Lekka, a zarazem pożywna tarta na spodzie serowym, z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą, obsypana szczypiorkiem i rzeżuchą. Walentynki coraz bliżej i pomidorki same ułożyły się w kształcie serca :) Być może wykorzystacie przepis i przyrządzicie zapiekankę na Walentynkową kolację :)
Składniki na kruchy serowy spód:
- 150 g zimnego masła
- 150 g żółtego sera
- 1 szklanka mąki
- pieprz lub gałka muszkatołowa
- sól
- ewentualnie 1-2 żółtka
Masło i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z mąką i przyprawami, zagnieść gładkie ciasto. Jeśli chcemy by po upieczeniu ciasto miało miękkie brzegi, dodać żółtka. Przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia (jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym to nie trzeba wyścielać). Ciasto docisnąć palcami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem), ok 10-15 minut.
Składniki na farsz na formę o wymiarach 36x24:
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 300 g sera feta
- 4-5 jajek
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść kiełków cebuli (zastąpiłam szczypiorkiem i rzeżuchą)
- kilka gałązek świeżego tymianku
2/3 pomidorków przekroić na pół, wydrążyć miąższ i nadziać środki fetą. Na podpieczonym spodzie wyłożyć całe i nadziane fetą pomidorki. W wysokim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem, mąką, solą i pieprzem, wylać to pomiędzy pomidorki. Na wierzchu ciasta ułożyć szczypiorek i rzeżuchę. Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem udekorować gałązkami tymianku.
Smacznego :)
Źródło: Magazyn Kuchnia XI/2011.
Tulipanek zwiastuje wiosne:)i tarta taka smaczna!
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda :) a to serduszko bomba ;)
OdpowiedzUsuńidealne danie na Walentynki :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń