Wytrawna rolada z buraka, z kremem chrzanowym i wędzonym łososiem. Mój sposób na to, jak smacznie podać polskiego buraka z olejem rzepakowym. Dopełnieniem jest lekki chrzanowy krem i wędzony łosoś, podkręcone czerwonym pieprzem. Całość komponowała się bardzo smakowicie.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest podstawowym elementem naszej codziennej diety. Jest częstym składnikiem naszych sałatek, ciast i deserów. Nie mogło go zabraknąć w przygotowanej roladzie, która wyszła lekka i sprężysta. Bez problemu ją zwinęłam, a po kilku godzinach chłodzeniu mogłam kroić spójne, równe kawałki.
Zapraszam :)
Składniki na ciasto buraczane:
forma o wymiarach - 32x22 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- 4 wiejskie jajka
- 250 g upieczonych i startych buraków
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 g mąki pszennej
- łyżeczka soli morskiej
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
2-3 buraki zawinąć w folię spożywczą i upiec w piekarniku do miękkości. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce (na tych oczkach na których trzemy ziemniaki do placków ziemniaczanych).
Jajka bardzo dobrze ubić, tak by wyciągnięte z masy mieszadło pozostawiło w niej ślad. Cały czas miksując cienkim strumieniem dodawać olej. Następnie łyżeczka po łyżeczce dodawać starte buraki, przyprawy. Wyłączyć mikser i szpatułką wymieszać masę z przesianą mąką. Całość wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 20 minut.
Gorące ciasto wyłożyć górą do dołu na czystej ściereczce. Delikatnie ściągnąć papier do pieczenia i gorące zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Ułożyć na kratce i całkowicie wystudzić.
Składniki na krem:
- 250 g śmietankowego serka kanapkowego
- 4 łyżeczki chrzanu
- łyżeczka lekko roztartego w moździerzu czerwonego pieprzu
- 200 g łososia wędzonego
Serek rozetrzeć widelcem z chrzanem (jeśli lubimy, możemy dać więcej). Dodać pieprz, wymieszać.
Ostudzoną roladę delikatnie rozwinąć, posmarować kremem, na nim rozłożyć równomiernie łososia. Roladę zwinąć, owinąć ciasno folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.
Dodatkowo:
- 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
- 2 łyżeczki lekko roztartego w moździerzu czerwonego pieprzu
- łyżeczka chrzanu
Przed podaniem roladę odwinąć z folii. Jej górę posmarować serkiem roztartym z chrzanem i oprószyć pieprzem. Pokroić w ukośne plastry. Podawać.
Smacznego :)
Taką roladę robiłam już "na bazie" szpinaku i pomidorów. Twoja wersja z buraków bardzo mi się podoba. Wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
wow! robi kolosalne wrażenie :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na wytrawną roladę :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna po prostu :)
OdpowiedzUsuńAle kolory!
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńZ moimi ukochanymi burakami ,cudo.
OdpowiedzUsuńPyszna wytrawna rolada. Buraczki uwielbiam więc chętnie bym zjadła taką :-)
OdpowiedzUsuńZobaczyłam to cudeńko na,, mikserze, i nie mogłam nie zajrzeć....
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie i pyszne zapewne jest :))
Wygląda wspaniale i bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wymyśliłaś i przygotowałaś :) Jak dla mnie to danie na szóstkę :)
OdpowiedzUsuńMmm, ile witamin:)) Wybornie się prezentuje;)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie , gratuluje! :)
OdpowiedzUsuńBuraczków nie lubię :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna!
OdpowiedzUsuńGratuluję kompozycji smakowej.
fantastyczny pomysł!!!
OdpowiedzUsuńZnam wersję szpinakową, a ta buraczana jest świetna :)
OdpowiedzUsuńrobi wrażenie! :)
OdpowiedzUsuńSkomponowana idealnie, cudnie:-)
OdpowiedzUsuńWoow! Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńnapewno wyprobuje ciekawe czy by wyszla z papryki lub pomidorow
OdpowiedzUsuń