Tortilla pełna świeżych warzyw z dodatkiem wędzonego łososia, a do tego cytrynowo-ziołowe kuleczki twarogowe. Świeżo, smacznie i wiosennie :)
Składniki na kuleczki twarogowe:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 duża garść cienkiego szczypiorku
- 1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka mleka
Składniki 4 na tortille:
- 4 szt. placków tortilli
- 1 pęczek sałaty rukoli
- 1 pęczek sałaty roszponki
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 pęczek rzodkiewki
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek szczypiorku
- 200g wędzonego łososia
- 1/2 pomarańczy
- 1 cytryna
- 1 łyżka winnego octu jasnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu
Cytrynę wyszorować, sparzyć i cieniutko obrać ze
skórki (bez białej części). Skórkę drobno posiekać.
Szczypior umyć, drobno posiekać.
W miseczce rozdrobnić twaróg, dodać 1 kopiastą
łyżkę posiekanej bazylii, 3 kopiaste łyżki szczypiorku, sok z połowy cytryny,
mleko, sól i pieprz. Wszystko razem utrzeć i dokładnie połączyć. W razie
potrzeby doprawić do smaku.
Z twarogu uformować nieduże kuleczki. Część z nich obtoczyć w skórce cytryny, pozostałe w szczypiorku. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Z twarogu uformować nieduże kuleczki. Część z nich obtoczyć w skórce cytryny, pozostałe w szczypiorku. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok, dodać oliwę
i ocet. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
Wszystkie sałaty umyć, osuszyć.
Postrzępić. Dodać posiekany szczypiorek. Zalać przygotowanym sosem. Delikatnie
wymieszać.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki.
Pomidory w ćwiartki. Łososia pokroić w cienkie paseczki.
Placki tortilli podgrzać wg
przepisu na opakowaniu. Rozłożyć na 4 talerze. Na każdym placku rozłożyć
sałatę. Następnie pomidorki i łososia oraz plasterki rzodkiewki. Włożyć po 2-3
kuleczki twarogowe. Złożyć tortille. Na talerze wyłożyć resztę twarogowych
kuleczek.
Podawać.Smacznego :)
Ale świetny pomysł:) fajne połączenie smaków:) wygląda cudnie:)
OdpowiedzUsuńKusząco,kolorowo i pięknie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko! i jakie kolorowe!
OdpowiedzUsuńBomba smaków, kolorów i witamin:)
OdpowiedzUsuńNo właśnie...świeżo, smacznie, wiosennie, a do tego zdrowo i kolorowo. Dla mnie pycha!
OdpowiedzUsuńJaka wiosna u ciebie na talerzu. Pyszne tortille :-)
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacyjne danie:-) Wiosną fajne są takie kolorowe propozycje:-)
OdpowiedzUsuńale pysznie kolorowo!
OdpowiedzUsuńwow, jakie wiosenne! :)
OdpowiedzUsuńbardzo wiosenna wersja tortilli, mnie się bardzo podoba:)
OdpowiedzUsuńależ wiosną zapachniało u Ciebie... kolorowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńale wiosennie! Tyle dobrodziejstw w jednym placku.. oh.. wpraszam się, to jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
UsuńPyszna, kolorowa, wiosenna :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, kolorowe danie :D
OdpowiedzUsuńPomysłowe połączenie :) Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper. Uwielbiam to !
OdpowiedzUsuńChyba zdrowiej juz być nie mogło :)
OdpowiedzUsuń:) zaszalałam :D
Usuńdziękuję wszystkim za miłe komentarze :D
OdpowiedzUsuńMmm, rozkosz dla podniebienia, serowe kuleczki uwielbiam pod każdą postacią, często je robię :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie ;)
pysznie, kolorowo i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńZakochałem się w Twoich artystycznych zdjęciach. Takie apetyczne zdjęcia działają na moje kubki smakowe. Lubię dużo jeść, więc jak jest dużo jedzenia na zdjęciu, to wpływa na moje dobre samopoczucie. Pozdrawiam, Leszek :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) bardzo miło jest czytać takie komentarze :) pozdrawiam!
Usuń