Mięciutkie muffiny na maślance z dodatkiem rabarbaru i truskawkami. Takie już prawdziwie wiosenne, lekkie i owocowe.
Do przygotowania chleba użyłam produktów firmy Polskie Młyny - Mąki Szymanowskiej i Polskiego Oleju Rzepakowego.
Składniki:
14 dużych muffin
- 350 g pszennej Mąki Szymanowskiej
- 120 g cukru trzcinowego
- 250 ml maślanki
- 125 ml Polskiego Oleju Rzepakowego
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g rabarbaru
- kilka truskawek
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szkl. pszennej Mąki Szymanowskiej
- 1/4 szkl. cukru trzcinowego
- 1/4 kostki masła
Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 20 minut bu puścił sok i nieco zmiękł.
W jednej miseczce roztrzepujemy jajka z olejem, maślanką i ekstraktem waniliowym. Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Składniki obu miseczek łączymy. Dodajemy rabarbar z cukrem i pokrojone truskawki.
Formę na babeczki wykładamy papilotkami i rozlewamy ciasto.
Mąkę, cukier i masło łączymy. Gotową kruszonką posypujemy ciasto w papilotkach.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone muffiny odstawiamy na 10 minut i dopiero po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smacznego :)
Wyglądają, jak rabarbarowo-truskawkowe chmurki<3
OdpowiedzUsuńPięknie, kolorowo :)
OdpowiedzUsuńPiękne i wiosenne muffinki :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńw sam raz by zabrać je ze sobą na piknik :)
OdpowiedzUsuńBajeczne!
OdpowiedzUsuńKocham rabarbar :)
Wszystkie muffinki są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńPyszności <3 Wspaniałe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Akurat zaopatrzyłam się w truskawki i już chyba wiem jak je spożytkuję :D
OdpowiedzUsuń