiało można tu wykorzystać dowolne owoce. Idealne będą maliny, jeżyny, wiśnie i porzeczki.
Przepis przygotowany do letniego Kotła.
Całość możecie przeczytać tutaj:
Całość możecie przeczytać tutaj:
Składniki:
4 porcje
- 6 żółtek
- 70 g cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- truskawki
Żółtka ucieramy z cukrem
pudrem i ziarenkami wanilii. W foremkach układamy po kilka truskawek. Wlewamy
masę jajeczną. Pieczemy w temperaturze 190 oC przez 10 minut. Do
momentu, aż masa jajeczna będzie ścięta i się zrumieni. Podajemy natychmiast.
Smacznego :)
Kogel-mogel smaki z dzieciństwa! :) Z malinami bądź truskawkami chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńI brawo za kolejny numer! Już jakiś czas przeglądałam "Kocioł"i napawałam się tak smacznymi widokami :)
Mniam :) szybko i pysznie
OdpowiedzUsuńBajeczny deser.
OdpowiedzUsuńSuper deserek, nie jadłam w takim wydaniu.
OdpowiedzUsuńpycha, zrobiłam z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńo mniam . SMAKI DZIECINSTWA.
OdpowiedzUsuńkogiel mogiel -zmora dzieciństwa, ale może w wersji zapiekanej bym się do niego przekonała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten deser! :)
OdpowiedzUsuń