Pełna witamin i wartości odżywczych sałatka z kaszą bulgur. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla, lekką kolację, czy drugie śniadanie do pracy.Najlepiej smakuje drugiego dnia, kiedy kasza nabierze smaku warzyw i dressingu.
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy bulgur
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 awokado
- 1 pomidor
- 2 rzodkiewki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 100 g sera feta
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
- 3 łyżki kiełków brokuła lub rzodkiewki
Dressing:
- 1/2 szkl. oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- duża szczypta soli morskiej
- duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Kaszę przepłukać, zalać
350 ml osolonego wrzątku. Przykryć, gotować na małym ogniu przez
5 minut. Odstawić, przetrzymać pod przykryciem kolejne 5 minut, aż
kasza spęcznieje. Nadmiar wody odlać. Kaszę ostudzić.
Czosnek przecisnąć przez
praskę. Wszystkie składniki dressingu dokładnie połączyć.
Ogórka obrać, przekroić
wzdłuż na ćwiartki i pokroić w plasterki. Pomidora obrać, wraz z
awokado, cebulą i fetą pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w
plasterki.
Kaszę połączyć dokładnie
z miętą, natką pietruszki i dressingiem. Dodać pokrojone warzywa
i fetę delikatnie wymieszać z kaszą. Podawać z kiełkami.
Smacznego :)
oo.. w takiej wersji bulguru jeszcze nie próbowałam! wygląda bardzo apetycznie, wiosennie :)
OdpowiedzUsuńPyszna na drugie śniadanko do pracy:-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda, zjadłabym na pewno. Dressing szczególnie mnie zachęcił;))
OdpowiedzUsuńWspaniała.
OdpowiedzUsuńJa ją chcę! :D
OdpowiedzUsuńbulgur to jedyna kasza jaką zjada ze smakiem mój M
OdpowiedzUsuńświetna sałatka:)
świetna i w dodatku zdrowa propozycja, która nada sie także do lunchboxa :)
OdpowiedzUsuń