Ciastka migdałowe z bitą śmietaną :) Zdjęcia jeszcze bardzo letnie ale uwierzcie mi że ciasteczka będziecie chcieli jeść o każdej porze roku. Tak naprawdę to przepis był na rurki z kremem. Masę należało upiec a następnie z gorącej zwijać rurki. Niestety nie udało mi się, masa szybko stygła i robiła się krucha. W ten sposób zamiast rurek otrzymałam przepyszne ciastka.
Doskonale smakują z bitą śmietaną, ale można je jeść na samo. Sprawdzają się w podróży, a dzieci chętnie je chrupią. Polecam :)
Składniki:
- 200 g płatków migdałowych
- 250 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 3 białka
- 40 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce do dekoracji
Wszystkie składniki na ciastka wymieszać razem. Dużą blaszkę wyłożyć pergaminem. Na pergaminie cienko rozsmarować masę, prażyć ją w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni. Gdy masa się zrumieni wyciągnąć i od razu pokroić w prostokąty 4x8 cm. Odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Ciastka podawać z bitą śmietaną, udekorowane owocami. Można też chrupać suche.
Smacznego :)
Źródło: Kuchnia
świetne Ci wyszły :) nie wyszły rurki, ale za to zyskałaś oryginalne ciastka :)
OdpowiedzUsuńpiękne są :)
OdpowiedzUsuńcudne sa :)
OdpowiedzUsuńRówniusieńkie,jak z najlepszej cukierni:)
OdpowiedzUsuńale apetyczne!
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie:) a rurki x czasu chcę zrobić, ale nie mam foremek, bo takie chyba najprostsze:)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka. Ja poproszę bez bitej śmietany :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
UsuńTe się lepiej prezentują niż rurki:-) Piękne:-)
OdpowiedzUsuńJa tam wolę ciasteczka :D Świetne są!
OdpowiedzUsuńWygladają świetnie... przepis do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają i na pewno tez tak smakują. Sama bym schrupała do kawy :-)
OdpowiedzUsuńCudne! I ta śmietanka - kuszą, oj kuszą! :)
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają, bardzo lubię takie chrupaczki :-)
OdpowiedzUsuń