Strony

wtorek, 31 maja 2016

Sałatka z kaszą bulgur, zielonym ogórkiem i awokado


Pełna witamin i wartości odżywczych sałatka z kaszą bulgur. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla, lekką kolację, czy drugie śniadanie do pracy.Najlepiej smakuje drugiego dnia, kiedy kasza nabierze smaku warzyw i dressingu.


Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy bulgur
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 2 rzodkiewki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • 3 łyżki kiełków brokuła lub rzodkiewki

Dressing:
  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli morskiej
  • duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Kaszę przepłukać, zalać 350 ml osolonego wrzątku. Przykryć, gotować na małym ogniu przez 5 minut. Odstawić, przetrzymać pod przykryciem kolejne 5 minut, aż kasza spęcznieje. Nadmiar wody odlać. Kaszę ostudzić.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dressingu dokładnie połączyć.
Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i pokroić w plasterki. Pomidora obrać, wraz z awokado, cebulą i fetą pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki.
Kaszę połączyć dokładnie z miętą, natką pietruszki i dressingiem. Dodać pokrojone warzywa i fetę delikatnie wymieszać z kaszą. Podawać z kiełkami.

Smacznego :)






7 komentarzy:

  1. oo.. w takiej wersji bulguru jeszcze nie próbowałam! wygląda bardzo apetycznie, wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna na drugie śniadanko do pracy:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda, zjadłabym na pewno. Dressing szczególnie mnie zachęcił;))

    OdpowiedzUsuń
  4. bulgur to jedyna kasza jaką zjada ze smakiem mój M
    świetna sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna i w dodatku zdrowa propozycja, która nada sie także do lunchboxa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)