Strony

piątek, 5 lipca 2013

Pierogi z truskawkami i sosem waniliowym

Pyszny letni obiad :) Delikatne ciasto pierogowe, a w nim truskawki z serem. Wszystko polane gorącym sosem waniliowym. Polecam!


Składniki na ciasto pierogowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szlanki letniej wody
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
Składniki na farsz:
  • 500 g truskawek
  • 300 g twarogu 
  • 2 łyżki cukru z wanilią

Składniki na sos waniliowy:
  • 3 żółtka
  • niepełna szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • laska wanilii
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie sprężyste ciasto. W razie potrzeby lekko podsypać mąką. Ciasto powinno wyjść miękkie i delikatne. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na ćwiartki. Twaróg rozdrobnić widelcem i wymieszać z cukrem. Dodać truskawki, wymieszać. 

Ciasto na pierogi rozwałkować niezbyt cienko na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi.  W szerokim garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować ok 2-3 minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. 



Laskę wanilii przekroić i wyciągnąć ziarenka. W rondelku podgrzać mleko, wraz z wanilią (ziarenka + laska). Zagotować, zdjąć z ognia. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę.  Dodać do gorącego mleka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Nie gotować.
Gotowy sos przelać do kubeczka. 

Gorące pierogi wyłożyć na talerz. Polać sosem i podawać. 
Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. musiały być pyszne, ale ja za owocowymi nie przepadam :( wolałabym Twoje ruskie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ruskie to moje ulubione :) a z owocami od czasu do czasu też pyszne :)

      Usuń
  2. Racja-pyszny letni obiad! I pięknie podany:)A Ty,pracusiu,odpocznij troszkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, bardzo mi się podoba sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A cz Ty wiesz, że ja jeszcze nigdy w życiu, samodzielnie nie popełnilam pierogów? A taka niby ze mnie kuchara..;-)! Truskawy i sos waniliowy - to brzmi znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki, ser i wanilia - połączenie doskonałe! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale rozpusta nie dość, że pierogi to jeszcze taki sos:D:D

    OdpowiedzUsuń
  7. a ty nadal masz borówki?;D Suuper, to ja wpadam na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  8. z owocami to smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takiego miksa w nadzieniu jeszcze nie próbowałam, a to jedno z moich ulubionych połączeń :-) brawo za pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. boski obiadek, choć mój A.powiedziałby że deser:P ach ci faceci:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak :) oni wolą zjeść jakieś mięcho :D

      Usuń
  11. Nawet serwetki są apetyczne na tych fotkach :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne pierożki! Nadzienie super, twaróg i truskawki- idealne połączenie :)
    I ten sosik, musi być BOSKI! Już czuję zapach tych świeżych nasion wanilii :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają smacznie, robiłam też takie i czekoladowe. Mogłaby,jeść i jeść uwielbiam z truskawami :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)