Makaron z wątróbką drobiową, karmelizowaną skórką pomarańczy, pieczarkami i chilli. Wydawać by się mogło że połączenie dość dziwne, ale zapewniam że zaskakująco smaczne. Sprężysty makaron, delikatna wątróbka, słodka i aromatyczna skórka pomarańczowa. Wszystko to tworzy doskonałą całość, której ostrego charakteru dodała chilli. Zapraszam :)
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 300 g wątróbki drobiowej
- 300 g pieczarek
- pomarańcza
- kilka liści szałwi
- 2 ząbki czosnku
- łyżka cukru trzcinowego
- papryczka chilli, można dać mniej
- 1/2 papryki czerwonej
- pęczek natki pietruszki
- 130 ml oliwy z oliwek
- sól
Wątróbkę namoczyć przez kilka godzin w mleku. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plasterki.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Chilli bez pestek, czosnek, natkę pietruszki, szałwię drobno posiekać. Czerwoną paprykę pokroić w kosteczkę. Pomarańczę umyć, sparzyć i wytrzeć do sucha. Odkroić skórkę, bez białej części i pokroić w paseczki. Wycisnąć sok z pomarańczy.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Na jednej patelni na bardzo małym ogniu roztopić cukier, dodać skórkę pomarańczy, zamieszać, po chwili dodać 2 łyżki soku z pomarańczy, wymieszać, przykryć i dusić 4-5 minut. Następnie dodać połowę oliwy, chilli, czosnek i szałwię. Chwilę podsmażać, uważając by czosnek się nie zrumienił. Zdjąć z ognia.
Na drugiej patelni w 2 łyżkach oliwy dusić przez chwilę pieczarki, skropić je pozostałym sokiem z pomarańczy. Gotowe przełożyć (bez wody) do pierwszej mieszanki.
Pozostałą oliwę dobrze rozgrzać i podsmażyć na niej wątróbkę, gdy będzie gotowa posolić do smaku i wrzucić do gorących pieczarek. Dodać makaron i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i rozłożyć na talerze.
Smacznego :)