Strony

czwartek, 31 stycznia 2013

Tort marchewkowy

Bardzo smaczny tort marchewkowy. Jest naprawdę wspaniały, idealnie wilgotny, mocno orzechowy, z delikatną nutą pomarańczy. Krem z serka, którym przełożony jest tort, doskonale dopełnia jego smak.
Tort upiekłam w tortownicy o średnicy 24, kremem przełożyłam tylko raz.
Oczywiście można go upiec w formie ciasta, w foremce 26x32 i kremem (wystarczy pół porcji) posmarować jego wierzch.

Składniki na ciasto:
  • 450 g marchewki
  • 315 g mąki
  • 200 g cukru 
  • 330 ml oleju
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g posiekanych orzechów 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, wymieszać ze skórką W jednej misce utrzeć razem olej, jajka i cukier.  Następnie dodać ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę ucierać. W drugiej misce wymieszać mąkę, cynamon, imbir, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dwie łyżki suchej mieszanki wymieszać ze startą marchewką. Z suchymi składnikami wymieszać orzechy. Przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Dodać marchewkę i wszystko wymieszać. Gotowe ciasto wylać do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok 1 godziny w 180 stopniach. (jeśli pieczemy w prostokątnej foremce 26x32, piec ok. 40 minut). Ciasto wystudzić na kratce.

Składniki na krem:
  • 350 g twarogu mielonego
  • 1 serek Philadelphia (ok 120 g)
  • 70 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Twaróg, serek i ekstrakt waniliowy utrzeć mikserem z masłem, stopniowo dodawać cukier puder i miksować aż cukier się rozpuści.

Ostudzone ciasto przekroić na pół. Pierwszy blat posmarować kremem i ułożyć na nim drugi blat ciasta. Gotowy tort dowolnie udekorować. Ja zrobiłam dekorację z masy cukrowej. 
Można zostawić trochę kremu i posmarować nim górę tortu, następnie udekorować go orzechami.
Smacznego :)



Źródło: przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z bloga Modern Taste

Sałatka z kurczakiem curry i winogronem

Smaczna sałatka z kurczaka, płatków migdałowych i winogrona. Lekka, świeża i pełna witamin.


Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 0,5 kg winogron
  • sałata lodowa, lub 0,5 kapusty pekińskiej
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny
  • majonez

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, odstawić do przestudzenia. Pierś kurczaka umyć, pokroić w kostkę. oprószyć curry, solą i pieprzem, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso ostudzić. Winogrona przekroić na pół, jeśli owoce są duże to podzielić na cztery. Liście sałaty lodowej postrzępić (kapustę pekińską poszatkować) i umieścić w misce, dodać kurczaka, płatki migdałowe i winogrona.  
Trzy łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z trzema łyżkami majonezu, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wlać do sałatki i delikatnie wymieszać.
Smacznego :)

środa, 30 stycznia 2013

Wafelki kakaowo-orzechowe

Bardzo wciągające wafelki kakaowo-orzechowe. Idealne do kawy i do mleka, dla dzieci i dla dorosłych :) Długo zachowują świeżość, wystarczy przechowywać je w suchym miejscu, owinięte w papier.

Składniki:
  • paczka wafli
  • 0,5 szklanki mleka
  • 250 g masła lub masła roślinnego
  • 2 szklanki mleka w proszku 
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • orzechy 
  • aromat waniliowy lu migdałowy
Mleko, cukier i masło umieścić w garnczku i podgrzewać do roztopienia, zagotować, zdjąć z ognia i przestudzić. Do ostudzonej mieszanki wsypać mleko w w proszku i zmiksować, dodać kakao, cukier waniliowy, aromat i posiekane orzechy. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Gotową masą obłożyć wafle. Gotowy wafel obwinąć w papier do pieczenia i przycisnąć go na całej powierzchni ciężkimi książkami. Po 12 godzinach pokroić na kawałki.
Smacznego :)

wtorek, 29 stycznia 2013

Sałatka z paluszków krabowych

Lekka sałatka z paluszków krabowych, świeżego ogórka, jajek i kukurydzy. Doskonała na spotkanie z przyjaciółmi czy z rodziną. U mnie w wersji Walentynkowej, sałatka podana na serduszku wyciętym z chleba pełnoziarnistego.

Składniki:
  • 250 g paluszków krabowych
  • 5 jajek (ugotowanych na twardo)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 świeży ogórek
  • 70 g sera żółtego
  • por (ok 10 cm centymetrów białej części)
  • pęczek koperku
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • pieprz, sól
Ogórka obrać, pokroić w kosteczkę, posolić i odstawić. Paluszki krabowe pokroić w plasterki, jajka pokroić w kostkę. koperek i por posiekać. Wszystko umieścić w dużej misce, wsypać kukurydzę. Ogórek odsączyć z wody i wrzucić do miski. Ser żółty zetrzeć na tarce. W kubeczku wymieszać ok. 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wlać do miski, wszystko razem delikatnie wymieszać.
Smacznego :)

niedziela, 27 stycznia 2013

Ciasteczka migdałowo-morelowe

Pyszne ciasteczka migdałowe, z dodatkiem suszonych moreli. Po upieczeniu chrupiące, później dość miękkie i lekko ciągnące, dzięki zmiksowanym suszonym morelom, które nadają im ciekawego smaku :))
Proste w przygotowaniu, ładnie zachowują kształt podczas pieczenia, delikatnie rosną. 


Składniki:
  • 100 g mielonych migdałów (obranych)
  • 70 g cukru pudru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki pszennej
  • 65 g suszonych moreli
  • 2 łyżki mleka
  • 75 g miękkiego masła
  • całe migdały do dekoracji
Mąkę ziemniaczaną, pszenną i cukier puder przesiać do miski, dodać mielone migdały. 
Morele z mlekiem zmielić blenderem na gładką masę, dodać razem z masłem do sypkich składników i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez noc w lodówce, lub 45-60 minut w zamrażarce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 7 mm, wyciąć serduszka. W każde serduszko wcisnąć migdał. Gotowe ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni, ok 15 minut. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. 
Smacznego :) 

Źródło: Raz a dobrze
 

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Serca cynamonowo-migdałowe


Szwedzkie ślimaczki - Kanelbullar, u mnie w wersji Walentynkowej, czyli w kształcie serduszek. Pyszne i pachnące bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowo-migdałowym.


Składniki na ciasto:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki suszonych drożdży (lub 30-40g świeżych)
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 5 szklanek mąki
Składniki  na nadzienie:
  • 100 g mielonych migdałów
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1,4 szklanki cukru
Dodatkowo: 
  • 1 jajko (roztrzepane) do posmarowania bułeczek
  • cukier perłowy (użyłam cukru brązowego)
Na ciasto:
W garnku roztopić masło, dodać mleko i podgrzać, by było lekko ciepłe. W misce wymieszać drożdże z kilkoma łyżkami mleka, dodać resztę mleka, cukier, kardamon i sól. 1/2 szklanki mąki odsypać na później, resztę dodać do miski z drożdżami. Wszystko razem wymieszać, zagnieść gładkie sprężyste ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na nadzienie:
Wszystkie składniki połączyć i utrzeć na jednolitą masę.

Gdy ciasto wyrośnie, dodać 1/2 szklanki mąki i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 2 równe części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok 25x50 cm. Na całość ciasta wyłożyć połowę nadzienia i rozsmarować go na całości. Prawą część ciasta złożyć do środka, a następnie lewą część ciasta nałożyć na całość. Gotowy placek troszkę rozwałkować. Pokroić na 2-3 cm prostokąty. Następnie każdy prostokąt naciąć podłużnie po środku, zostawiając 1 cm od góry. Każdą odnóżkę zwinąć w spiralę, potem tak samo zwinąć je razem i formować serce, tak by łączenie było u góry*. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Gotowe serca ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zachować odstępy. (mi wyszły 3 blachy po 6 serduszek).
Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 10-15 minut.
Smacznego :)

*gdyby okazało się że nie zrozumieliście sposobu składania ciasta, te zdjęcia powinny pomóc :)


Sok z imbiru

Imbir, poza walorami smakowymi, posiada szereg innych zalet :) Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Działa rozgrzewająco, napotnie, niszczy wirusy, wzmacnia odporność, zapobiega porannym nudnościom u kobiet w ciąży. Dlatego nic, tylko korzystać z tego dobrodziejstwa :) 
Dziś proponuję zdrowy soczek z imbiru, który dodany do gorącej herbaty wspaniale rozgrzeje nas w mroźne zimowe dni, a po za tym wzmocni naszą odporność i uchroni od wszelkich szalejących wirusów grypowych. Można go pasteryzować, jeśli tego nie zrobimy to spokojnie do miesiąca przechowa się w lodówce.
Sok nadaje herbacie lekkiej ostrości, ale nie przeszkadza ona naszym dzieciom więc i Wam nie będzie przeszkadzać. 

Składniki:
  • 5 szklanek wody
  • 2 cytryny
  • 160 g świeżego imbiru
  • 80 g cukru trzcinowego
  • gałązka świeżej mięty (użyłam kropli miętowych)
Korzeń imbiru obrać ze skórki, pokroić i zmiksować na gładko ze szklanką wody. Litr wody wlać do garnka i zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Garnek zdjąć z ognia, dodać powstały krem imbirowy i gałązkę mięty. Całość zostawić pod przykryciem, do naciągnięcia na ok 2 godziny. (im dłużej, tym smak będzie bardziej pikantny). Po tym czasie sok przecedzić, rozlać do butelek i zostawić do całkowitego przestygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)


Źródło: Bistro mama

niedziela, 20 stycznia 2013

Kalmary w sosie pomidorowo-paprykowym

Delikatne kalmary w sosie pomidorowo-paprykowym. Danie smaczne, zdrowe i pożywne. U nas podane z makaronem, ale równie wspaniale smakowałoby z pieczywem czosnkowym.  Polecam :)

Składniki:
  • 1/2 kg mrożonych kalmarów
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • pęczek pietruszki
  • do smażenia oliwa
  • do smaku sól i pieprz
  • szczypta sody
Kalmary rozmrozić w zimnej wodzie około 20 minut. Dodać szczyptę sody, odczekać 2-3 minuty i dokładnie wypłukać kalmary. Jeśli są całe, wyjąć z każdego głowę i podłużne ości. Można zdjąć skórę, ale nie trzeba.
W garnku podgrzać oliwę i dodać cebulę. Następnie dodać pomidory, czosnek i paprykę. Wszystko dusić ok 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Kalmary pokroić w prostokąty 2x3 cm i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć od 4 do 5 minut. 
Usmażone kalmary odsączyć z tłuszczu i dodać do sosu.
Smacznego :)

piątek, 18 stycznia 2013

Chleb na mleku, z maszyny

Chlebek lekki, delikatnie maślany, niczym świeża bułeczka. Doskonały zarówno z dodatkami słodkimi jak i słonymi. Jeden z naszych ulubionych :) 
Można go wzbogacić rodzynkami lub owocami kandyzowanymi, ja jednak zastąpiłam je ziarnem sezamu.

Składniki:
  • 315 ml mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 555 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)
  • 2 łyżeczki drożdży piekarskich
  • 70 g rodzynek (dodatkowo)
  • 70 g owoców kandyzowanych (dodatkowo)
Do formy do pieczenia wlać mleko, dodać miękkie masło, sól, cukier. Dodać mąkę i drożdże. Wybrać program podstawowy (3 godziny) i stopień zrumienienia skórki. Gdy automat zasygnalizuje wrzucenie dodatkowych składników, dodać według uznania rodzynki lub owoce kandyzowane. (w moim przypadku ziarno sezamu).
Smacznego :) 

Źródło: Domowy chleb, 300 przepisów na pyszne pieczywo z automatu

Krem z fasolki szparagowej

Lekka zupa krem z fasolki szparagowej. O delikatnym smaku i aromacie. Podana z grzankami lub makaronem idealnie rozgrzeje i nasyci brzuchy w te zimowe dni :) 
Ja, co prawda nie mam problemów z tym żeby moja 3 latka zjadała warzywa czy owoce, wcina wszystko jak leci :) Ale gdy tylko podaję zupę z grzankami, to talerz zupy znika w kilka minut i nawet pomagać i zachęcać nie trzeba. Zje każdą zupę krem, byle by była z grzankami :) Jeśli macie w domu niejadków to może spróbujcie tego sposobu :) 

Składniki na ok. 4 porcje: 
  •  2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej (ok. 1 kg)
  • 1 litr wody
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • kilka kromek chleba
  • masło
Zagotować litr wody, wrzucić kostki rosołowe i fasolkę. Gotować ok 10 minut, aż fasolka będzie miękka. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 3 łyżkach śmietanki, dodać resztę śmietanki. Wszystko wlać do garnka i zamieszać. Serki topione pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Gotować kilka minut, mieszając. Całość zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 
Chleb posmarować masłem i pokroić w kosteczkę. podsmażyć na suchej patelni, aż grzanki ładnie się zrumienią. 
Zupę rozlać na talerze, posypać grzankami i natką.
Smacznego :)

środa, 16 stycznia 2013

Pancakes z jabłkami

Lekkie placuszki z jabłkami. Smażone bez tłuszczu. Lekko słodkie, bardzo delikatne. Smaczne na ciepło i na zimno :) Można je podawać z dowolnymi słodkimi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, miód, dżem, cukier puder, bita śmietana, albo wcinać na samo :) Moja córka zjada je tylko z cukrem pudrem, ja z mężem uwielbiamy z miodem :) Polecam!

Składniki na ok 16 placuszków:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 niepełne szklanki mleka (dałam 400 ml)
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka, mąkę, mleko, masło, cukier i proszek do pieczenia umieścić w misie i dokładnie zmiksować. Dodać jabłka, wymieszać.
Placuszki smażyć na suchej patelni. Na wolnym ogniu. Obracać dopiero, gdy góra się zetnie i pokryje dziurkami.
Smacznego :)

Źródło: Kotlet tv

wtorek, 15 stycznia 2013

Szarlotka

Smaczna szarlotka, pełna kwaskowych jabłek, pachnąca cynamonem. Koniecznie podana z bitą śmietaną, która dopełnia jej smak. 
Wykładając formę ciastem, trzeba uważać żeby rozłożyć je dość cienko, tak jak wyłożyłam górę i dół ciasta, natomiast boki wyszły mi zdecydowanie za grube, co zakłóciło jej naprawdę dobry smak :) Upiekłam ją w tortownicy o średnicy 24 cm.

Składniki na dużą tortownicę:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g masła, lub masła roślinnego
  • 20 g drożdży
  • łyżka oliwy lub dobrego oleju
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 dużych lekko kwaskowych jabłek  (np. antonówki)
  • sok z cytryny
  • kopiasta łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić obficie sokiem z cytryny, dodać cukier i odstawić w chłodne miejsce.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozkruszone drożdże, cukier puder, jajka, drobno posiekany tłuszcz. Składniki wymieszać, dodać oliwę, sól, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Zagniatać aż składniki się dobrze połączą. 3/5 ciasta wyłożyć na spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy, podnosząc boki na ok 3-4 cm. Na wierzch wyłożyć jabłka oprószone cynamonem, wyrównać i położyć rozwałkowany drugi kawałek ciasta. 
Natychmiast po przygotowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. Ciasto jest gotowe gdy wierzch się zarumieni a boki zaczną odchodzić od tortownicy. Gdy ciasto ostygnie, wyjąć je z tortownicy. Podawać z bitą śmietaną. 
Smacznego :)

Źródło: "Książka kucharska" Ewa Aszkiewicz

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Chleb gryczany


To mój pierwszy chleb, jaki upiekłam wykorzystując mąkę gryczaną. Nie wiedziałam czego się spodziewać, dlatego zrobiłam go pół na pól z mąką pszenną. Chlebek wyszedł bardzo smaczny, lekko zbity i bardzo sycący. W sam raz na zdrowe, treściwe śniadanie :)

Składniki:
  • 400 g mąki gryczanej (u mnie 200 g mąki gryczanej i 200 g mąki pszennej)
  • łyżka miodu gryczanego
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody
Mąkę połączyć z drożdżami, solą i miodem. Stopniowo dodając letnią wodę wyrobić ciasto na chleb. Wyrabiać ok 5 minut. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 1 godzinę. Po tym czasie uformować z ciasta podłużny bochenek, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne pół godziny. Na wierzchu chleba zrobić ostrym nożem nacięcia. Wstawić do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika na ok. 30 minut. (ja upiekłam chleb w małej keksówce wyłożonej pergaminem). 
Smacznego :) 

Źródło: Smakowity chleb

niedziela, 13 stycznia 2013

Pizzerinki z pieczarkami

Pizzerinki z pieczarkami, czerwoną papryką i cebulą. Smaczne i szybkie danie, bardzo proste w przygotowaniu a sprawi wielką przyjemność dzieciom :) Z podanych składników na ciasto wychodzą 4 pizze po ok 120 g.

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić gładkie lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części, z których uformować placuszki.

Składniki na farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • po 1 łyżce suszonych oregano i bazylii 
  • pieprz i sól
  • oliwa
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni ok 10 minut. Dodać pokrojoną w plasterki cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko razem podsmażać na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną i odparują. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Odstawić do przestudzenia. 
Po tym czasie wyłożyć wszystko na 4 pizze.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut. 
Smacznego :)

piątek, 11 stycznia 2013

Tarta ze szpinakiem

Pyszna i lekka tarta z ciasta francuskiego, ze szpinakiem i serem. Danie szybkie, proste i tanie :) Robiłam ją już kilka razy, a przepis jest z opakowania "Szpinak liście" firmy Hortex.

Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500 g)
  • ciasto francuskie (świeże lub rozmrożone)
  • 270 g sera feta (użyłam 100 g sera żółtego)
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • sól, pieprz
Szpinak usmażyć na maśle. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. (ostrożnie z solą, ponieważ ser jest słony) Całość pozostawić do ostygnięcia. Formę do tarty posmarować oliwą i wyłożyć na nią ciasto. Nakłuć widelcem, wyłożyć masę szpinakową, a na wierzchu ułożyć plastry sera. Jajka wymieszać ze śmietaną i polać tartę. Na wierzchu ułożyć resztę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury  200°C, ok. 30 minut.. Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego :)

Tartę dodaję do akcji: "Uwielbiam szpinak"
 

czwartek, 10 stycznia 2013

Śledzie z rodzynkami


Smaczne śledzie w lekko słodkiej zalewie pomidorowej, z rodzynkami. U mnie tym razem wersja z suszonymi śliwkami :) ponieważ zabrakło rodzynek. Wyszła równie dobra :) Śledzie warto przygotować dzień wcześniej, żeby zdążyły się przegryźć.

Składniki:
  • 1/2 kg śledzi na tacce, (jeśli z wiaderka, to trzeba je wcześniej namoczyć)
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki octu
  • 100 g rodzynek (można zastąpić suszonymi śliwkami)
  • łyżka gorczycy
  • olej do smażenia
Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce i zeszklić na oleju. Dodać gorczycę, rodzynki, cukier i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć. Na koniec dodać ocet. Zalewę wystudzić.
Śledzie pokroić na 1,5-2 cm paski i wymieszać z ostudzoną zlewą. Wstawić do lodówki na jeden dzień. 
Smacznego :)

Śledzie dodaję do akcji "Śledziowe szaleństwo"
 

wtorek, 8 stycznia 2013

Muffinki marchewkowe

Bardzo smaczne muffinki marchewkowe, pachnące cynamonem, chrupiące orzechami. Polane lukrem cytrynowym, który delikatnie łączy się ze słodyczą muffinek. 
Przepis znalazłam w ulubionym magazynie córki "Świnka Peppa" :) Już jakiś czas temu obiecałam córci te muffinki i w końcu je upiekłyśmy :) bardzo nam smakowały i szybko zniknęły :) Polecam!

Składniki na 12 muffinek:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • garść rodzynek (zastąpiłam posiekanymi orzechami laskowymi)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W jednej misce wymieszać składniki sypkie: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cynamon. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej, jogurt, marchew i orzechy. Połączyć składniki obu misek, wymieszać do połączenia składników. Wypełnić masą papilotki. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, ok 30 minut.

Składniki na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżeczki startej skórki cytryny
  • sok z jednej cytryny
Wszystkie składniki razem wymieszać. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki dosypać cukru pudru. Gotowy lukier wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie posmarować ostudzone muffinki i posypać kolorową posypką. 
Smacznego :)

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Chleb z dynią, z maszyny

Smaczny chlebek z dodatkiem puree z dyni. Lekki, z mięciutkim, ładnie wyrośniętym, pomarańczowym środkiem. 


Składniki:


  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 450)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (dałam biały cukier)
  • 100 ml letniego mleka
  • 250 g puree z dyni
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Przygotować puree z  dyni. Obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody ok 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Dynię zmiksować na puree i ostudzić. 
Wszystkie składniki umieścić w misie maszyny. Najpierw mokre, potem suche, na końcu drożdże. Wybrać program podstawowy (3 godziny) i stopień zrumienienia skórki. 
Smacznego :)


Źródło: Bake&Taste

niedziela, 6 stycznia 2013

Sernik z galaretką, na zimno

Lekki sernik na zimno, z dodatkiem kolorowej galaretki, na spodzie z okrągłych biszkoptów. Szybki i prosty do zrobienia. Idealny, jako deser dla dzieci :)

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
  • kilka okrągłych biszkoptów
  • 0,5 kg sera mielonego (z wiaderka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
  • po 1/2 opakowania galaretki cytrynowej, agrestowej i wiśniowej
Każdą galretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i wylać do płaskiego naczynia. Po ostudzeniu, gdy galretki zastygną pokroić je nożem w kostkę.
Tortownicę wyłożyc folia aluminiową. Na dnie ułożyć biszkopty.
W misce umieścić sery i cukry, zmiksować na gładką masę, dodać ostudzoną rozpuszczoną żelatynę i ponownie dokładnie zmiksować.
Do tortownicy wylać połowę masy serowej, wyłożyć galaretkę (zostawić trochę do ozdobienia wierzchu)  i ponownie masę serową. Udekorować wierzch pozostałą galaretką. Sernik schłodzić w lodówce. 
Smacznego :)

czwartek, 3 stycznia 2013

Chleb pszenno-gryczany, z maszyny

Smaczny chlebek pszenny, z dodatkiem mąki gryczanej, pieczony na jogurcie naturalnym. Ładnie się kroi, jest puszysty i lekki. Piekłam go w maszynie, ale spokojnie można samodzielnie zagnieść ciasto i upiec chleb w piekarniku.

Składniki:
  • ok. 400 g jogurtu naturalnego (2 małe kubeczki)
  • 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
Wszystkie składniki umieszczamy w misie maszyny.  Umieszczamy wg podanej kolejności, najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Wybieramy program podstawowy (3 godziny) i stopień zrumienia skórki.
Smacznego :)

Chlebek dyniowy

Najlepszy słodki chlebek jaki w życiu jedliśmy :) Pachnący jak ciasto, delikatny, rozpływający się w ustach, a jednocześnie bardzo sycący. Utrzymuje świeżość przez kilka dni. Niezwykle szybki i prosty do zrobienia. Nie trzeba mu drożdży, ani zakwasu, wystarczy odrobina sody oczyszczonej. Idealny z dżemem, miodem lub serem. Podane w przepisie proporcje wydały mi się bardzo małe i upiekłam swój chleb w dużej keksówce z podwójnej porcji. Przepis podaję tak jak w oryginale.

Składniki:
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (można dać więcej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 pełna łyżeczka sody

By przygotować puree z  dyni, wystarczy obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody ok 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Dynię zmiksować na puree i ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mąkę przesiać do miski, dodać do niej cukier, cynamon i sodę. W drugiej misce wymieszać trzepaczką puree z dyni, jajka i olej. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać całość dużą łyżką.
Chleb piec w małej keksówce, ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Jeśli po tym czasie chlebek jest nadal nie dopieczony, wyciągnąć go z keksówki i dopiec parę minut na samym papierze.
Smacznego :)

Źródło: Bake&Taste 

środa, 2 stycznia 2013

Serowe placuszki z malinami

Delikatne i puszyste placuszki serowe z mrożonymi malinami. Idealne na poprawę nastroju zakatarzonym dzieciom :) A ponieważ maliny są bardzo zdrowe, to mam nadzieję że pomogą nam również w szybkim powrocie do zdrowia :) Pogoda nas nie rozpieszcza, zima jakaś taka byle jaka, w domu wszyscy przeziębieni, więc choć placuszkami stworzyliśmy sobie namiastkę lata.

Składniki:
  • 0,5 kg twarogu zmielonego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 250 g mrożonych malin (nie rozmrażać)
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W drugiej misce umieścić żółtka, ser, mąkę, cukier i proszek budyniowy. Wszystko chwilę zmiksować na gładką masę. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wrzucić maliny, wymieszać łyżką. Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. 
Smacznego :)