Zapraszam na smaczną, rozgrzewającą i treściwą zupę pomidorową z czerwoną soczewicą. Jedną z naszych ulubionych :) Od jakiegoś czasu zamieniłam w pomidorowej ryż na soczewicę i teraz dziwię się, jak mogłam jeść inaczej. Spróbujcie, polecam!
Nie wyobrażam sobie, by w ciągu dnia nie zjeść chociaż jednej porcji zupy. Tak jestem nauczona, tak lubię i tak też gotuję dla moich dzieci. Nie ma dla nas zupy niedobrej. Jedne lubimy bardziej inne mniej ale zjadamy wszystkie. Jest to mój sposób na podanie dzieciom takich warzyw, kasz i strączków, których normalnie by nie zjadły. A w zupie wszystko smakuje lepiej :)
Jeśli tak jak my lubicie zupy, zapraszam do wspólnej zabawy.
Na Facebooku utworzyłam wydarzenie:
Tam znajdziecie pełen opis i zasady. Jeśli nie posiadacie profilu na Facebooku to wyślijcie zdjęcie i opis zupy na mój adres: lucja.serafin@gmail.com - ja zamieszczę je pod wydarzeniem.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 3 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 marchewki
- pietruszka
- 2 puszki krojonych pomidorów
- ok. 2 litry bulionu, lub wody
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- po łyżeczce mielonej czerwonej papryki i kurkumy
- szczypta ostrej papryki - może być więcej
- natka pietruszki do podania
Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać. Masło i oliwę rozgrzać, wrzucić ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe. Podprażyć je przez chwilę, zmniejszyć ogień, dodać czosnek i imbir. Następnie kurkumę, paprykę słodką i ostrą.
Stale mieszać i po 2 minutach wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Zalać gorącym bulionem/wodą. Wrzucić przepłukaną soczewicę i pomidory. Gotować na małym ogniu aż warzywa i soczewica będą miękkie. Jeśli lubimy rzadsze zupy dolewamy więcej bulionu, jeśli gęstsze można dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać do talerzy i obficie posypać natką pietruszki.
Smacznego : )
Uwielbiam soczewicę! Fajny dodatek do zupy ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa :) uwielbiam takie rozgrzewające potrawy!
OdpowiedzUsuńPyszna zupka a akcja świetna :-)
OdpowiedzUsuńMy tez bardzo lubimy zupy :) Twoja zupa na pewno by mi posmakowala.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ta zupka :)
OdpowiedzUsuńI my jesteśmy zwolennikami zupy, zwłaszcza zimowej:-) Pyszna propozycja. Myślę o zupie do Twojej akcji:-)
OdpowiedzUsuńMarzenka czekam zatem z niecierpliwością :)
UsuńU mnie zupy też są uwielbiane - szczególnie zimą, a ta bardzo ciekawie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką zupkę z wielkim smakiem :-) mniam, mniam :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa, my też bardzo lubimy, niemal codziennie na obiad musi być zupka ;)
OdpowiedzUsuńTrzeba wykombinować jakąś zupkę do akcji:)
OdpowiedzUsuńAguś koniecznie :)
Usuńmusze w końcu wypróbować pomidorową z soczewicą, bo wyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje;)) Właśnie intensywnie myślę jaką zupkę by dołączyć do akcji:)
OdpowiedzUsuńZupa wręcz idealna :D Połączenie jak najbardziej przez nas lubiane.
OdpowiedzUsuńPyszna zupa :)
OdpowiedzUsuńRozgrzewająca, apetycznie wyglądająca i pyszna, czego chcieć więcej??
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidorówkę ale jeszcze nigdy jej nie jadłam z soczewicą.... zaciekawiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńjaka pożywna i pełna smaku!
OdpowiedzUsuńPyszna zupa! Piękne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńPełną michę proszę! :)
OdpowiedzUsuńJa taki zmarzluch to zupa w sam raz dla mnie na rozgrzanie :-) samo zdrowie
OdpowiedzUsuńLubię takie zupki. Są pyszne i piękne.
OdpowiedzUsuńPomidorówka z soczewicą brzmi pysznie, to jedne z moich ulubionych składników, więc pewnie się na nią skuszę :)
OdpowiedzUsuńMam bzika na punkcie zup, a takie jak ta lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńa ja zupy gotuję bardzo rzadko, jakoś nie są moim faworytem, musi mnie na nie najść ochota.
OdpowiedzUsuńciekawe urozmaicenie pomidorowej :)