Cudowne, mięciutkie bułeczki wypełnione jagodami. Pachnące masłem, oblane obficie lukrem, wprost nie można się od nich oderwać.
Dziś pozostaje mi tylko zatęsknić za nimi i czekać na kolejny sezon jagodowy, ale może Wy macie jeszcze jagody?
Polecam zrobić z nimi brioszki :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 240 g g masła
Dodatkowo:
- 500 g jagód + 1 łyżka mąki (suche jagody delikatnie obtoczyć w mące)
- szklanka cukru pudru + woda - do przygotowania lukru
Jajka ubić na jasną puszystą masę.
Suche składniki połączyć, stopniowo dodawać ubite jaja i wyrabiać na niskich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej masy.
Następnie, nie przerywając miksowania dodawać łyżka po łyżce masło. Mieszać do momentu, aż dokładnie połączy się z masą. Gdy będzie już całkowicie wmieszane ubijać jeszcze 10 minut.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozciągnąć na blacie, złożyć ponownie formując kulę i odstawić do wyrastania na kolejne 1,5 godziny.
Z wyrośniętego ciasta formować nieduże kuleczki, które dłonią rozpłaszczać i nadziewać jagodami. Dokładnie zlepić brzegi i uformować okrągłe bułeczki. Gotowe układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut (w zależności od wielkości brioszki).
Ostudzone posmarować lukrem.
Smacznego :)
pycha! :) ja zrobiłam mały zapas mrożonych jagód :)
OdpowiedzUsuńWygladaja przepysznie... Szkoda, ze u nas nie ma jagod :(
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym teraz taką bułeczkę :)
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki, to coś co uwielbiam. Bo i nadzienie pyszne i bułeczki drożdżowe. Czego chcieć więcej? Pychota :)
OdpowiedzUsuńAch, zabieram parę do pracy;)
OdpowiedzUsuńach cudowne:-) Z jagodami najlepsze:-)
OdpowiedzUsuńPrześliczne to zdjęcie :) Porywam jedną bułeczkę! ;)
OdpowiedzUsuń