Lekkie ciasto z masą budyniową i rabarbarem. Proste i szybkie w przygotowaniu. Rabarbar można zastąpić innymi owocami. W zeszłym roku piekłam to ciasto z truskawkami i wiśniami i smakowało równie pysznie jak z rabarbarem :)
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm.
Składniki na masę budyniową:
- 4 duże laski rabarbaru
- 40 g cukru
- 4 łyżki budyniu waniliowego
- 200 ml mleka
- 50g masła
Rabarbar częściowo obrać i pokroić w 1-2 cm plastry. Wsypać do rondelka i zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny by rabarbar puścił sok, a cukier się rozpuścił. Po tym czasie dodać masło i postawić na ogniu. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem. Gdy rabarbar się zagotuje, wlać mleko z budyniem i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia, przykrywając budyń folią spożywczą.
Składniki na ciasto:
- 200g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki proszku budyniowego bez cukru
- 4 świeże łodygi rabarbaru
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając dodawać kolejno jajka, następnie mąkę z budyniem. Całość dobrze zmiksować.
Na tortownicę wyłożyć połowę ciasta, na to kładziemy ostudzoną masę budyniową i drugą połowę ciasta. Na górę ciasta ułożyć słupki rabarbaru.
Źródło: Domowe Wypieki
Przepis bierze udział w akcji:
Wygląda jak zegar ;-) Pyszne ciasto, uwielbiam rabarbar i im więcej inspiracji tym lepiej :-) Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :)
Usuńkusisz :P miałam już skończyć z rabarbarem :D
OdpowiedzUsuńtrzeba szaleć póki jest :)
UsuńAż ślinka cieknie, a tu człowiek na diecie :(
OdpowiedzUsuńczasem trzeba sobie odpuścić :P
Usuńpyszne!:D trzeba z niego korzystać póki można:D
OdpowiedzUsuńAle wygląda bosko ! Moje prezentowało się mniej kusząco :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta z rabarbarem i budyniem, ale jak patrzę na Twoje to mam ochotę iść do kuchni i je upiec:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) jesteś bardzo miła :)
Usuńładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńale ładnie się prezentuje! I ten rabarbar tak ładnie ułożony..:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŚwietnie wygląda, i na pewno teę tak smakuje. Podejrzewam że już nic nie zostało :-)
OdpowiedzUsuń:) masz rację, nic już nie zostało ;/
UsuńŚliczne słoneczko :D Wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńciacho super, wygląda jak koło fortuny
OdpowiedzUsuńciekawe spostrzeżenie :)
UsuńŚwietnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie jak teka rabarbarowa gwiazdeczka :)
OdpowiedzUsuńT.C.
:D
UsuńMMm, no po prostu ideał!
OdpowiedzUsuńWygląda mega kusząco, pięknie i zjawiskowo ;)
OdpowiedzUsuń