Strony

środa, 27 maja 2015

Kruche ciasteczka na patyku

Jeszcze nie zdążyłam zamieścić wszystkich przepisów z 5 numeru Kotła, a już mam dla Was kolejną nowinkę. 
Zapraszam do lektury specjalnego wydania magazynu "Kocioł". Jego tematem jest przyjęcie dla dzieci w stylu nocy świętojańskiej. Znajdziecie w nim ciekawe pomysły na przekąski i słodycze bez cukru, kremów i czekolady. Propozycje dekoracji i co najważniejsze - zdjęcia naszych najmłodszych Kotłowiczów.


Czytajcie, komentujcie i inspirujcie się :) 




Moja pierwsza propozycja to kruche, maślane ciasteczka przełożone ulubionym dżemem. Podane na patyku zwrócą uwagę każdego dziecka. 

Składniki:
ok. 20 ciastek

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g gęstego dżemu
  • 20 patyczków do szaszłyków
  • jajko

Ostre końcówki patyczków odcinamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z mąką. Dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto, które formujemy w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy foremką ciastka. W połowie z nich mniejszą foremką wycinamy otwór. Pełne ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy patyczek lekko dociskając. Nakładamy małą porcję dżemu i przykrywamy ciastem z wyciętą dziurką. Dokładnie dociskamy brzegi. Gotowe ciastka smarujemy jajkiem i obsypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 oC ok. 10-15 minut, aż ciasteczka nabiorą ładnego lekko rumianego koloru. Zdejmujemy z blaszki i studzimy na kratce. 
Smacznego :)

Zdjęcia, które prezentuję nie są mojego autorstwa. Sesję przygotowały:

Kasia z Gotuj z Kasia
Martyna ze Smakiem Pisany
Sabina z Trzy świnki
Zaneta z Cupcake factory 

Na koniec chciałabym jeszcze pokazać Wam moje ulubione zdjęcie Zuzi, które zrobiła Gosia z Trawki Cytrynowej :) 


wtorek, 19 maja 2015

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

Majowa piekarnia u Amber i cudowny orkiszowy chleb z kaszą gryczaną zaproponowany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slow Life.
Chleb jest dość ciężki, wilgotny, intensywnie gryczany. Bardzo nam smakował i chętnie upiekę go ponownie. Zapraszam :)

Składniki na zaczyn:
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 210 g wody
  • 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12, do 24 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:
długa keksówka
  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • cały zaczyn
  • 160 g letniej wody
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży

Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty.

Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować olejem i obsypać ziarnem słonecznika.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów.  Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 190 stopni, piec jeszcze 45 minut. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.
Smacznego :) 
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach", która w maju prowadzona jest na moim blogu - tutaj :) 


poniedziałek, 18 maja 2015

Churros con chocolate

Churros - tradycyjny hiszpański przysmak. Ciasto parzone wyciskane ze szprycy na głęboki olej. Smażone do zrumienienia i obtaczane w drobnym cukrze. Podane z sosem czekoladowym. 
Cóż mogę powiedzieć?! Są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Jedno jest pewne, na jednym nie poprzestaniecie i tak na prawdę nie wiem po co mielibyście to robić :) Zapraszam! 

Składniki:
  • 250 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
Dodatkowo: drobny cukier do obtoczenia
 
Wodę z cukrem i masłem zagotować. Zmniejszyć ogień i do gotującej się mieszanki wsypać mąkę. Ucierać aż ciasto będzie szkliste, uformuje się w kulę i będzie odchodziło od garnka. Odstawić do przestudzenia. Następnie stale miksując wbijać kolejno po jednym jajku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na gorący olej wyciskać ok. 10 cm paluchy. Smażyć z obu stron do zrumieniania. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i obtoczyć w cukrze. Podawać z sosem czekoladowym.

Sos czekoladowy:
  • 100 g śmietany 36 %
  • 80 g gorzkiej czekolady
Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej drobno pokrojoną czekoladę. 
Smacznego :) 

Źródło: Lady Laura 


sobota, 16 maja 2015

Odwrócone ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

Ucierane ciasto z białą czekoladą, zdobione warstwą rabarbarową. Miękkie i delikatne. Pyszne :) Zapraszam! 

Składniki na warstwę rabarbarową:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g zimnego masła

Składniki na ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 3 jajka
  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka gęstej śmietany 18%
  • 100 g białej czekolady
Łodygi rabarbaru przekroić wzdłuż. Zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Dno formy o średnicy 23 cm wyścielić papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Na papierze równo ułożyć rabarbar, na nim rozłożyć wiórki masła.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Stale miksując wbijać kolejno jajka, następnie dodać skórkę z pomarańczy. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą i dodać śmietanę oraz drobno pokrojoną czekoladę. Zmiksować do połączenia się składników. Gotową masę wylać na rabarbar.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni - 50 minut. 
Upieczone ostudzić na kratce, delikatnie wyciągnąć z formy i odwrócić do spodem do góry. 
Smacznego :) 

Źródło: Kuchnia, Zofia Różycka



czwartek, 14 maja 2015

Waniliowy sernik na zimno z truskawkami i czerwoną porzeczką

Sernik na zimno z truskawkami i czerwoną porzeczką. Lekki, kremowy, idealny na ciepłe dni.
Zapraszam :)

Składniki na warstwę serową: 
naczynie o pojemności 1,5 litra
  • 120 ml mleka
  • 25 g żelatyny
  • 200 g śmietanki 30%, w temperaturze pokojowej
  • 700 g mielonego twarogu z wiaderka, w temperaturze pokojowej
  • 1 laska wanilii
  • 80 g cukru pudru

Dodatkowo:
  • 200 g czerwonej porzeczki
  • 300 g truskawek
  • 100 ml wrzątku
  • 100 g galaretki truskawkowej
W garnuszku zagotować mleko, odstawić na 10 minut i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do wystudzenia.
W misce umieścić twaróg, śmietankę, ziarenka z laski wanilii i cukier puder. Składniki ubić mikserem przez 3 minuty. Cały czas ubijając wlać przestudzoną żelatynę. Dokładnie wszystko połączyć i przelać do formy. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Truskawki pokroić w kostkę. Umieścić razem z porzeczkami w rondelku i na bardzo małym ogniu podgrzewać aż owoce puszczą sok. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wlać do owoców. Dokładnie połączyć i odstawić do całkowitego przestudzenia.
Zimne owoce wylać na tężejącą warstwę serową. Schłodzić w lodówce przez noc. Schłodzoną formę wyciągnąć na 15 minut przed podaniem by się ogrzała, następnie delikatnie wyjąć deser.

 



środa, 13 maja 2015

Chleb z kaszką orkiszową

Pszenny chleb na zakwasie, z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony kaszką orkiszową, co nadało mu miękkości i delikatności. Chleb jest treściwy i sycący. Długo zachowuje świeżość i dobrze się kroi. Zapraszam :) 

Przepis dodaję do listy "Na zakwasie i na drożdżach", która w maju prowadzona jest na moim blogu - klik

Składniki:
2 duże bochenki
  • 300 ml wody
  • 125 g kaszki orkiszowej
  • 100 g aktywnego zakwasu
  • 650 g wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • słonecznik do obsypania
300 ml wody zagotować, lekko posolić i wsypać do niej przepłukaną kaszkę. Od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu, aż kaszka wchłonie całą wodę. Odstawić do przestudzenia. 

Wszystkie składniki połączyć. Wyrobić ciasto i przełożyć do foremek wyścielonych papierem do pieczenia. Posmarować wierzch olejem i obsypać ziarnem słonecznika, delikatnie je dociskając.
Foremki przykryć ściereczkami i zostawić na blacie do wyrośnięcia, na 12 godzin.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni. Po 15 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni. Piec kolejne 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zawsze wyciągam chleb z foremek i dopiekam na kratce. Upieczony chleb pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. 
Smacznego :) 


 

środa, 6 maja 2015

Koktajl mango z maliną

Mango i malina to moje ulubione owoce. Ich połączenie w jednej szklance to dla mnie pełnia szczęścia :) Zapraszam na owocowo-jogurtowy koktajl mango z maliną :)


Składniki na 2 porcje:


  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 150 g malin
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • listki mięty



Jogurt i pokrojone w kostkę mango zmiksować na gładko. Przelać do szklanek. Następnie zmiksować maliny z łyżką miodu. Delikatnie łyżką wyłożyć je na warstwie z mango. Koktajl schłodzić przez godzinę w lodówce. Podawać z listkami mięty.

Smacznego :) 




wtorek, 5 maja 2015

Ptysie z kremem rabarbarowym

W niedzielę miała miejsce premiera najnowszego numeru magazynu "Kocioł". 
Piąty numer to przede wszystkim smakowite przepisy z rabarbarem i groszkiem, domowa piekarnia, reportaż o naturalnych mięsach i wędlinach z "Galicji" w Niemczy, oraz wywiady z Piotrem Bikontem, Robertem Makłowiczem i Tomkiem Hartmanem.

Zachęcam do lektury. Czytajcie i inspirujcie się....


 

W magazynie znajdziecie dwa moje przepisy.
Dziś zapraszam na ptysie z kremem rabarbarowym. Słodkie maleństwa przełożone delikatnie różowym, lekko kwaskowym kremem z rabarbaru i mascarpone :) 



Składniki na ptysie:

  • 125 ml mleka
  • 125 mi wody
  • 130 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 4 jajka

W rondelku podgrzewamy mleko, wodę i masło. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Na gotujący się płyn wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto formuje się w kulę i odchodzi od ścianek rondelka zestawiamy z ognia i studzimy. Ostudzoną masę ucieramy kolejno dodając jajka. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyścielonej papierem wyciskamy w odstępach małe porcje cista. Pieczemy w temperaturze 200 °C  około 20 minut. Powinny być rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce.


Składniki na krem:

  • 700 g rabarbaru
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g cukru
  • 1 cytryna
  • 20 g żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
cukier puder do oprószenia


Rabarbar myjemy i kroimy w plastry. Wsypujemy do rondelka i zasypujemy cukrem. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Odstawiamy na 30 minut. Kiedy rabarbar puści sok, podgrzewamy go na małym ogniu, aż się rozpadnie. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładko. Ponownie lekko podgrzewamy i  wlewamy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mieszamy energicznie by żelatyna dokładnie połączyła się z musem. Odstawiamy i studzimy. Następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej przez noc.
Ptysie przekrawamy ostrym nożem na pół. Galaretkę rabarbarową miksujemy na wysokich obrotach. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy serek i dokładnie łączymy. Masa powinna być gładka. Gotową przekładamy ptysie. Obsypujemy cukrem pudrem

Smacznego :) 



piątek, 1 maja 2015

Majowe zaproszenie do akcji "Na zakwasie i na drożdżach"


Mam przyjemność po raz drugi poprowadzić akcję "Na zakwasie i na drożdżach". Autorką comiesięcznej listy jest Wisła z bloga Zapach chleba.  Pierwszą listę prowadziłam w zeszłym roku w lipcu i możecie ją obejrzeć tutaj.
W maju chciałbym Was ponownie zaprosić do gromadzenia przepisów na moim blogu. Szczególnie mile widziane będą przepisy na chleby i bułki pełne ziaren. Niech nasze pieczywo będzie wypełnione zdrowym ziarnem, kaszą i mąką z pełnego przemiału. 

Wszystkie szczegóły akcji "Na zakwasie i na drożdżach" znajdziecie na blogu Zapach Chleba.



Aby wziąć w akcji należy:
  • Opublikować w maju na swoim blogu wypiek wykonany na zakwasie lub na drożdżach, ewentualnie przaśny ale bez spulchniaczy (bez proszku do pieczenia i sody).



  • Napisać podlinkowaną informację o tym, że wypiek bierze udział w majowej liście  "Na zakwasie i na drożdżach"  prowadzonej  przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji.
  • Zgłosić swój przepis wykorzystując formularz umieszczony na dole tego posta, klikając "Add your link" i wypełniając formularz zgłoszeniowy.


Orkiszowe bułeczki odrywane z nasionami chia

Mięciutkie, maślane bułeczki z mąką orkiszową i nasionkami chia. Idealne z masłem, miodem i szklanką mleka. Zapraszam :) 

Składniki:
tortownica o średnicy 26 cm
  • 350 g mąki orkiszowej, jasnej
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 280 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g nasion chia
 Dodatkowo:
  • jajko
  • ziarenka słoneczniku i sezamu do obsypania bułeczek
Drożdże rozkruszyć, połączyć z 1/2 szklanki ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki pszennej. Przykryć i odstawić na 20 minut by zaczyn ruszył. 
W tym samym czasie nasionka chia zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 20 minut by spęczniały.
Rozczyn połączyć z nasionkami, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie lśniące ciasto. Przykryć i odstawić na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, podzielić na równe części, ok. 70 g. Uformować w kulki i układać w tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.  
Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać ziarenkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, ok. 30 minut. Gdyby za mocno się rumieniły, przykryć papierem do pieczenia. 
Smacznego :)  

 Orkiszowy Tartine Bread
Orkiszowy chleb z kaszą gryczaną