Bezglutenowy chleb z zaparzonej mąki gryczanej. Pomysł rzucony w lutowej Piekarni prowadzonej przez Anię na blogu Kuchennymi drzwiami. Chętnie przystałam na taką propozycję, ponieważ przepis wydał mi się bardzo intrygujący i ciekawy. Zaparzona mąka gryczana i duża ilość cukru, oraz drożdży. Ilość cukru zmniejszyłam, przy drożdżach zostałam i od siebie wrzuciłam jeszcze sporą ilość orzechów. Chlebek wyszedł smaczny, o intensywnym smaku i aromacie gryki. Z przyjemnością będę do niego wracać.
Polecam każdemu, a w szczególności tym, którzy ograniczają mąkę pszenną w codziennej diecie.
Na blogu Kuchnia Gucia znajdziecie również wersję chleba na zakwasie. (klik)
Składniki:
forma 11 x 25 cm
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka - u mnie 3 łyżki cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki letniej wody
- 100 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki orzechów włoskich
Mąkę gryczaną zaparzamy szklanką wrzącej wody i mieszamy do czasu, aż wystygnie (koniecznie łyżką drewnianą). Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i rozpuszczamy w połowie szklanki letniej wody i dwóch łyżkach śmietanki. Wyrośnięte drożdże dodajemy do zimnej mąki, wsypujemy pozostały cukier, orzechy, oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.
Konsystencja powinna przypominać gęste ciasto na naleśniki. Gotowe przelewamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut - przedłużyłam czas pieczenia o kolejne 10 minut.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Razem ze mną chleb upiekli:
Dom z mozaikami
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Z chaty na końcu wsi
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Z chaty na końcu wsi
Ładnie upieczony, mi trochę opadł piekłem na zakwasie. Dziękuje za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Jacku ;)
UsuńŁucjo,
OdpowiedzUsuńTwój chleb bardzo mi się podoba i taki właśnie miękisz powinien mieć gryczany wypiek.
Mój jest za bardzo 'lekki'...
Pozdrawiam Cię.
Aniu chlebek bardzo charakterystyczny i ciekawy zarazem. Będzie u nas gościł często ;)
UsuńŁucja orzechy to świetny pomysł do tego słodkawego chleba ! Następnym razem spróbuję je dodać.
OdpowiedzUsuńDziękuję Moniko :) Orzechy faktycznie doskonale się z nim komponowały!
Usuńwspaniały! mi nie wyszedł więc nie ośmieliłam się go pokazać:)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, Dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko :)
Usuńbardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńTak, mnie również zaciekawił :)
UsuńObłędny !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChleb bardzo udany i te orzechy, super!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne lutowe wypiekanie!
Bardzo smakowite i wykwintne połączenie smaków orzechów i mąki gryczanej. Wygląda świetnie ! Dziękuję za "wspólne" pieczenie . Ala
OdpowiedzUsuńMyślę, że orzechy świetnie do niego pasują :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki chlebek...:)
OdpowiedzUsuńja ostatnio robiłam gryczany z kaszy, a tu widzę z mąki ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy :) Chciałabym spróbować :)
OdpowiedzUsuń