Strony

środa, 14 stycznia 2015

Pierogi z pęczakiem, pieczarkami i serem cheddar

Pierogi z pęczakiem, pieczarkami i długodojrzewającym serem cheddar to moja druga propozycja w nowym numerze magazynu "Kocioł". 
Magazyn możecie przejrzeć pod tym linkiem:
 

Pierogi polecam. Ciekawe w smaku, lekkie a jednocześnie sycące. Doskonały sposób na wprowadzenie kaszy do codziennej diety.

Ciasto z dodatkiem masła jest delikatne. Dobrze się z nim pracuje i wałkowanie nie sprawia żadnych trudności. Zapraszam :)


Składniki na farsz:
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 g długodojrzewającego sera cheddar
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Pęczak płuczemy i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli i łyżką masła. Od czasu do czasu mieszamy i czekamy, aż kasza wchłonie wodę.
Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, lekko rumienimy cebulę i dodajemy pieczarki. Na średnim ogniu podsmażamy kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Wsypujemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestudzenia.  Natkę pietruszki siekamy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, łączymy z kaszą.


Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • mąka do posypywania
Masło z solą rozpuszczamy w gorącej wodzie, łączymy z mąką. Dodajemy jajka i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy lekko mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcinamy po kawałku ciasta, wałkujemy i wykrawamy szklanką krążki. Nakładamy farsz i formujemy pierogi. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicę. Gotowe gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, około 5 minut od zagotowania wody. Pierogi podajemy z roztopionym masłem, oprószone startym serem i natką pietruszki lub z podsmażoną cebulką.
Smacznego :) 

 

25 komentarzy:

  1. Nietypowe ciasto, musi być bardzo elastyczne :) pierożki to chyba niebo w gębie, wspaniałe smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Super farsz do pierogów. Jeszcze takich nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza rządzi, a jeszcze pierogi z nią to już brzmi apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłów na pierogi jest zapewne tysiące... Te z kaszą mieszczą się w mojej ulubionej 10!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na nadzienie do pierogów. Ciekawe zastosowanie niezbyt popularnej u nas kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie się prezentują. Bardzo ciekawy przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łucja to ja wpadam na twoje pierogi, kasze uwielbiam, a tak ładnie sie prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto na pierogi z jajkami wychodzi twarde

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nigdy nie wyszło mi ciasto twarde, kwestia proporcji wody do mąki, ale robię też ciasto bez jajek i jest bardzo fajne. Następny przepis mam już naszykowany i będzie bez jajek.

      Usuń
  9. Fajne,fajne,koniecznie muszę zrobić taką odmienną wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pęczek :) fajny pomysł na pieroga :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Łucjo, podoba mi się ten farsz, ser chedar z pewnością dodaje pikantności.Fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadlam peczaku od wiekow!
    Musze zapamietac przepis na okazje nastepnego pierogowania!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny farsz na pierogi, takie z kaszą muszą być przepyszne!: )

    OdpowiedzUsuń
  14. Och, Ty jak coś odpalisz, to ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  15. takich jeszcze robiłam a zapowiadają sie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Znam smak takich pierogów, paluszki lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z tą kaszą to świetny pomysł! Ale te falbanki to mistrzostwo :)!

    OdpowiedzUsuń
  18. kuuurczę, ale połączenie smaków! :) ciekawe, nie powiem, nie powiem!

    OdpowiedzUsuń
  19. podobają mi się!:) ciekawe nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)