Jakiś czas temu przyszła do mnie piękna paczka, pełna wspaniałych produktów. W jej skład wchodziły między innymi produkty marki Kresto, Back Mit i Rapso. Paczkę dostałam od Świadomego Odżywiania, w ramach współpracy.
Jako pierwsze testowałam tarte orzechy włoskie i upiekłam z nimi chleb. Wyszedł wspaniale :)
Chleb jest pieczony na zakwasie pszennym. Ciasto było dość rzadkie i ciężko się wyrabiało, robiłam to ręcznie, ponieważ nie chciałam zepsuć drugiego miksera :) pierwszy padł właśnie przy wyrabianiu ciasta na chleb ;/ Pięknie i szybko rosło. Sam chleb wyszedł pyszny i pachnący orzechami. O chrupiącej skórce i mięciutkim wnętrzu. Długo zachowuje świeżość. Polecam :)
Składniki na formę 9x27 cm :
- 200 g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 300 g wody
- 300 g mąki pszennej + ok 50 g do podsypywania podczas zagniatania
- 200 g tartych orzechów włoskich - użyłam Tartych orzechów włoskich Back Mit
- 10 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
W dużej misce, drewnianą łyżką wymieszać zakwas, mąkę, olej, wodę i drożdże. Odstawić na godzinę. Następnie dodać tarte orzechy i sól, energicznie wyrabiać przez ok. 10 minut by ciasto dobrze się napowietrzyło. Zwinąć w kulę i odstawić do wyrastania na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryć i odstawić na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 210 stopni. Piec przez 40 minut. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, przykryć chleb papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego :)
boski!
OdpowiedzUsuńFantastyczny chlebuś. A te produkty znam doskonale. :-)
OdpowiedzUsuńOrzechowy ale musi być pyszny taki chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńJaki piękny chlebek :) Ja dziś będę piekła chleb - pierwszy raz w życiu :D
OdpowiedzUsuńtrzymam zatem kciuki :) jak się raz zacznie nie można już przestać :)
UsuńSkórka nawet na zdjęciu wygląda niezwykle chrupiąco, a to moja ulubiona część chleba.Orzechowy chlebek to dla mnie nowość, ale bardzo zachęcająco brzmiąca nowość:)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie, i te orzechy...:-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Orzechowy - brzmi zachęcająco!:)
OdpowiedzUsuńMniam pyszny chlebek!
OdpowiedzUsuńTo dopiero rarytas!
OdpowiedzUsuńOjej, orzechowy musi być wspaniały!
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu przepięknie!
OdpowiedzUsuńmam na niego niesamowitą chętkę! :D
OdpowiedzUsuńupiecz :) jest naprawdę bardzo smaczny i niesamowicie mięciutki :)
UsuńNiestety muszę poczekać aż mój zakwas urośnie...Szkoda...bo chętnie bym zjadła kromeczkę:)!
OdpowiedzUsuńuwielbiam orzechy, więc taki chleb by mi posmakował:) fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńSwietny!
OdpowiedzUsuńTakiego chleba jeszcze nie jadłam! :-)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:) musiał smakować pysznie:)
OdpowiedzUsuń