Strony

piątek, 30 stycznia 2015

Bułeczki gryczane

Bułeczki gryczane na maślance. Bardzo smaczne, zwłaszcza zaraz po upieczeniu. Nie są tak puszyste jak pieczone na mące pszennej, jednak na pewno dużo zdrowsze i warte upieczenia. Zapraszam :) 

Składniki:
16 - 18 sztuk
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki (500 ml) maślanki, lekko podgrzanej
  • 1/4 szklanki stopionego masła
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
  • nasiona do posypania
Wszystkie składniki na bułeczki połączyć. Jeśli używamy drożdży świeżych, trzeba zrobić rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto (może się kleić, lecz nie dosypywać więcej mąki). Gotowe ułożyć w naoliwionej misce, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania, na 1,5 godziny - do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułki, delikatnie podsypując mąką. Układać je na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ponownie i pozostawić do podwojenia objętości na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem, posypać nasionami.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :) 

Źródło: Moje Wypieki 

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w tym miesiącu prowadzonej przez Agatę z bloga Kulinarne przygody Gatity :)

25 komentarzy:

  1. Ostatnio ciągle mogłabym jeść bułki! Takie domowe muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sympatyczne bułeczki, z gryczanymi się chyba jeszcze nie spotkałam, tylko z chlebem. Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne bułeczki :-) domowe najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. będą świetne na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. gryczane? muszę wypróbować, bo domowe bułeczki są najlepsze, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę znaleźć trochę czasu i przyrządzić takie na śniadanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak z najlepszej piekarni;) ale i tak domowe są najpyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonałe, takie rumiane i pięknie wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko co gryczane to nasze ulubione :) Są pięknie zarumienione, aż chciałoby się zjeść cały taki koszyk (koniecznie cieplutkie :D ).

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię dodawać do pieczywa mąkę gryczaną. Wprawdzie bułeczek z mąką gryczaną jeszcze nie robiłam, ale chleb owszem i jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne, zdrowe i pięknie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię domowe pieczywo, a Twoje bułeczki podobają mi się wyjątkowo!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne, rumiane :) Idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie robiłam jeszcze nic z mąki gryczanej,ale te bułeczki to bym chętnie spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  15. No cóż , znowu zapisuję te Twoje cudowne wypieki i pewnie kiedyś zrobię.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają bardzo apetycznie, zresztą nic nie moze się równać ze świeżym domowym pieczywem.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bułeczki wyglądają jak zwykle wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  18. Też robiłam ale z kaszy gryczanej. Bardzo zdrowe bułki, u ciebie jak zawsze piękne

    OdpowiedzUsuń
  19. domowe pieczywo nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo proszę, aby nie okłamywać ludzi. Jeśli do bułek dodaje się tylko część mąki gryczanej to nie są to na pewno bułki gryczane. To są bułki pszenne z dodatkiem maki gryczanej a nie odwrotnie. Bułka gryczana to bułka bezglutenowa. A pszenica to trucizna, więc takie bułki nie są ani zdrowe ani gryczane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę nie piec tych bułeczek i oszczędzić sobie stresu : )

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)