Prosty chleb pszenny z dynią - na zakwasie. Bardzo smaczny, wilgotny. Długo zachowuje świeżość, dlatego przy dużej rodzinie polecam piec od razu dwa bochenki :) Zapraszam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej, typ 750
- 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
- 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
- 1 szklanka wody
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki puree z dyni*
- 100 g pestek ze słonecznika
- 1 płaska łyżka soli
Słonecznik odłożyć. Pozostałe składniki połączyć w misce i zagnieść gładkie ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dodać słonecznik i zagniatać aż równomiernie rozłoży się w chlebie.
Gotowe przełożyć do naoliwionej miski na 2 godziny. Następnie przełożyć do foremki keksowej, wyrównać, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 4-7 godzin (aż urośnie o 1/3).
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, ok 40 minut. 15 minut przed końcem chleb wyjąć z keksówki, by spód się dopiekł. Gotowy bochenek pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego : )
* Dynię umyć, wydrążyć gniazda nasienne, nie obierając pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć filią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni ok. godzinę - aż dynia będzie miękka. Następnie przestudzić, obrać ze skóry i zmiksować na gładko.
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" we wrześniu prowadzoną przez Akacjowy Blog :)
uwielbiam domowe wypieki ;)
OdpowiedzUsuńprzydałby mi sie taki świeży chlebuś na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńTeż piekłam w tym roku dyniowy chleb i zdecydowanie polecam, są pyszne!: )
OdpowiedzUsuńPiękny, pulchniutki chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńz dynią? Ale to musiało mieć aromat podczas pieczenia :)
OdpowiedzUsuńja właśnie nie dawno zaczęłam swoją przygodę z chlebami na zakwasie :) są wymagające ale pyszne wczoraj, upiekłam razowy i wyszedł super :) Twój zapewne też bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak chleb z ziarnami :)
OdpowiedzUsuńSkórka ,ach ta skórka...
OdpowiedzUsuńWszystkie Twoje chleby są wspaniałe :-)
OdpowiedzUsuńJak dwa bochenki to ja jeden porywam :)
OdpowiedzUsuńTaki jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńBrawo,brawo i jeszcze raz brawo za taki wspaniały chleb:)
OdpowiedzUsuńJa też robię chlebek z dynią, tylko inny, ale jest pyszny!
OdpowiedzUsuńChleby omijam w dni tygodnia, pozwalając sobie na rozpustę w sobotę i do soboty zatem musi czekać taki przepis (jeśli wydębię od kogoś zakwas)
OdpowiedzUsuńPiękny chrupiący chlebuś :)
OdpowiedzUsuń... kurczę muszę w końcu spróbować swoich sił w materii pieczenia chleba, kusisz Łucjo ;)
Pozdrawiam <3
Łucjo-tak się szczęśliwie składa, że zobaczyłam ten post na mojej stronie w ulubionych blogach. Nie ma go w formularzu zgłoszeniowym, ale z tego co widzę dołączasz go do listy. Ja go dopiszę , tylko proszę podlinkuj tę stronę po Akacjowy blog :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńChleb piękny ! :)
Jeszcze dziś podepnę wpis :)
UsuńŁucjo, Twoje chleby są cudnej urody, jak Ty to robisz,że tak pięknie Ci się udają?
OdpowiedzUsuńMój Pan Zakwas obraził się na mnie i nie chce bąbelkować, przemawiam doń czule i karmię go jak trzeba, może w końcu ruszy.
Chleb z dynią zrobię, upewniam się,że składniki podałaś na jeden chleb?
Bożenko dziękuję, przepis jest na jeden bochenek w długiej keksówce !
UsuńMój chleb zagnieciony, ciekawa go jestem, bo bardzo niekłopotliwy. Napiszę ,jak się udał.
Usuńczekam zatem na wiadomość :)
UsuńChleb upiekłam , skomentowałam na Twojej fanpage facebook'a i tam wstawiłam zdjęcie przez Cook'd. Dziękuję za przepis.:)
UsuńPięknie dziękuję :)
UsuńPieczywo Twojego wypieku zawsze jest zachwycające :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że dynia u Ciebie zaczęła swe podboje:-) Moja jeszcze czeka:-) Chleb zapisuje doz robienia. Wygląda znakomicie:-)
OdpowiedzUsuńPiękny! :) dzięki dyni na pewno bardzo wilgotny i długo trzymający świeżość :)
OdpowiedzUsuńPięknych chlebuś, jak malowany. Fajnie że tyle ziaren dałaś.
OdpowiedzUsuńWypieczony super, chętnie spróbowałbym kromeczkę...
OdpowiedzUsuńWspaniale wyrósł :)
OdpowiedzUsuńWspaniały wyszedł ci chleb :)
OdpowiedzUsuńbardzo okazały bochenek!
OdpowiedzUsuńale ślicznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo :-) ten chlebek wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń