Moja kolejna propozycja ciasteczkowych lizaków. Święta Wielkanocne coraz bliżej, dlatego myślę że już czas pomyśleć nad wypiekami i potrawami typowo wielkanocnymi :) Powoli na blogu będą się takie pojawiać, choć na pewno nie tylko :)
Zaczęłam od tych sympatycznych kurczaczków :) W środku, delikatne, czekoladowe, bazą było ciasto Mississippi Mud Cake, na zewnątrz oblane białą czekoladą zabarwioną zółtym barwnikiem. Dekoracja zrobiona jest z masy cukrowej.
Składniki:
- 400 g ulubionego suchego ciasta (np. jogurtowe, czekoladowe, ciasto babkowe)
- 200 g kremu (np. mascarpone, nutella, konfitura) - u mnie mascarpone
- 200 g białej czekolady do obtoczenia
- łyżka oleju
- patyczki do lizaków, lub lodów
- żółty barwnik do czekolady
- kawałeczek białej masy cukrowej + barwniki (pomarańczowy,niebieski)
Masę cukrową podzielić na 3 części, jedna zostaje nam biała, drugą zabarwić na niebiesko, trzecią na pomarańczowo. Kurczaków powinno wyjść 20, więc formujemy z pomarańczowej masy 20 dziobów, 20 grzebieni, 40 skrzydełek, 40 nóżek, z białej robimy 40 oczek i na nich naklejamy niebieskie źrenice.
Wystudzone
ciasto drobno skruszyć. Dodać krem i dokładnie wymieszać, Uformować
kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po
tym czasie, ciasto wyjąć, uformować jajeczka podobnej wielkości (odważałam równe porcje ciasta o wadze 30 g) i
ponownie włożyć na 15 minut do zamrażalnika.
Czekoladę
z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.Zabarwić żółtym barwnikiem.
Jajeczka wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka do lizaka moczymy w czekoladzie i
wbijamy go w środek grubszej strony. Ciasteczkowy lizak moczyć w rozpuszczonej
czekoladzie i odczekać, by nadmiar czekolady spłynął. Gdy czekolada
przestanie kapać, udekorować oczkami, dziobkiem i resztą ozdób, wbić w styropian, lub
położyć na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać do
wyczerpania jajeczek.
Cake pops schłodzić w lodówce przez 30 minut. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html
Smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html
jeny jakie śliczności!
OdpowiedzUsuńśliczne bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńŚliczności i jeszcze do zjedzenia:)
OdpowiedzUsuńśliczne! ale ja poczekam ze zrobieniem , inaczej córa zje je w ten sam dzień:)
OdpowiedzUsuńbomba, bardzo pomysłowe i na dodatek smaczne
OdpowiedzUsuńŁucjo, szacunek za duzy nakład pracy i pomysłowość!
OdpowiedzUsuńJakie pomysłowe i ile pracy w nie włożyłaś!!!
OdpowiedzUsuńŚwietny blog!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że odnalazłem Blogową Krajankę <3
btw - ja z Kamiennej Góry...
buziaki :*
Witam :) bardzo mi miło :)
UsuńO ja Cię ;D ale fajne!
OdpowiedzUsuńCudne!!!!
OdpowiedzUsuńwow wyglądają super ;)
OdpowiedzUsuńUrocze! nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńJakie słodziaki, tyle pracy ale warto :-)
OdpowiedzUsuńPrezentują się fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne.
OdpowiedzUsuńPo prostu genialne, świetna alternatywa do tradycyjnych ciast :-)
OdpowiedzUsuńSłodziaki jakich mało :)
OdpowiedzUsuńMega słodziarskie! Cudowne są! :))
OdpowiedzUsuń