Strony

sobota, 31 sierpnia 2013

Pizza z pesto z rukoli

Często jadacie domową pizzę? my bardzo :) uwielbiamy ją my i dzieci. Jak do tej pory, jest to nasz ulubiony spód, sprawdzony już wielokrotnie, nigdy nie zawiódł. Można z podanych składników zrobić 1 dużą, grubszą pizzę, lub dwie cienkie. Wybór zależy od Was. Dzisiejsza pizza jest z pesto z rukoli, suszonymi pomidorami, mozzarellą i oliwkami. Zapraszam!
Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
Dodatki do pizzy:
  • duża kulka mozzarelli
  • garść czarnych oliwek
  • 3 łyżki pesto z rukoli z tego przepisu
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na ciasto połączyć, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać wraz z blachą do temperatury 230 stopni.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na  oprószoną mąką stolnicę, lekko wyrobić, rozwałkować na papierze do pieczenia. 
Pesto połączyć z oliwą i wysmarować nim spód do pizzy. Równomiernie rozłożyć resztę składników. Na rozgrzaną blachę położyć pizzę wraz z papierem do pieczenia. Piec od 10 do 20 minut aż ciasto się zrumieni i podpiecze od spodu. Gorącą podawać.
Smacznego :) 



piątek, 30 sierpnia 2013

Tort kokosowo-malinowy

Tort biszkoptowy przełożony kremem kokosowym, którego słodycz przełamuje żel malinowy.




Składniki na biszkopt rzucany  - forma o średnicy 18 cm:
  •  4 jaja
  • 150 ml cukru
  • 150 ml mąki pszennej
  • 50 ml mąki ziemniaczanej


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier nadal ubijać. Ubijać i dodawać kolejno żółtka. Na bardzo wolnych obrotach miksera wmieszać do ciasta przesiane mąki.

Papierem wyłożyć tylko dno tortownicy. Boków niczym nie smarować. Wlać ciasto do tortownicy. Piec ok 30 minut w temp. 160-170 ºC, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i nie wyjmując z formy opuścić je na podłogę z wysokości ok. 60 cm. (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Po czym odstawić do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu oddzielić boki biszkoptu od ścianek tortownicy i wyjąć z formy.
Składniki na krem kokosowy:
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
Mleczko kokosowe zagotować, w mleku rozrobić proszek budyniowy, dodać go do gotującego się mleczka kokosowego i na małym ogniu, stale mieszając gotować do zgęstnienia.  Budyń zdjąć z ognia, przykryć folia spożywczą i wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać zimny budyń. Miksować aż powstanie gładki krem. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Składniki na żel malinowy:
  • 400 g malin
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki żelatyny
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko. Powstały po przetarciu sok wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody. Żelatynę rozrobić w łyżce gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę i mąkę ziemniaczaną dodać do soku malinowego. Dokładnie wymieszać. przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Dodatkowo potrzebne będą:
  • 200 g śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru
  • wiórki kokosowe do obsypania tortu
  • maliny do dekoracji

Przestudzony biszkopt przekroić podwójnie. Pierwszy blat posmarować tężejącym żelem malinowym, na niego wyłożyć część kremu kokosowego. Położyć drugi blat, posmarować go żelem malinowym i na niego wyłożyć krem kokosowy. Przyłożyć trzecim blatem. Całość tortu posmarować resztą kremu kokosowego. Boki obsypać kokosem. 
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Śmietaną udekorować wierzch tortu. Wyłożyć maliny.
Tort przechowywać w lodówce. 

Do tortu podałam półsłodkie, różowe wino Celebro. Delikatne i orzeźwiające idealnie komponowało się z tortem. 
Zapraszam do odwiedzenia Klubu Celebro :) 


Smacznego :)

czwartek, 29 sierpnia 2013

Krem z zielonego groszku


Smaczna, lekka i kremowa zupa z zielonego groszku. Polecam :)

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 600 g groszku
  • 100 g pora
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • olej rzepakowy 
  • sól, pieprz
  • grzanki lub groszek ptysiowy
Ziemniaki pokroić w kostkę, por w plasterki.  Na rozgrzanym oleju podsmażyć ziemniaki, po ok. 10 minutach dodać por i jeszcze chwilę smażyć. Podsmażone warzywa wrzucić do gorącego bulionu, dodać groszek i gotować wszystko do miękkości. Następnie wszystko zmiksować na gładki krem. Dodać mleko, doprawić solą i pieprzem do smaku i jeszcze raz zagotować. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)

środa, 28 sierpnia 2013

Sałatka z arbuzem i fetą

Lekka i orzeźwiająca :) Sałatka pełna kolorów, smaków i kontrastów. Słodki arbuz i słona feta, limonka i cebula, mięta i natka pietruszki. Efekt zaskakująco pyszny :) Spróbujcie! 

Do przygotowania sałatki użyłam oleju rzepakowego Rapso, który otrzymałam w ramach współpracy ze Świadomym Odżywianiem.

Składniki:
  • 1,5 kg słodkiego, twardego arbuza
  • 2 limonki
  • 250 g greckiego sera feta
  • mała czerwona cebula
  • mały pęczek świeżej mięty
  • 3−4 łyżki oliwy - użyłam oleju rzepakowego Rapso
  • 100 g drylowanych czarnych oliwek
  • świeżo mielony pieprz
Cebulę obrać, pokroić w cienkie półksiężyce. Skropić sokiem wyciśniętym z limonek - dzięki temu cebula straci ostrość.
Arbuza przekroić, usunąć pestki i łyżką do melonów wykrawać kuleczki. Jeśli nie mamy takiej łyżki, to arbuza kroimy w trójkąty 3-4 cm. Fetę pokroić w kostkę i umieścić razem z arbuzem w dużej misce. Listki mięty umyć, osuszyć i drobno posiekać, dodać do miski. Na wierzch wyłożyć cebulę wraz z sokiem, dodać całe oliwki, polać olejem i oprószyć pieprzem. Delikatnie wszystko wymieszać. Podawać.
Smacznego :) 

Źródło: Poezja Smaku

wtorek, 27 sierpnia 2013

Mątwa w winie z kwiatami cukinii

Mątwy w winie to moja pierwsza propozycja w ramach współpracy z Celebro . Owoce morza duszone w białym winie hiszpańskim Celebro z dodatkiem kwiatów cukinii, a wszystko podane na rukoli. 
Danie lekkie i smaczne, lekko ostre, ale można pominąć chilli, lub zastąpić je mieloną papryką słodką lub natką pietruszki.

Składniki na 3 porcje:
  • 500 g mątwy mrożonej
  • 5 ząbków czosnku
  • papryczka chilli
  • 12 kwiatów cukinii
  • 250 ml białego wina - użyłam półwytrawnego wina Hiszpańskiego Celebro
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 pomidory
  • ok. 150 g rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz 
Mątwy rozmrozić, opłukać i dokładnie osuszyć, skropić sokiem z limonki. Czosnek obrać, drobno posiekać.  Papryczkę pokroić w cienkie plasterki. Kwiaty cukinii umyć i usunąć gorzkie słupki. 
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i papryczkę chilli, po minucie dodać mątwy. Smażyć razem na mocnym ogniu ok. 4 minut, następnie wlać wino i gotować aż wino prawie całe odparuje, wtedy przykryć i dusić jeszcze ok. 20 minut, aż mątwy będą miękkie. 
W tym czasie umyć rukolę, osuszyć. Rozłożyć na talerzach. Cebulkę obrać i pokroić w krążki, pomidory umyć, pokroić w ósemki, ułożyć na sałacie. Wszystko skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
Gdy mątwy będą miękkie, doprawić je solą, pieprzem i sokiem z limonki. Na samym końcu dodać kwiaty cukinii, zamieszać i od razu wykładać na talerze, by kwiaty nie straciły swej jędrności.
Smacznego :)

Do potrawy podałam  to samo półwytrawne białe wino hiszpańskie Celebro. Jest łagodne i orzeźwiające w smaku. Idealne do ryb i owoców morza.

Zachęcam do odwiedzenia strony: https://www.facebook.com/KlubCelebro

* przepis własny, jedynie sposób przygotowania mątwy zaczerpnęłam z kuchni Lidla.

czwartek, 22 sierpnia 2013

Orzechowy chleb na zakwasie

Jakiś czas temu przyszła do mnie piękna paczka, pełna wspaniałych produktów. W jej skład wchodziły między innymi produkty marki Kresto, Back Mit i Rapso. Paczkę dostałam od Świadomego Odżywiania, w ramach współpracy. 
Jako pierwsze testowałam tarte orzechy włoskie i upiekłam z nimi chleb. Wyszedł wspaniale :)
Chleb jest pieczony na zakwasie pszennym. Ciasto było dość rzadkie i ciężko się wyrabiało, robiłam to ręcznie, ponieważ nie chciałam zepsuć drugiego miksera :) pierwszy padł właśnie przy wyrabianiu ciasta na chleb ;/ Pięknie i szybko rosło. Sam chleb wyszedł pyszny i pachnący orzechami. O chrupiącej skórce i mięciutkim wnętrzu. Długo zachowuje świeżość. Polecam :)

Składniki na formę 9x27 cm :
  • 200 g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 300 g wody
  • 300 g mąki pszennej + ok 50 g do podsypywania podczas zagniatania
  • 200 g tartych orzechów włoskich - użyłam Tartych orzechów włoskich Back Mit
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
W dużej misce, drewnianą łyżką wymieszać zakwas, mąkę, olej, wodę i drożdże. Odstawić na godzinę. Następnie dodać tarte orzechy i sól, energicznie wyrabiać przez ok. 10 minut by ciasto dobrze się napowietrzyło. Zwinąć w kulę i odstawić do wyrastania na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryć i odstawić na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 210 stopni. Piec przez 40 minut. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, przykryć chleb papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego :)

wtorek, 20 sierpnia 2013

Ciasto ze śliwkami

Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami. Bez dodatku masła, zrobione na oleju rzepakowym. Szybkie i proste w przygotowaniu. Zawsze smakuje i cieszy :) Polecam!


Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanka oleju rzepakowego
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu  
  • śliwki
Tortownicę delikatnie nasmarować olejem i obsypać kaszą manną. 
Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Białka lekko ubić. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Gdy składniki się połączą dodać olej rzepakowy i łyżkę octu. Na końcu wsypać przesiane mąki i dokładnie wymieszać. 
Ciasto wylać do formy. Na wierzch wyłożyć wypestkowane śliwki.

 Składniki na kruszonkę:
  •  1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki kruszonki połączyć. Rozkruszyć ją na owocach.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Do suchego patyczka.
Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Tarta z ricotty z kremem waniliowym i morelami

Tarta z ricotty. Tak pyszna, że lepszej jeszcze nie jadłam :) Spód delikatny i maślany, jego brzegi rozwarstwiają się podobnie do ciasta francuskiego. Krem lekki, puszysty, waniliowy, a na nim słoneczne morele. 
Tarta podbiła nasze serca i na pewno upiekę ją jeszcze nie raz :)

Składniki na formę o średnicy 25 cm.

Ciasto:
  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g ricotty
 Krem:
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 lekko ubite jajko
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • morele
Zimne masło posiekać z mąką do uzyskania kruszonki, dodać ricottę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze 15-20 minut. 
Lekko schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, formując okrągły placek o grubości 3-5 mm i średnicy nieco większej niż forma. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Rozwałkowane ciasto przenosimy do lekko natłuszczonej  foremki, najlepiej na wału. Docisnąć boki palcami i odciąć wystające pbrzegi. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suchą fasolą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 10 minut. 
Zdjąć papier z fasolą  i piec jeszcze 5 minut, do lekkiego zrumienienia. 

W tym czasie przygotować krem.
Morele sparzyć wrzątkiem, po minucie wodę odlać i zalać zimną wodą. Obrać ze skórki i wypestkować*
Jajko, ekstrakt waniliowy, cukier puder i śmietanę miksujemy do połączenia składników. Krem wylewamy na podpieczony spód, układamy  morele. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż na wierzchu utworzy się złota skorupka.
Tartę wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny**
Smacznego :) 

* ja moreli nie obrałam, ale radzę obrać, ponieważ przy tak delikatnym kremie źle kroiło się nie obrane owoce
** ciasto kroiłam jeszcze ciepłe i całkiem dobrze się kroiło, jednak polecam je najpierw schłodzić



Źródło: Magazyn KUCHNIA


niedziela, 18 sierpnia 2013

Babeczki kokosowe z wiśniami

Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie białek :) Zazwyczaj gdy mi zostawały  robiłam bezę, ale kiedy jakiś czas temu zrobiłam na białkach babeczki z truskawkami tak nam smakowały, że postanowiłam spróbować troszkę innych kombinacji i tak bazując na tym samym przepisie Doroty zrobiłam kokosowe babeczki z wiśniami. 
Wszyły pyszne i delikatne. Mięciutkie, mocno kokosowe i wilgotne, ich słodycz złamały wiśnie. Zapach roznoszący się po mieszkaniu podczas pieczenia kusił niesamowicie. Rozeszły się w mgnieniu oka :) 

Składniki na10 babeczek:
  • 180 g masła
  • ok. 8  białek - 300 ml
  • 170 g cukru pudru + do oprószenia
  • 170 g mąki
  • 70 g wiórek kokosowych + do posypania babeczek
  • wiśnie - miałam małe wisienki, więc układałam po 3-4 szt. na każdej babeczce
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić, ostudzić. Białka ubić na delikatną, ale nie sztywną pianę. Cukier puder i mąkę przesiać, dodać do ubitych białek, wymieszać szpatułką. Wlać masło i wymieszać do połączenia się składników. Dodać kokos i jeszcze raz wymieszać.
Foremkę na muffiny wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Ciasto wlać  do foremek, nakładając do pełna. W sam środek włożyć po kilka wiśni, kładąc ją delikatnie, nie wciskając do środka. Każdą babeczkę posypać kokosem. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni, przez około 20 - 25 minut, przed wyjęciem sprawdzić babeczki patyczkiem. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)

sobota, 17 sierpnia 2013

Sałatka z jajkiem i kwiatem ogórecznika

Ogórecznik jest rośliną jednoroczną, jadalną, pięknie pachnącą ogórkami :)  Jego młode liście i kwiaty możemy dodawać do sałatek. Ma wiele właściwości leczniczych, między innymi łagodne działanie moczopędne, przeciwzapalne, uspokajające i bakteriobójcze. 
Do przygotowania sałatki użyłam jedynie kwiatów, dzięki którym zyskała pięknego wyglądu i nabrała kolorów :)  

Składniki:
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • kwiaty ogórecznika
  • 50 g rukoli
  • 100 g roszponki 
  • 6 dużych rzodkiewek
  • 2 ogórki gruntowe
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią, lub oleju lnianego, który dodatkowo wzbogaci naszą sałatkę w cenne wartości odżywcze
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Olej rzepakowy połączyć z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Odstawić
Ostudzone jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Sałatę opłukać i osuszyć. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Szczypiorek opłukać, poszatkować. 
Wszystkie składniki sałatki połączyć, skropić przygotowanym sosem i delkatnie wymieszać. Podawać.
Smacznego :)

piątek, 16 sierpnia 2013

Drożdżowe bułeczki z wiśniami i budyniem kokosowym

Bułeczki drożdżowe nadziewane wiśniami i budyniem kokosowym z przepisu Oli z blogu Ola in the Kitchen :)
Pyszne, puszyste, pięknie wyrośnięte. Równie dobre drugiego dnia. Zrobiłam je z wiśniami, ponieważ miałam ich w tym roku pod dostatkiem. Ale bułeczki świetnie sprawdzą się również w innych wydaniach. Musicie ich koniecznie spróbować :)

Składniki na ciasto:
  • 5 szklanek przesianej mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 250 ml maślanki
  • 130 ml mleka 
  • 40 g drożdży 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 żółtka
Składniki na nadzienie:
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 1,5 szklanki mleka + 2 łyżeczki cukru jeśli budyń jest niesłodzony
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 300 g wydrylowanych wiśni
  • 1 czubata łyżeczka kaszy manny 
Dodatkowo:
  •  żółtko + łyżka mleka - do posmarowania bułeczek
  • 100 g mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  •  wiórki kokosowe do posypania 
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. W garnuszku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i mąki oraz 1/2 szkl. mleka. Odstawiamy na kilka minut by drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier i roztrzepane żółtka. Wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać składniki drewnianą łyżką. Dodać mleko, maślankę i masło. Wymieszać łyżką, a następnie ręką zagniatać ciasto przez 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2 godziny, lub do podwojenia objętości.

W tym czasie ugotować budyń.
Budyń ugotować w 1,5 szkl. mleka. Do gęstego i gorącego budyniu wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Gotowy przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia.
Wiśnie wymieszać z kaszką manną.
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na oprószony mąką blat, utoczyć wałek i nożem pokroić na 16 plastrów. Każdy z nich wałkować na średniej grubości placek, na środku układać wiśnie i łyżeczkę budyniu, zawijać kształtując bułeczkę. Gotowe układać na natłuszczonej blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Każdą z nich przed włożeniem do piekarnika posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do teperatury 180 stopni, przez ok. 20 minut. Studzić na kratce.

Przestudzone bułeczki posmarować roztopioną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladą, posypać wiórkami kokosowym.

Smacznego :) 


      

wtorek, 13 sierpnia 2013

Rolada drobiowa z fasolką szparagową



Rolada z piersi indyczej z fasolką szparagową i serem. Bardzo smaczna na gorąco i na zimno. Sprawdzi się jako obiad, ale można ja podać również jako zimną przekąskę. Polecam :)

Składniki:

  • 600 g  filetu z indyka
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • białko kurze

Filet z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić delikatnie i równomiernie, nie za cienko. Mięso obsypać solą i pieprzem, skropić oliwą i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie fasolkę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić.
Schłodzony filet rozłożyć na blacie, obsypać startym żółtym serem, na to wyłożyć fasolkę szparagową i zwinąć roladę. Roladę mięsną spiąć wykałaczkami i włożyć do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać ziarnami sezamu. Piec ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni, przez pierwsze 20 minut, następnie w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu roladę wyciągnąć z piekarnika i zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie pokroić w plastry i podawać. 
Smacznego :)

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Cukinia faszerowana pęczakiem i fetą



Cukinia faszerowana jest jednym z naszych ulubionych dań letnich, obok całej masy innych :) Zazwyczaj faszerujemy ją mięsem lub warzywami, a dziś propozycja na nadzienie z pęczaku i fety. Tak by było maksymalnie zdrowo, a przy tym smacznie. Idealny letni obiad.  Zapraszam.

Składniki:

  • 3 nieduże, podłużne cukinie
  • 80 g kaszy pęczak
  • czerwona papryka
  • pęczek koperku
  • 2 duże pieczarki
  • 100 g fety
  • 2 łyżki oliwy + łyżka do duszenia papryki
  • sól, pieprz

Kaszę pęczak przepłukać wodą i ugotować z dodatkiem masła, wg przepisu na opakowaniu.
Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę, poddusić kilka minut na oliwie – tylko tyle by lekko zmiękły. Fetę pokroić w kostkę. Koperek poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać z kaszą, doprawić solą, pieprzem i oliwą. 
Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć środki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wypełnić farszem. Zapiec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Podawać na ciepło.
Smacznego :)

piątek, 9 sierpnia 2013

Tartaletki z kremem morelowym


Tartaletki bez pieczenia. Ich wykonanie opiera się głównie na chłodzeniu składników :)  Spody są  delikatnie kokosowe, zrobione na bazie masła, kokosu i ciasteczek zbożowych, całość wieńczy delikatny i lekki krem morelowy z wanilią i mascarpone. 
Pomysł na krem zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki, modyfikując go na własne potrzeby. Jest bardzo smaczny, trwały, dobrze się przechowuje.  Na pewno nie raz jeszcze będę robić kremy na tej samej zasadzie : ) Jego dużą zaletą jest to, że bazę przygotowuje się dzień wcześniej, a następnie wystarczy połączyć go z mascarpone i podawać.




Składniki na 6 foremek o średnicy 10 cm:


Spody:
 
  • 120 g masła
  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 100 g wiórków kokosowych
Masło roztopić, ostudzić. Ciastka rozdrobnić blenderem, połączyć z masłem i wiórkami kokosowymi. Przygotowaną masą wylepić dno i boki foremek, schłodzić w lodówce (u mnie chłodziły się przez całą noc).


Krem morelowy:

  • ½ kg moreli
  • 2 łyżki cukru
  • laska wanilii
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 250 g mascarpone + łyżka cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Laskę wanilii przekroić, wydrążyć ziarenka. Morele sparzyć wrzątkiem, po minucie wodę odlać i zalać zimną wodą. Obrać ze skórki i wypestkować. Wrzucić do rondelka, zasypać cukrem, dodać ziarenka wanilii plus laskę i gotować na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną. Wyciągnąć laskę wanilii, owoce zmiksować na gładko, ponownie wstawić na ogień, wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować, zdjąć z ognia i wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia, schłodzić w lodówce przez noc.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodawać stopniowo krem z moreli, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy.
Spody babeczek wyciągnąć z foremek. Krem morelowy przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć go ozdobnie na spody kokosowe. Podawać. Spody są dość kruche, nie polecam tarteletek jeść rękami, a raczej na talerzyku :)
Smacznego :)


czwartek, 8 sierpnia 2013

Frużelina wiśniowa

W tym roku mam sporo wiśni, malutkich ale niezwykle słodkich. Większość z nich już przetworzyłam, część użyłam do ciast, które na blogu dopiero się pojawią :) Zrobiłam też dwa słoiczki frużeliny.
Moja frużelina jest gładka,  ponieważ owoce zmiksowałam, a wszystko dlatego że robiłam ją już z myślą
o torcie urodzinowym córki :)

Składniki:
  • 2 kg wiśni
  • 200 g cukru
  • 100 ml wody
  • 2  łyżki mąki ziemniaczanej
Wiśnie umyć, wydrylować. Wsypać do szerokiego rondla. Zasypać cukrem, wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż owoce puszczą sok. Gotować tak do rozpadnięcia się owoców, ale nie czekać aż sok odparuje. Owoce zdjąć z ognia i zmiksować na gładko.  Ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie. Wlać do zmiksowanych owoców, dokładnie rozmieszać. Nie przerywając mieszania gotować kilka minut od czasu zagotowania. Gorącą fruzelinę przelać do wyparzonych słoików. Zakręcić i zostawić do przestudzenia.
Smacznego :)

środa, 7 sierpnia 2013

Dżem z czarnej porzeczki

Czarną porzeczkę albo się lubi, albo nie :) my lubimy, choć może dżem z porzeczki nie jest naszym ulubionym, to ma swoje miejsce w naszych sercach. Doskonale sprawdza się do tortów i ciast kremowych przełamując ich naturalną słodycz :)


Składniki:
  • 8 szklanek czarnej porzeczki
  • 2 szklanki cukru
Porzeczkę umyć, oczyścić z ogonków. Zasypać cukrem, delikatnie wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną. Zestawić z ognia wystudzić. Następnie ponownie podgrzewać i gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, wystudzić. Ponownie podgrzać i gotować kolejne 15 minut. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Ustawić do góry dnem do całkowitego przestudzenia.
Smacznego :)

wtorek, 6 sierpnia 2013

Delikatny chleb na zakwasie

Prosty chleb na zakwasie żytnim. Ciasto dobrze się wyrabia, jest spójne i łatwo się formuje. Po wyrobieniu i zwinięciu w kulę utrzymuje swój kształt, więc do wyrastania nie potrzebny mu koszyczek, wystarczy ułożyć go na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu skórkę ma rumianą i chrupiącą, środek lekko zbity. 
Przepis na chleb zostanie dołączony do sierpniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" - akcji organizowanej przez blog Zapach chleba :)

Składniki:
  • 230g aktywnego zakwasu żytniego
  • 130 g maślanki
  • 70g wody
  • 25g oleju
  • 140g mąki żytniej 
  • 400g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży - jeśli mamy młody zakwas

Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i uformować bochenek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Można sprawdzić czy ciasto jest gotowe, naciskając je palcem. jeśli błyskawicznie się odkształci musi jeszcze rosnąć, jeśli zajmuje mu to trochę czasu, można już piec. 

Gotowe posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 240 stopni. Ścianki piekarnika spryskać wodą. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut. Gotowy bochenek, opukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Chleb studzić na kratce.
Smacznego :) 


Źródło: Galeria chleba

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Lody morelowe z cytryną

Domowe lody morelowe z cytryną. Nie za słodkie, lekko kwaskowe i orzeźwiające. Zapraszam :)



Składniki:
  • 1/2 kg moreli
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 litra mleka 1,5%
  • 75 ml odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 łyżka cukru pudru
Morele sparzyć wrzątkiem, po minucie przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Owoce umieścić w rondelku, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu aż owoce się rozpadną. Zmiksować na gładko, odstawić do przestudzenia. W drugim rondelku podgrzewać mleko, mleko w proszku i cukier puder aż składniki się połączą. Kiedy cukier i mleko w proszku się rozpuszczą zdjąć z ognia, nie dopuścić do zagotowania. Połączyć dwie przestudzone mieszanki, schłodzić w lodówce, a następnie wlać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji jej producenta.

Lody można wykonać bez maszynki: Schłodzoną masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na kilka godzin. W między czasie należy  je miksować co 1/2 godziny by rozbić powstające kryształki lodu, wtedy lody będą puszyste.

Smacznego :) 

sobota, 3 sierpnia 2013

Sałatka z oliwkami, awokado i kaszką kuskus

Lekka a zarazem pożywna sałatka, którą możemy zjeść o każdej porze dnia. Jest zdrowa, pełna witamin i kolorów :) Polecam!

Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszki kuskus + ok 1/2 szklanki bulionu
  • duży pomidor
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g oliwek
  • 1/2 awokado
  • 100 g fety
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
Kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzącym bulionem i przykryć na kilka minut. Gdy kasza wchłonie wodę, zamieszać i wystudzić.
Awokado pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Pomidor i fetę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać. Kaszę, oliwki, pomidor, fetę umieścić w misce, dodać awokado razem z sokiem z cytryny. Skropić oliwą, dodać szczyptę pieprzu, delikatnie wymieszać - do połączenia składników. Posypać szczypiorkiem. Podawać.
Smacznego :)

piątek, 2 sierpnia 2013

Kwiaty cukinii faszerowane fetą i pomidorami

Po przeczytaniu książki autorstwa M.Kalemba-Drożdż "Kwiatowa uczta" miałam wielką ochotę skosztować kwiatów :) Wiosną posiałam wiele z nich w ogródku, niestety to co w nim urośnie nie jest do końca zależne ode mnie, więc wiele w nim w tym roku nie urosło ;/ i wcale tych kwiatów nie pojadłam. Mam nadzieję że w przyszłym roku to nadrobię. 
Tym czasem proponuję kwiaty cukinii, których u mnie pod dostatkiem :) nadziewane pomidorem i fetą, smażone w cieście naleśnikowym. Można je podać na obiad, lub kolację, będą też doskonałą przystawką. Bardzo smaczne i delikatne. Można je nadziać dowolnym farszem. Zastanawiałam się czy zrobić pastę, ale w rezultacie doszłam do wniosku że łatwiej będzie mi kwiatki nadziewać pokrojoną w kosteczkę fetą i pomidorem. Efekt był zaskakujący :) nawet mąż stwierdził że "dobre są te kwiatki" :) 
Kwiaty podałam na sałacie z dodatkiem pomidorów i pozostałej fety.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 2 jaja
  • 100 g mąki
  • ok. 150 ml mleka
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
Wszystkie składniki zmiksować, mleka dodawać stopniowo, tak by ciasto nie wyszło za rzadkie, powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 30 minut by mąka spęczniała.


  

Dodatkowo:
  • 10 kwiatów cukinii (zebrałam tylko kwiaty męskie)  
  • ok. 100 g fety
  • pomidor
Kwiaty cukinii umyć, delikatnie usunąć słupki, które są gorzkie, ogonki również, ale je odcinałam dopiero po napełnieniu kwiatka, ponieważ z ogonkiem było to wygodniejsze. Pomidor i fetę pokroić w kosteczkę. Do kwiatów włożyć po 2 kosteczki sera i pomidora, może wejść więcej lub mniej, porcje dopasować. Płatki lekko skręcić, spinałam je dla pewności wykałaczką :) następnie zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć na rumiany kolor w głębokim tłuszczu. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 

Sałatka:
  • garść rukoli
  • garść roszponki
  • niewykorzystana feta i pomidory
  • łyżka kremowego octu balsamicznego
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzach, rozłożyć pomidory i fetę.  Ocet, oliwę, sok z cytryny i przyprawy dokładnie wymieszać i skropić tym sałatę, na to wyłożyć kwiaty i od razu podawać. 
Smacznego :)

Kwiatożercy 2013

czwartek, 1 sierpnia 2013

Weekendowa Cukiernia i Ciasto czekoladowe


Witam serdecznie w Weekendowej Cukierni. Jestem jej sierpniową gospodynią i chciałabym zaprosić wszystkich do wspólnego pieczenia :) 
Moja propozycja to obłędnie czekoladowe ciasto, podane z konfiturą wiśniową i bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo słodkie, bardzo czekoladowe i bardzo delikatne. Lekkie i rozpływające się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom ciast czekoladowych, choć nie tylko :) 
Porcja takiego ciasta zaspokoi Wasze zapotrzebowanie na słodycze i czekoladę na cały dzień, a może i dłużej :)  ja następnego dnia z przyjemnością sięgnęłam po kolejny kawałek :) 
Od czasu do czasu taka czekoladowa rozpusta  każdemu dobrze zrobi dlatego ciasto polecam i zapraszam :) Przyłączcie się do zabawy i upieczcie coś naprawdę słodkiego ;)

Składniki na ciasto:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta chilli w proszku
Składniki na sos czekoladowy:
  •  100 g mlecznej czekolady
  •  2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
Dodatkowo:
  • konfitura wiśniowa gotowa, 
         lub 300 g wydrylowanych wiśni, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200 g śmietanki 30 lub 36%
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i obsypać kaszą manną.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Jaja utrzeć z cukrem na bardzo wolnych obrotach, tak by ich nie ubić, tylko utrzeć. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i chilli. Wymieszać. Cały czas mieszając łączymy z ostudzoną masą czekoladową i wylewamy do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni, przez 30 minut.

Sos czekoladowy: Czekoladę mleczną rozpuścić na parze i wymieszać ze śmietanką.

Konfitura wiśniowa: Wydrylowane wiśnie wrzucić do rondelka, zasypać cukrem. Podgrzewać delikatnie na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Stale mieszać by owoce się nie przypaliły.  Podgrzewać kilka minut, by część soku odparowała. Wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, chwilę jeszcze gotować i zestawić z ognia.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.

Ciasto podawać na ciepło, polane sosem czekoladowym, z bitą śmietaną i konfiturą z wiśni.

Smacznego :)

 

Źródło: KUCHNIA