Jeśli w tłusty czwartek chcemy szybko przekąsić coś słodkiego to takie właśnie chruściki lane sprawdzą się idealnie. Ciasto nie musi wyrastać, nie potrzebne jest również żmudne zagniatanie i wałkowanie. Wystarczy połączyć składniki i od razu porcje ciasta wylewamy na gorący olej. Gotowe :)
Chrust lany nie jest tak chrupki jak tradycyjne faworki. Smakuje doskonale i szybko znika.
Składniki:
- 3 jajka
- łyżka cukru z wanilią
- łyżka cukru pudru
- 220 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 20 ml whisky
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodajemy na zmianę mleko i mąkę, na końcu whisky. Odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą mleczną.
W rondelku o średnicy 18 cm rozgrzewamy olej.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i małym strumieniem wyciskamy na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Na ręczniku papierowym odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło: Cukiernia Lidla - Przepisy Pawła Małeckiego.
i to jest naprawdę fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńczy można pominąć whisky?
OdpowiedzUsuńZastąp wódką albo spirytusem, ewentualnie octem.
Usuń