Niezwykły deser bezowy. Po pierwsze, beza - lekka, chrupiąca i bardzo krucha z zewnątrz, miękka i delikatna w środku. Po drugie, krem śmietanowy - z sosem truskawkowym i świeże owoce. Czy można chcieć więcej! nie jeden powie, że tak :) ale myślę że jak na jeden dzień taki deser to wystarczająco dużo słodyczy :) Zapraszam.
Pavlova jest efektem wspólnego pieczenia z okazji Dnia Dziecka, w którym miałam przyjemność uczestniczyć dzięki zaproszeniu Małgosi z bogu Smaki Alzacji :)
Składniki na bezę:
- 4 białka (ok. 170 ml)
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub skrobia kukurydziana)
- 1 łyżeczka białego octu winnego (lub sok z cytryny)
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem i narysować na nim okrąg o średnicy ok 20 cm.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli, po jednej łyżce cukru, za każdym razem bardzo dokładnie miksując masę. Gdy masa jest już gładka, lśniąca i nie wyczuwamy grudek cukru dodajemy mąkę i ocet, dokładnie miksujemy.
Masę białkową wyłożyć łyżką na narysowany okrąg. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Zostawiłam bezę w uchylonym piekarniku na całą noc.
Zimną bezę wyłożyć na paterę do góry nogami, delikatnie sciągając papier.
Składniki na masę śmietanową:
- 200 g śmietanki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
Przygotować sos truskawkowy. Kilka truskawek włożyć do rondelka z grubym dnem, zasypać cukrem i delikatnie podgrzewać aż puszczą sok. Zmiksować i odparować, ża uzyskają konsystencję syropu. Wystudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, Serek ubić na puszstą masę, dodać do niego 2 łyżki kremówki i szybko wymieszać, dodać resztę i delikatnie zmiksować. Wlać sos i wymieszać łyżką.
Masę śmietanową wyłożyć na bezę, udekorować owocami. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Przepis bierze udział w akcji:
boska:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCudna.
OdpowiedzUsuńTaka popękana czyli idealna na wierzchu z pianką w środku.
Fajnie było piec razem :)
Polecam się na przyszłość do wspólnego gotowania bądź pieczenia!
dziękuję :) również dziękuję za wspólne pieczenie :)
UsuńMistrzostwo świata,dla mnie nie do przejścia na razie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję :) jesteś bardzo miła!
UsuńPiękna Pavlova :) Uwielbiam kiedy do bezy jest dużo owoców - truskawki nadają się idealnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję :) tak, truskawki pasują idealnie :D
UsuńNo i wreszcie zrozumialam,czemu w obserwowanych przeze mnie blogach taki wysyp pavlovych dzisiaj:-). Ta w Twoim wykonaniu jest przecudna!
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli!:-)
dziękuję i nawzajem :)
UsuńJestem pod wielkim wrażeniem, dla mnie to mistrzostwo świata i jeden z demonów, za które się nie zabieram;-)
OdpowiedzUsuńdoskonała w każdym calu:) choć dla mnie jest ona za słodka.
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie już trwa!:)
Ale fantastycznie wygląda!!!Piękne zdjęcia,a Pavlova urzekająca:)))
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJest piękna! Idealna! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmiła jesteś :) dziękuję!
Usuńojej :D jest idealny !:) wygląda tak smakowicie !
OdpowiedzUsuńJejku ♥ . Truskawki rewelacyjnie wyglądają na nim : *
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do mnie : http://vizualny-swiat.blogspot.com/ ; *
Pozdrawiam ; )
dziękuję i pozdrawiam!
Usuńo jaaa. az mi slinka pociekla ;D
OdpowiedzUsuńobserwuje i zapraszam do mnie na spagetti:)
dziękuję :)
Usuńuwielbiam to ciasto :) pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Na prawdę... aż ślinka leci :P
OdpowiedzUsuńT.C.
dziękuję :*
Usuńwspaniała! :)
OdpowiedzUsuńAle smakowitości! Proszę mi przysłać kurierem porcyjkę :D
OdpowiedzUsuńjuż dzwonię po kuriera :)
Usuńprzecudowna!! dzięki za wspólny wypiek!
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuję za zaproszenie :)
Usuńa ja uwielbiam bezy w każdej postaci :-)
OdpowiedzUsuń