Kto zdążył już zajrzeć do aktualnego Kotła, ten wie, że obok miodu drugim bohaterem numeru jest kapusta. Zdecydowałam się przygotować danie z kuchni dolnośląskiej. Upiekłam pyszne kulebiaki ze słodką kapustą. Idealnie smakują podane na ciepło z gorącym barszczem czerwonym.
U mnie w domu robi się głównie pierogi i kulebiaki ze kapusty kiszonej, dlatego chętnie spróbowałam tej kombinacji. Wyszło bardzo smacznie i danie na pewno jeszcze u nas zagości.
Tu znajdziecie inne przepisy z kapustą w roli głównej:
Liczba porcji: 16 sztuk
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 100 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 50 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki soli
Składniki na farsz kapustny:
- ½ kg kapusty
- 3 suszone grzyby
- 2 cebule
- 2 białka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 białko do posmarowania kulebiaków
Drożdże z łyżką mąki rozcieramy w mleku i odstawiamy na 15 minut, by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy mąkę, żółtka i sól. Zagniatając, stopniowo dokładamy masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zajmuje to zazwyczaj od 1 do 1,5 godziny.
Kapustę gotujemy z namoczonymi wcześniej grzybami do miękkości. Studzimy i drobno kroimy. Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy kapustę z grzybami, chwilę podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i łączymy z białkami.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie. Kroimy w kwadraty na ok. 16 kawałków. Na każdym układamy farsz i zlepiamy, formując podłużne bułeczki. Odstawiamy do napuszenia na 20 minut. Każdego kulebiaka smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 do 30 minut w temperaturze 190oC. Podajemy na ciepło z barszczem czerwonym.
Źródło:
Na podstawie przepisu Janiny Kansy z książki „Wykonano i przyrządzono w Izerach” .
ale bym zjadla...
OdpowiedzUsuńpieknie się rumienią :)
OdpowiedzUsuńdo barszczyku w sam raz :)
OdpowiedzUsuńKuszące.
OdpowiedzUsuńJakie fajne, malutkie :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś kulebiaka przy okazji pobytu na lubelszczyźnie, smakował super, teraz widzę że całkiem prosto można sobie go wyczarować w domu
OdpowiedzUsuńZe słodką kapustą jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem ich smaku :)
OdpowiedzUsuń