Strony

wtorek, 10 września 2013

Kąski drobiowo-kokosowe

Chrupiące kokosowe kąski z kurczaka. Świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Polecam :)
Kąski podałam z Party DIP meksykański Prymat.

Składniki:
  • 500 g piersi kurczaka
  • cytryna
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • 2 jajka + 3 łyżki mleka
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Party DIP meksykański Prymat
  • olej do smażenia
Pierś kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski i oprószyć lekko solą i pieprzem. Cytrynę umyć, sparzyć i osuszyć, Skórkę zetrzeć i wycisnąć sok. Do cytryny dodać ostrą paprykę, curry, imbir i oliwę, wszystko wymieszać. Do marynaty włożyć kurczaka i odstawić do lodówki na 30 minut.
Kokos wymieszać z bułką tartą. Jajka rozkłócić z mlekiem.
Każdy kawałek kurczaka moczymy w jajku i panierujemy w kokosie, smażymy na głębokim tłuszczu. Tłuszcz nie może być za gorący, smażyć musimy kilka minut, tak by mięso się usmażyło a kokos się nie spalił. Gotowe układać na ręczniku papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Kąski kokosowe podawać z dipem Meksykańskim, rozrobionym wg przepisu na opakowaniu.

Smacznego :)


17 komentarzy:

  1. Takie chrupiące kawałeczki kurczaka - już widzę zachwyt w oczach mojego dziecka...:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze, w kokosie jeszcze nie jadłam! fajna opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie chrupiące pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie na imprezę jak znalazł:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne do pogryzania na imprezce:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kurczak w kokosie jest pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chrupiące kurczaczki z pysznym dipem :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, na pewno smaczne te kąski :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastycznie wyglądają. Przepis zachęcający. Oj, chyba wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. super połączenie smaków :-) na pewno w najbliższym czasie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne połączenie curry,imbir i papryka.Uwielbiam dania z imbirem,używam tylko świeżego startego,no i hinduskiego curry,te polskie mieszanki są do niczego.Danie super.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  12. Ajj to jest to czego szukałam od bardzo długiego czasu! Koniecznie do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smaczne... zawsze to coś innego dla odmiany. :)
    Polecam.
    T.C.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)