Strony

piątek, 30 stycznia 2015

Bułeczki gryczane

Bułeczki gryczane na maślance. Bardzo smaczne, zwłaszcza zaraz po upieczeniu. Nie są tak puszyste jak pieczone na mące pszennej, jednak na pewno dużo zdrowsze i warte upieczenia. Zapraszam :) 

Składniki:
16 - 18 sztuk
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki (500 ml) maślanki, lekko podgrzanej
  • 1/4 szklanki stopionego masła
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
  • nasiona do posypania
Wszystkie składniki na bułeczki połączyć. Jeśli używamy drożdży świeżych, trzeba zrobić rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto (może się kleić, lecz nie dosypywać więcej mąki). Gotowe ułożyć w naoliwionej misce, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania, na 1,5 godziny - do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułki, delikatnie podsypując mąką. Układać je na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ponownie i pozostawić do podwojenia objętości na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem, posypać nasionami.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :) 

Źródło: Moje Wypieki 

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w tym miesiącu prowadzonej przez Agatę z bloga Kulinarne przygody Gatity :)

środa, 28 stycznia 2015

Koktajl anansowy z tapioką

Lekki, orzeźwiający koktajl na bazie mleczka kokosowego z ananasem i tapioką. 
Tapioka przyjemnie zagęszcza koktajl, nie wpływając na jego smak. Przepis z książki Kingi Paruzel - Nie... zwykła kuchnia. Zapraszam! :)

Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 świeżego, obranego ananasa
  • 2 łyżki tapioki
  • 300 ml mleka kokosowego (u mnie pół na pół z mlekiem krowim)
  • 100 g malin 

Tapiokę ugotować na małym ogniu w 3/4 szklanki wody (wcześniej ją namoczyłam 30 minut). 
Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż ziarenka zrobią się przeźroczyste. Odcedzić na sicie, ostudzić. 
Ananasa zmiksować z mlekiem kokosowym/krowim. Całość wymieszać z tapioką. Rozlać do szklanek udekorować malinami i kawałkami ananasa.
Smacznego :) 

wtorek, 27 stycznia 2015

Churros, bez jajek

Moje pierwsze churros. Przymierzałam się do nich od dwóch lat i tak jakoś zeszło, że zrobiłam je dopiero teraz. Zdecydowałam się na najprostszy przepis, dwa składniki - mleko i mąka. Prosto, prawda? Churros wyszyły pyszne, chrupiące i lekkie. Jedynym problemem, na pewno istotnym jest bardzo gęste ciasto. Trzeba się troszkę namęczyć, nim wyciśniemy je ze szprycy. Potrzebny jest mocny worek cukierniczy, lub dobra szpryca. Ostatecznie, dla tych mniej wytrwałych spróbowałam zrobić kuleczki. Wychodzą śliczne i kształtne. Kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. 
Churros podałam z czekoladą. Zapraszam :)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Dodatkowo: drobny cukier do obtaczania
 
Składniki na sos czekoladowy:
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 75 gorzkiej czekolady

Do mleka dodać cukier i sól, doprowadzić do wrzenia. Do garnka z mlekiem wsypać przesianą mąkę i mieszać drewnianą łyżką, by składniki się połączyły - ciasto będzie zwarte, gęste. Należy rozcierać je łyżką, by pozbyć się grudek mąki. Odstawić na chwilę, by przestygło.
Przestudzone ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka (M1). Wyciskać churros o długości mniej więcej 5-7 cm, mogą być dłuższe.
Smażyć partiami w rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku, od razu obtaczać w cukrze. 

Czekoladę pokroić drobno i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę, połączyć składniki.
Churros podawać z ciepłą czekoladą.
Smacznego : )

Źródło: Kornik w kuchni


czwartek, 22 stycznia 2015

Śledź po cygańsku

Śledź z cebulką, porem i ogórkami konserwowymi. Doprawiony sosem z musztardy i keczupu, z lekkim akcentem czosnkowym. Całość doskonale się komponuje. Często wracam do przepisu, ponieważ jest bardzo prosty a śledzie smakują wspaniale :) Zapraszam!

Składniki:
  • ok. 400 g śledzi na tacce 
  • 1/2 litra wody
  • 3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki octu
  • łyżka cukru
Wodę zagotować z cukrem, octem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewę wystudzić i zalać nią śledzie. Odstawić na przynajmniej 3-4 godziny. Może być na całą noc.


Dodatkowo:
  • 3 ogórki konserwowe
  • średnia cebula
  • biała część pora
  • ząbek czosnku
  • łyżka musztardy francuskiej
  • ok. 3 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki keczupu
  • pieprz, papryka ostra mielona do smaku
Ogórki pokroić w kostkę. Czosnek, por i cebulę drobno posiekać. Keczup, musztardę i olej dokładnie połączyć. Doprawić pieprzem i papryką.  Śledzie osączyć z zalewy, osuszyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny do przegryzienia.
Smacznego :)

Źródło: Kuchnia Lidla, z moimi zmianami

środa, 21 stycznia 2015

Makowe muffinki z malinami

Mięciutkie i pachnące muffinki z malinami i makiem. Dekorowane bitą śmietaną pięknie się prezentują i świetnie smakują! Szczególnie przypadły do gustu Zuzi, Michałowi bardziej smakowały kokosowe z bananami.
Zapraszam :)

Składniki:
na 12 sztuk
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g roztopionego masła
  • 2 jaja
  • 125 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 150 g śmietany 18%
  • 50 g maku
  • ok. 200 g malin mrożonych
Dodatkowo:
  • 12 malin do dekoracji
  • 200 g śmietanki 30% + opcjonalnie opakowanie zagęstnika do śmietany
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka maku
Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy i zagęstnik. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera zmiksować razem śmietanę, masło, jajka, mleko i cukier, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wmieszać maliny.
Foremkę na babeczki wyścielić papilotkami. Rozłożyć równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 25 minut. Po upieczeniu zostawić 10 minut w formie, następnie wystudzić na kratce. 
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, oprószyć makiem i na każdej babeczce ułożyć malinę. 
Smacznego :) 

Źródło: Muffiny, małe ale za to pyszne - z moimi zmianami



wtorek, 20 stycznia 2015

Bułeczki z dynią i makiem

Delikatne, maślane bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyni i maku. Idealne na śniadanie. Doskonale smakują ze słodkimi dodatkami i twarożkiem.
Moja ostatnia propozycja zamieszczona w trzecim numerze magazynu "Kocioł":
Zapraszam :) 

Składniki na zaczyn:
  • 220 g mleka 3,2%
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki
Składniki na ciasto właściwe:
  • 500 g mąki
  • 80 g gęstego piure dyniowego
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła do posmarowania bułeczek
Drożdże rozpuszczamy w mleku, łączymy z pozostałymi składnikami zaczynu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, by zaczyn ruszył.
W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i makiem. Dodajemy zaczyn, piure dyniowe i masło. Wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 części o wadze około 90 g. Każdą z nich dzielmy na dwie porcje, które rolujemy w pasma o długości 28 cm. Bierzemy po dwa i oplatamy je wokół siebie, następnie zwijamy do środka. Końcówkę ciasta chowamy pod spód. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki grubo smarujemy masłem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Studzimy na kratce.
Smacznego :)  


Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w styczniu prowadzoną przez Agatę z bloga Kulinarne przygody Gatity :) 
 


poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pasztet z selera

Pasztet warzywny z selerem i pieczarkami. Bardzo smaczny, o idealnej dla mnie konsystencji. Lubię kiedy pasztet da się ukroić, a jednocześnie można go rozsmarować na chlebie. Przygotowałam go na święta. Z podanych składników wyszły mi dwie małe keksówki. 
Przepis znaleziony u Ani z bloga DżemDżus. Zapraszam :) 

 Składniki:
  • 2 duże selery
  • 2 duże cebule
  • 250 g pieczarek
  • 0,5-1 szklankę otrębów/mielonych płatków owsianych lub tartego pełnoziarnistego pieczywa
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól, pieprz i starta gałka muszkatołowa do smaku 
  • opcjonalnie inne ulubione przyprawy, u mnie papryka mielona słodka i ostra.

Pieczarki obrać i drobno pokroić. Seler i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwę rozgrzać i usmażyć na niej lekko osolone pieczarki, aż utracą wodę. Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 1-2 minutach smażenia czosnku dodać seler, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażyć chwilę mieszając. Zalać bulionem i dusić na średnim ogniu około 45-60 min. Warzywa powinny bardzo dobrze odparować, pod koniec częściej mieszać, by się nie przypaliły. Następnie dodać pieczarki i doprawić do smaku przyprawami.  Przyprawiłam go dość ostro. Mieszankę ostudzić i lekko zmiksować blenderem. Dodać jajka i otręby lub mielone płatki, dokładnie wyrobić. Przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu lekko ostudzić i wyjąć z foremki. Przed krojeniem schłodziłam go w lodówce. 
Smacznego : )



środa, 14 stycznia 2015

Pan Rustiko, rustykalny chleb hiszpański

W styczniowej piekarni Amber, Ania z Bajkorady zaproponowała nam pszenny chleb hiszpański. 
Na zaczynie drożdżowym, dojrzewającym 24 godziny. Z przyjemnością zabrałam się za pieczenie. Chlebek wyszedł tak dobry, że zaraz po zjedzeniu piekłam kolejny. Pachnący, mięciutki, z rumianą skórką! Doskonały!

Składniki na starter:
przepis z BBC Food
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)
  • 125 g mąki pszennej chlebowej
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny.

Składniki na ciasto właściwe:
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)
  • 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości, złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Smacznego :)


Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach", w tym miesiącu prowadzonej przez Agatę z Kulinarne przygody Gatity :)


Pierogi z pęczakiem, pieczarkami i serem cheddar

Pierogi z pęczakiem, pieczarkami i długodojrzewającym serem cheddar to moja druga propozycja w nowym numerze magazynu "Kocioł". 
Magazyn możecie przejrzeć pod tym linkiem:
 

Pierogi polecam. Ciekawe w smaku, lekkie a jednocześnie sycące. Doskonały sposób na wprowadzenie kaszy do codziennej diety.

Ciasto z dodatkiem masła jest delikatne. Dobrze się z nim pracuje i wałkowanie nie sprawia żadnych trudności. Zapraszam :)


Składniki na farsz:
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 g długodojrzewającego sera cheddar
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Pęczak płuczemy i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli i łyżką masła. Od czasu do czasu mieszamy i czekamy, aż kasza wchłonie wodę.
Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, lekko rumienimy cebulę i dodajemy pieczarki. Na średnim ogniu podsmażamy kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Wsypujemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestudzenia.  Natkę pietruszki siekamy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, łączymy z kaszą.


Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • mąka do posypywania
Masło z solą rozpuszczamy w gorącej wodzie, łączymy z mąką. Dodajemy jajka i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy lekko mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcinamy po kawałku ciasta, wałkujemy i wykrawamy szklanką krążki. Nakładamy farsz i formujemy pierogi. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicę. Gotowe gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, około 5 minut od zagotowania wody. Pierogi podajemy z roztopionym masłem, oprószone startym serem i natką pietruszki lub z podsmażoną cebulką.
Smacznego :) 

 

wtorek, 13 stycznia 2015

Muffiny kokosowo-bananowe

Muffinki bananowo-kokosowe. Mięciutkie i pachnące. Zdecydowanie za szybko znikają :) Zapraszam! 

Składniki:
12 sztuk
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania
  • 100 g cukru trzcinowego + łyżka do obsypania
  • 2 jaja
  • 75 g oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 banany
  • cukier puder do oprószenia
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać wiórki kokosowe. 
Jajka rozkłócić z cukrem, wlać olej i jogurt. Dokładnie połączyć. Banany rozgnieść widelcem i dodać do mokrych składników. Wsypać suche składniki. Wymieszać do połączenia. Ciasto rozłożyć do papilotek. Każdą porcję oprószyć cukrem i kokosem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 20 minut - do suchego patyczka. Upieczone muffiny pozostawić na 5 minut w formie, po czym je wyciągnąć i ostudzić na kratce. 
Smacznego :) 

Źródło: Muffiny - Małe, ale za to pyszne, z moimi zmianami

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Lśniący sernik z syropem klonowym

Delikatny sernik z syropem klonowym. Na ciasteczkowym spodzie, z dodatkiem chrupiących orzechów. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki której pozostaje lekki i kremowy. 
Przepis z książki "Nigella świątecznie" z moimi małymi zmianami. Zwiększyłam proporcje, dostosowujące je do swojej formy. Tak też przepis podaję. Zapraszam :) 

Składniki na ciasteczkowo-orzechowy spód:
forma o średnicy 23 cm
  • 100 g pełnoziarnistych herbatników
  • 100 g orzechów pekan, mogą być włoskie
  • 100 g roztopionego, przestudzonego masła
Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Z zewnątrz zabezpieczyć tortownicę folią aluminiową. Podwójnie ją owinąć, tak by podczas pieczenia woda nie dostała się do sernika.
Orzechy posiekać. Ciasteczka zmielić i połączyć z orzechami i masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć dno foremki. Wstawić do lodówki na 30 minut. 

Składniki na masę serową:
  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 75 g cukru
  • budyń waniliowy, bez cukru
  • 180 ml syropu klonowego + trochę do polania
  • 6 jaj
  • łyżeczka soku z cytryny
Twaróg, cukier, przesiany budyń i syrop klonowy połączyć. Miksując na niskich obrotach dodawać kolejno jajka. Mieszać krótko, tylko tyle by masa była gładka. Na końcu wlać sok z cytryny. 
Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Formę umieścić w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą wodą (tak by sięgała do 2/3 wysokości tortownicy). 
Piec w 170 stopniach przez 1 i 1/4 godziny. Upieczony sernik wyciągnąć z piekarnika, zdjąć folię aluminiową. Ostudzić a następnie wstawić do lodówki na 12 godzin. 
Przed podaniem sernik ogrzać do temperatury pokojowej. Polać wierzch syropem klonowym. 
Smacznego :) 


piątek, 9 stycznia 2015

Chleb z ziarnami, na śmietanie

Zaplatany chleb z trzema ziarnami. Prosty i smaczny. Delikatny i miękki dzięki śmietanie. Najlepszy w dniu pieczenia. Zapraszam :)

Składniki:
forma ok. 15x28
  • 600 g mąki pszennej, typ 650
  • 260 g śmietany 18%
  • 170 g letniego mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 20 g masła
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • po 1/3 szklanki sezamu, maku i siemienia lnianego
Dodatkowo: 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania

Śmietanę połączyć z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić na parę minut, by drożdże ruszyły. W dużej misce wymieszać mąkę z mlekiem, solą i roztopionym masłem. Następnie wlać rozczyn i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Uformować kule i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 - 1,5 godziny do wyrastania. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 równe części. W każdą z nich wgnieść po kolei ziarna - mak, sezam i len. Rozwałkować w pasma na długość dwóch foremek. Zapleść warkocz, złożyć w pół i ułożyć w keksówce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut do napuszenia. Posmarować masłem.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, ok. 40 - 50 minut. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180. Gdyby za bardzo się rumienił przykryć papierem do pieczenia. Na 15 minut przed końcem, wyciągnąć chleb z formy i dopiec na ruszcie. Upieczony bochenek pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego :) 


Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w tym miesiącu prowadzonej przez Agatę z bloga Kulinarne przygody Gatity:

 


czwartek, 8 stycznia 2015

Ciasto kawowe z kremem grysikowym

W niedzielę swoją premierę miał trzeci numer magazynu "Kocioł". Tym razem dolnośląscy blogerzy skupili się na kawie i kaszach. W magazynie znajdziecie również dania idealne na kaca, różne sposoby zwijania bułeczek i specjały kuchni dolnośląskiej.
 
Serdecznie zapraszam do lektury, czytajcie, komentujcie i gotujcie :) 




W magazynie znajdziecie moje ciasto kawowe. Pachnący kawą biszkopt przełożony kremem z kaszy manny. Całość lekka, puszysta i małosłodka. Polecam :) 



Składniki na biszkopt: 

  • 6 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki oleju
 
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Stale ubijając wsypujemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka, olej i przesiane mąki z kakao. Masę wylewamy do formy i pieczemy 30 minut w temperaturze 170 °C, do suchego patyczka. Studzimy.


Składniki na poncz:

  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
 
Składniki ponczu łączymy, odstawimy do przestudzenia.

Składniki na krem grysikowy:
  

  • 1 litr mleka 3,5 %
  • 100 g kaszy manny
  • 300 g miękkiego masła
  • 90 g cukru pudru

Mleko gotujemy z kaszą manną przez 10 minut, aż zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy łyżka po łyżce ugotowaną kaszę. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Ciasto kroimy wzdłuż tworząc dwa blaty, które nasączamy ponczem i przekładamy kremem. 

Składniki na polewę kawową:


  • 100 g czekolady białej
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 70 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka kawy
  • 1 łyżka gorącej wody

Czekoladę drobno kroimy, umieszczamy w miseczce ze śmietanką i kawą rozpuszczoną w łyżce wody. Całość podgrzewamy w kąpieli wodnej do połączenia się składników.
Przestudzoną masą polewamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.

Smacznego :)