Strony

sobota, 14 grudnia 2013

Piernikowe serca i choinki

Serca lub choinki wykonane z piernika i udekorowane lukrem królewskim. Mogą być miłym prezentem jadalnym dla bliskich. 
Wykonanie jest proste, z ciastem dobrze się pracuje i pieczenie szybko idzie. Pierniczki podczas pieczenia zachowują kształt. Troszkę więcej pracy jest z lukrowaniem. Szablon serca należy wyciąć z papieru i odrysować na rozwałkowanym cieście. Do choinek potrzebne są różnej wielkości foremki w kształcie gwiazdki, kółka lub kwiatuszka. Upieczone można dać dzieciom do dekoracji, niech przygotują swoje serce lub choinkę i podarują dziadkom.
Zuzia już tyle ozdobiła i zjadła tych pierników, że bałam się że nic dla mnie nie zostanie :)  Zapraszam!


Składniki:
  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 duże jajko
  • 5 szklanek mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki domowej przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika, sól, wymieszać i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód, zmiksować, dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny, lub całą noc.


Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką (na serca ciasto może być troszkę grubsze). Serca odrysować z przygotowanego szablonu.  Elementy na choinki wykrawać z różnej wielkości foremek w kształcie gwiazdek, kółek lub kwiatuszków.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, odczekać kilka minut by pierniczki stwardniały, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić. 
Z podanych składników wyszło mi 8 choinek i 4 serca.


Lukier królewski:

  • 4 białka
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo: kolorowa posypka
 
Cukier puder przesiać. W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Lukier powinien gęsty, tak by nie spływał z choinek.


Formować choinki: 
Na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru.

Choinki nie są duże, ich wielkość uzależniona jest od ilości użytych foremek, u mnie 6 elementów. 


Dekoracja serc
Lukier przełożyć do worka cukierniczego. Worek mocno skręcić przesuwając lukier do rożka, który minimalnie odciąć, tak by zrobić jak najmniejszy otwór. Dowolnie udekorować. Do wypełniania większych powierzchni końcówkę naciąć troszkę więcej, być może lukier będzie za gęsty, wtedy dodawać po kilka kropli soku z cytryny lub przegotowanej wody, dokładnie wymieszać i sprawdzić konsystencję. 

Źródło: przepis i choinki Moje Wypieki, serca pomysł własny.


Placuszki zostały zrobione z myślą o Festiwalu Pierniczków organizowanym przez Majankę :) 


Festiwal

24 komentarze:

  1. Gosia )
    Łucjo, j
    a NAPRAWDĘ ...........PODZIWIAM !
    Wiele dobrego na Święta dla Ciebie, Rafała i " Bąbli" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem co lepsze, piekniejsze i smaczniejsze - czy serduszka czy choinka, wiem za to, że wyglądają obłednie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwe dzieła sztuki!!! Nie mogę się napatrzyć.... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie udekorowane:) aż szkoda jeść.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie udekorowane. Tak oko cieszą. Jesteś bardzo uzdolniona. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne serca!
    Tak bogato dekorowane.
    Idealne na prezent.

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za precyzja , ile artyzmu! Cudownie udekorowane, pomysłowo bardzo.Podoba mi się pomysł przewiązania wstążką.
    Chyba jeszcze zmobilizuję siły i zrobię kilka takich serc, by rozdać bliskim z życzeniami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne te serca. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne, jestem pełna podziwu dla dekoracji :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. serca cudnie wyglądają z tasiemką!! a do tego dekor z lukru- pięknie i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękne, aż szkoda jeść. Ja jak zabieram się za tak misterną robotę to odechciewa mi się po chwili:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie one są śliczne! Wspaniałe pierniki. Dziękuję Ci za udział w Festiwalu Pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Łucjo, jakie piekne i misternie ozdobione pierniczki!

    OdpowiedzUsuń
  14. Małe dzieła sztuki!! Mi lukier do tej pory nie wychodził, ale robiłam bez białek, ten przepis wykorzystam, bo efekty twojej pracy bardzo do tego zachęcają :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie :) do takich dekoracji daję zawsze białka, kiedyś nie dawałam i dziwiłam się dlaczego mi nie wychodzi :)

      Usuń
  15. Zgadzam się, że to dzieła sztuki! Trzeba mieć talent, żeby coś tak pięknego stworzyć... u mnie byłby to raczej artystyczny nieład ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. są śliczne, tylko podziwiać !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)