Dziś jest Światowy Dzień Pieczenia. Ideą utworzenia takiego dnia było zachęcenie wszystkich, także tych którzy na co dzień nie pieką ciast, do wspólnego pieczenia. Tego dnia cały świat piecze odważniej i kreatywniej.
100 piekarzy z całego świata zaproponowało swoje wypieki i każdy znajdzie tam coś dla siebie. Zajrzyjcie na stronę World Baking Day , wybierzcie coś dla siebie i pieczcie :)
100 piekarzy z całego świata zaproponowało swoje wypieki i każdy znajdzie tam coś dla siebie. Zajrzyjcie na stronę World Baking Day , wybierzcie coś dla siebie i pieczcie :)
Ja upiekłam ciastka orzechowe :) zapraszam!
Przepis w całości cytuję za autorką, w nawiasie zamieściłam swoje uwagi.
Składniki na 10 ciastek o średnicy 14 cm:
(zrobiłam z połowy porcji i mniejsze ciastka)
- 9 żółtek
- 400 g cukru
- 450 g margaryny
- 600 g mąki tortowej
- 24 g proszku do pieczenia
- 14 g soli
Ubij żółtka z cukrem na dość sztywną masę, aż będą się formować małe szczyty.
Utrzyj margarynę do konsystencji brylantyny, a następnie zmieszaj z masą żółtkowo - cukrową.
Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, przesiej i zarób ciasto z powyższą masą.
Rozwałkuj do grubości około 0, 5cm. Uformuj kółka od średnicy 14 cm. Umieść je na natłuszczonej blaszce do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut lub dopóki nie staną się złotobrązowe.
(rozwałkowywałam od razu na papierze do pieczenia)Składniki na krem:
- 200 g margaryny (dałam masło)
- 200 g syropu klonowego (u mnie miód)
- szczypta soli
Utrzyj margarynę i sól do konsystencji brylantyny, a następnie stopniowo dodawaj syrop klonowy.
Składniki na masę orzechową:
- 1,5 kg orzechów mieszanych (pekan, orzechy laskowe, migdały, nerkowce, pistacje i orzechy włoskie)
- 200 g cukru
- 30 g margaryny (dałam masło)
- 330 g śmietany (użyłam 30%)
Przyrządź z cukru jasnobrązowy, suchy karmel; następnie zmieszaj go z margaryną i śmietaną. Gdy wszystkie grudki znikną, domieszaj grubo posiekane orzechy.
Polej ciastko warstwą syropu klonowego i pokryj dokładnie skarmelizowanymi orzechami. Posyp brzegi cukrem pudrem.
Źródło: Światowy dzień pieczenia
Wyglądają niesamowicie! :) Ja dziś świętuję na opak, czyli nic nie piekę :)
OdpowiedzUsuńtak naprawdę każda okazja jest dobra żeby upiec ciacho :)
UsuńA ja swój prywatny dzień pieczenia świętuję przynajmniej raz w tygodniu, więc dziś poszłam pod prad i zamiast uwijać się przy piekarniku,w plenerze delektowałam się cudowną majową aurą.
OdpowiedzUsuńA ciasteczka świetne, choć siekanie 1,5 kg orzechów odrobinę mnie przeraziło...:-)))
dzień dziś faktycznie piękny :)również delektowałam :D orzechów nie siekałam :)
Usuńświetne!:D te orzechy nieziemsko kuszą:)
OdpowiedzUsuńtak :) to właśnie one mnie skusiły :)
UsuńPiękne po prostu!
OdpowiedzUsuńJa upiekłam rabarbarowe crumble z okazji święta.
Świetnie to wygląda! :)
OdpowiedzUsuńooo.. ile orzechów ..:D
OdpowiedzUsuńWpadam na ciacha, bez dwóch zdań!
zapraszam :)
Usuńo rany jakie pyszności:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńPiękne, Wspaniałe na poczęstunek:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńjako orzechowa maniaczka jestem nimi zachwycona :)
OdpowiedzUsuńMiałam przyjemność skosztować ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńByło na prawdę smaczne, delikatne ale jednocześnie bardzo wyraziste w smaku, mówiąc krótko takie jak lubię. Niestety są bardzo sycące więc wiele nie można ich zjeść... ale może to właściwie plus :)
Pozdrawiam T.C.
Ciasteczka z orzechami, ale to musi być dobre. :-)
OdpowiedzUsuńmmmhhmm!
OdpowiedzUsuńbędą dzieci miały w weekend frajdę przy tworzeniu owych! Cudowny przepis ! Olie : emiolecooking.blogspot.com/