Strony

sobota, 29 grudnia 2012

Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami

Delikatne, pieczone filety z pstrąga, podane z duszonymi warzywami. Doskonałe na obiad, kolację, czy okazjonalne spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Proste w wykonaniu i myślę, że warzywa z którymi podamy pstrąga można dowolnie zmienić. Ja na przykład, następnym razem pominęłabym bakłażana. W zamian można dodać więcej cukini lub fasolkę szparagową. W pstrągu nic nie zmienię, ponieważ wyszedł pyszny :) Polecam!


Składniki dla 4 osób:
  • 4 sztuki świeżego pstrąga (ok. 1200 g)
  • 30 g świeżego kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 cukinia (ok. 350 g), pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 5 g suszonej kolendry
  • 3 szt. papryki (miks 3 kolorów, ok. 500 g), pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w grubą kostkę
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 100 g masła
  • 1 limonka, wyszorowana i sparzona
  • 1 bakłażan (300 g), pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w grubą kostkę
  • sól, do smaku
  • biały pieprz, do smaku (użyłam czarnego, świeżo mielonego)
  • 1 łyżeczka cukru 
Dodatkowo potrzebne będą wykałaczki i naczynie żaroodporne

Każdego pstrąga naciąć od strony grzbietowej (od głowy w dół, jednym cięciem). Gdy struna grzbietowa się odsłoni, wystarczy przebić nóż do końca, a następnie przesunąć nóż po strunie grzbietowej, delikatnie, w stronę ogona. Odciąć głowę razem z jedną płetwą. Oddzielić od siebie filety. Z każdego fileta odciąć od strony grzbietu kawałki ryby, wyrównując filety.

W moździerzu rozkruszyć  5 g suszonej kolendry. Posiekać 2 ząbki czosnku, wrzucić do moździerza, dodać niewielką ilość oliwy z oliwek, utrzeć, następnie ponownie dodać około 50 ml oliwy i ponownie ucierać. Filety posmarować marynatą na całej długości, od strony wewnętrznej. Tak zamarynowane pstrągi włożyć do lodówki na ok. 10 minut.

Po 10 minutach wyjąć zamarynowanego pstrąga z lodówki, każdy filet doprawić niewielką ilością skórki z limonki i solą. Na każdy filet położyć po kilka gałązek kopru. Każdy filet delikatnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Każdy kawałek ryby doprawić małą ilością soli. Tak przygotowaną rybę ułożyć na pergaminie w naczyniu żaroodpornym i piec z termoobiegiem, w piekarniku nagrzanym do 160°C, 12-15 minut.

W garnku rozgrzać 10 ml oliwy z oliwek. Wrzucić bakłażan, doprawić solą i chwilę smażyć na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy bakłażan zaczyna robić się przezroczysty, dolać mniej więcej 5-10 ml oliwy. Dodać cukinię. Do lekko przesmażonej cukinii dodać pokrojoną cebulę i pokrojone w plastry ząbki czosnku. Chwilę smażyć, często mieszając. Warzywa przełożyć na talerz. Ponownie do garnka dodać 5-10 ml oliwy i podsmażyć pokrojoną paprykę. Podsmażoną paprykę przełożyć na talerz z warzywami.

Do garnka, w którym smażyliśmy warzywa, dodać puszkę pomidorów, niewielką ilość skórki z limonki i chwilę przesmażyć, tak żeby pomidory się rozgotowały i wymieszały razem z sosem. Dodać ok. 2/3 przygotowanej ilości masła, pokrojonego na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić. Do garnka dodać sól i jeszcze odrobinę skórki z limonki. Gdy pomidory się prawie w całości rozgotują, całą zawartość garnka zmiksować na gładki sos. Dodać pozostałą porcję masła. Zamieszać. Doprawić małą łyżeczką cukru. Zamieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do sosu wrzucić wcześniej przesmażone warzywa, delikatnie mieszać. Na samym końcu dodać posiekany koper. Wyjąć pstrągi z piekarnika. Na półmisek wyłożyć warzywa z sosem. Z pstrągów wyciągnąć wykałaczki i ułożyć rybę na warzywach.
Smacznego :)

Źródło: Kuchnia Lidla

czwartek, 27 grudnia 2012

Sałatka z tuńczykiem, warstwowa




Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem. 

Składniki:
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • 1 puszka kukurydzy
  • 8 ogórków konserwowych
  • 2 średnie cebule
  • 5 jajek
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • sól, pieprz
Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Cebulę, ogórek i jajka pokroić w drobną kostkę.
W misce układać warstwami, połowę ryżu, jedną puszkę tuńczyka, bez zalewy, 1 cebulkę, 4 ogórki, kukurydzę, 2,5 jajka, polać sosem majonezowym. Ułożyć drugą część warstw, polać sosem. Sałatkę udekorować żółtkiem pokrojonym w kosteczkę.
Smacznego :)

Sałatka z szynką i kiełkami, warstwowa

Smaczna sałatka warstwowa, z kiełkami i szynką konserwową. Szybka i prosta, doskonała na każdą okazję :)

Składniki:
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoiczek selera sałatkowego
  • 1 słoiczek marchewki sałatkowej
  • 1 słoiczek kiełków
  • 8 plastrów szynki konserwowej
  • kawałek żółtego sera
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • pieprz, sól
Wszystkie składniki podzielić na 2 równe części. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Układać warstwami w przeźroczystej misce. Fasolka, kukurydza, seler, marchewka, kiełki, szynka, polać połową sosu majonezowego, ułożyć kolejne warstwy, polać sosem i posypać startym żółtym serem.
Smacznego :)

niedziela, 23 grudnia 2012

Sernik pomarańczowy na cynamonowym brownie

Bardzo smaczny sernik, pachnący pomarańczami i cynamonem. Niezwykle delikatny, rozpływający się w ustach sernik, na delikatnym czekoladowym spodzie, z lekką nutą cynamonu. Gorąco polecam :)
To już chyba ostatni mój wpis przed Świętami dlatego chciałam wszystkim czytelnikom bloga złożyć życzenia:
Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, 
spędzonych w gronie najbliższych!!



Składniki na cynamonowe brownie:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 90 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 70 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 - 2/3 łyżeczki cynamonu
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Czekoladę  z masłem roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia (do temperatury pokojowej). Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać masę czekoladową i wymieszaną z cynamonem mąkę. Zmiksować do chwili połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy  i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15-17 minut. Po tym czasie odstawić by lekko przestygło.


Składniki na masę serową:
  • 750 g sera twarogowego (z wiaderka)
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera i zmiksować na średnich obrotach - tylko do chwili połączenia się składników. Gotową masę serową wylać na spód brownie i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pod kratkę na której stoi sernik wstawić niskie naczynie do którego wlać szklankę gorącej wody. Piec około 60-70 minut. Po upieczeniu sernik wystudzić i wstawić na 12 godzin do lodówki. 
Smacznego :)


Źródło: Gotuję, bo lubię

czwartek, 20 grudnia 2012

Orzechowe rożki

Rożki te robię zawsze razem z kulami cynamonowymi. Te dwa przepisy idealnie mi się uzupełniają :) białka które zostają mi po zrobieniu rożków wykorzystuję do zrobienia kulek.
Rożki są pyszne, kruche i mocno orzechowe. Użyłam orzechów laskowych, ale można wykorzystać migdały, albo zrobić rożki budyniowe, zastępując orzechy, budyniem waniliowym.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych (mogą być migdały, lub 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
W misce umieścić wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto zwinąć w niezbyt gruby rulon, pociąć na równe kawałki, z których formować rożki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni, ok 12 minut. Po upieczeniu zdjąć z blaszki, wystudzić.  Obsypać cukrem pudrem lub udekorować czekoladą. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)


Źródło: Moje Wypieki

Cynamonowe kule

Można by było je nazwać kulami orzechowymi, ponieważ zrobione są właśnie z orzechów, a dokładnie, z mielonych migdałów. Cynamon jest jedynie dodatkiem, który niewątpliwie nadaje im charakteru i smaku. Smaczne, pachnące i szybkie. Zrobienie tych kuleczek zajmuje co najwyżej pół godziny, wliczyłam już czas pieczenia :))

Składniki na ok 14-16 kulek:
  • 175 g zmielonych migdałów 
  • 70 g cukru pudru + dodatkowo do obtoczenia
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 2 białka 
Blachę do pieczenia wyłożyc papierem.
W jednej misce wymieszać migdały, cukier i cynamon. W drugiej misce ubić na sztywno białka, dodać do nich składniki sypkie, wymieszać. Masa będzie dość rzadka, ale na tyle, że da się z niej formować kulki, jeśli nie to dosypać troszkę mielonych migdałów. 
Mokrymi rękami formować kulki i układać na blasze.  
Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu delkiatnie zdjąć z blachy, przestudzić i obtoczyć w cukrze pudrze. 
Przechowywać w szczelnym pojemniku. Można zamrażać.
Smacznego :)

 Migdały na słodko i wytrawnie!


Źródło:  Moje Wypieki

wtorek, 18 grudnia 2012

Świąteczny tort makowy


Smaczny tort makowy, przekładany bitą śmietaną i białą czekoladą. Nie jest trudny i pracochłonny, ponieważ mak dajemy w całości, nie mielimy. Słodycz kremu możemy złagodzić kwaskowymi powidłami, choć nie jest to konieczne. Ja posmarowałam powidłami śliwkowymi cały tort, po to by położyć na nim masę cukrową. Jeśli nie macie czasu na dekorowanie masą cukrową, udekorujcie tort tą samą masą którą przekładacie blaty. Masę cukrową robiłam sama, ale o niej napiszę w innym poście.
Jedyną osobą która pogardziła tortem jest moja córka. Po tym jak pogrzebała w swoim kawałku, chwyciła ogórka kiszonego mówiąc: "ogórek jest lepszy" :)))) Synuś wcinał ze smakiem, spróbować musiał, ponieważ tak naprawdę, był to jego urodzinowy tort, nasz mały brzdąc wczoraj skończył roczek :))


Składniki:

  • 5 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 12 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 20 dag suchego maku 
  • opcjonalnie marmolada lub dżem
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
W jednej misce wymieszać mąki, mielone migdały, proszek do pieczenia i mak. Białka oddzielić od żółtek i ubić. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Powoli dodać mieszankę mączną i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni, ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na poncz:

  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki rumu (ze względu na dzieci dałam 2 opakowania cukru waniliowego)
Cukry wymieszać z ciepłą przegotowana wodą. Wystudzić.

Składniki na masę z białej czekolady:
  • 30 dag białej czekolady
  • 400 ml śmietany 30%

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Powoli wlać ochłodzoną białą czekoladę, krótko ubić, tylko do połączenia.

Wystudzony biszkopt przekroić dwa razy. Pierwszy blat ułożyć na tortownicy, nasączyć ponczem, na blacie rozsmarować 1/2 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować 1/2 kremu. Położyć trzeci blat, nasączyć ponczem. Całe ciasto wysmarować marmoladą. Udekorować masą cukrową.
Jeśli nie dekorujemy masą cukrową, to dzielimy krem na 3 części i tą 3 częścią dekorujemy boki i wierzch tortu.
Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Smacznego :)




Źródło: Moje Wypieki

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Suszone śliwki nadziewane orzechami

Wprost nie można się od nich oderwać. Suszone śliwki nadziewane orzechami włoskimi w bardzo słodkiej polewie z mleka skondensowanego. Moja mama robi je w każde święta, od razu z podwójnej porcji, która znika natychmiast :) Koniecznie spróbujcie :)


Składniki na podwójną porcję:
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 paczki suszonych śliwek bez pestek (400-500 g)
  • 200 g obłuskanych orzechów włoskich

Śliwki wypełnić orzechami. Umieścić w miseczce (musi być taka, która nadaje się do mikrofalówki).  Mleko skondensowane wymieszać ze śmietanką i zalać nim śliwki, tak by je przykryć. Tak przygotowane podgrzewać parę minut w mikrofali. Podgrzewać stopniowo, tak by mleko się nie zagotowało. Ja wstawiam na ok. 1 minuty, po czym chwilę studzę i ponownie podgrzewam, aż mleko zgęstnieje. 
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)


piątek, 14 grudnia 2012

Zimowe Cake Pops

Moja propozycja na nadchodzący weekend :) Zanim jeszcze wpadniemy w wir wypiekania ciast typowo świątecznych, proponuję te słodkie, zimowe kuleczki, które zachwycają nie tylko dzieci. Z chrupiącą czekoladą z zewnątrz i rozpływającym się ciastem w środku. Uwielbiamy je :))
Jako podstawy do ciasteczkowych lizaków użyłam ciasta z cynamonowo-orzechową kruszonką, ale możecie wykorzystać dowolne, ulubione ciasto. 
Przy okazji proszę wszystkich czytelników bloga o przyłączenie się do akcji Szlachetna Paczka!!


Składniki:
  • 400 g ulubionego suchego ciasta (np. jogurtowe, czekoladowe, ciasto babkowe)
  • 200 g kremu (np. mascarpone, nutella, konfitura) - u mnie mascarpone
  • 200 g czekolady do obtoczenia
  • łyżka oleju
  • kolorowa posypka,
  • patyczki do lizaków, lub lodów
Wystudzone ciasto drobno skruszyć. Dodać krem i dokładnie wymieszać, Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie, ciasto wyjąć, uformować kulki podobnej wielkości (odważałam równe kuleczki o wadze 28 g) i ponownie włożyć na 15 minut do zamrażalnika. 
Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Kulki wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka do lizaka moczymy w czekoladzie i wbijamy go w środek kulki. Ciasteczkowy lizak moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i odczekać, by nadmiar czekolady spłynął. Gdy czekolada przestanie kapać, obsypać je kolorową posypką i wbić w styropian, lub położyć do góry nogami na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać do wyczerpania kulek. 
Cake pops schodzić w lodówce przez 30 minut. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)

czwartek, 13 grudnia 2012

Ciasto z Kubusiem


Bardzo smaczne ciasto z popularnym sokiem dla dzieci "Kubusiem". Można sobie wybrać dowolny kolor soku :) Jest delikatne i lekkie, idealne na każdą okazję :)

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
Blachę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Ubić białka i dodać szczyptę soli, stale ubijając dodać cukier, następnie żółtka, łyżkę wody, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Składniki na warstwę Kubusiową:
  •  1 duży Kubuś (ok. litra)
  •  3 budynie waniliowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
Odlać kubek soku i rozrobić w nim budynie. Pozostały sok wlać do garnka, dodać cukier i margarynę, zagotować. Dodać budynie i na wolnym ogniu gotować do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na biszkopt.

Składniki na warstwę śmietanową:
  • 1/2 litra śmietanki 30 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 śmietan fixy
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan fixy. Masę śmietanową wyłożyć na ostudzoną masę Kubusiową.

Składniki na warstwę z herbatnikami:
  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
  • 5 łyżek śmietanki 30 %
Herbatniki ułożyć na cieście. 1/2 margaryny, cukier i kakao zagotować w rondelku. Ostudzić, dodać śmietankę i rozpuszczoną żelatynę. Zimną polewę wylać na herbatniki.
Smacznego:) 

Źródło: przepis dostałam od mamy, która piecze to ciasto od lat :)

wtorek, 11 grudnia 2012

Rolada bezowa z owocami


Rzadko mi się zdarza piec dwa razy to samo ciasto, ponieważ za każdym razem chcę wypróbować coś nowego i innego :) Żeby upiec drugi raz to samo, ciasto musi być naprawdę pyszne, a wyjątkowe by piec je jeszcze kolejny raz. Do takich ciast należy prezentowana dziś rolada bezowa. Piekłam ją wiele razy z truskawkami, malinami i jagodami a teraz z brzoskwiniami  z puszki. Jest mięciutka, z lekko chrupiącą skórką, do tego bita śmietana i owoce! nie ma nic lepszego!!

Składniki:
  • 4 białka
  • 230g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 400g owoców
  • cukier puder
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia o rozmiarze 24x34 cm.
W miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. W dużej misce umieścić białka i ubić je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać ocet i dalej ubijając łyżka po łyżce dodawać cukier z mąką. Masa powinna być gęsta i lśniąca.
Bezę rozsmarować na papierze, zachowując co najmniej 1 cm odstępu od brzegów papieru. 
Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku, ok 20-25 minut. Upieczoną bezę wyciągnąć z piekarnika i zostawić na parę minut do przestudzenia. Następnie rozłożyć papier do pieczenia i na niego wyłożyć bezę odwracając ją do góry nogami. Ściągnąć delikatnie papier i zostawić bezę do całkowitego przestudzenia.
Owoce drobno pokroić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Gotową wyłożyć na bezę. Na śmietanie rozłożyć owoce, (część owoców można zostawić do ozdobienia) pozostawiając z jednego krótszego boku odstęp na 3 cm, by przy zwijaniu rolady nadzienie nie wyciekło.
Zwinąć roladę od drugiego krótszego boku. Górę rolady udekorować owocami. 
Bezę można zjeść od razu. W lodówce przechowujemy ją do 2 dni.
Smacznego :)

Źródło: Domowe Wypieki

A tu jeszcze zdjęcie rolady z malinami :) 


poniedziałek, 10 grudnia 2012

Ciasto z cynamonowo-orzechową kruszonką

Moja kolejna propozycja na święta. Mimo że nie jest to ciasto tradycyjnie goszczące na świątecznym stole, to z przyjemnością dołączę je do tegorocznego menu. Jest bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne, pachnące orzechami i cynamonem. Orzechowo-cynamonowa kruszonka jest przepyszna. Dodatkowo ciasto bardzo szybko się robi i nie jest potrzebny mikser.


Składniki:
  • 1 szklanka brązowego cukru 
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (dałam tylko szczyptę)
  • 15 dag rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki siekanych 'pecanów' lub migdałów (użyłam migdałów)
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1 łyżeczkę)
  • 1 płaska łyżeczka sody (dałam 1/2 łyżeczki)
W jednej misce wymieszać cukier brązowy, cukier biały, gałkę muszkatołową i ostudzone masło. Z powstałej mieszanki ubrać 1 szklankę i wsypać do drugiej miski, do której dodać jeszcze orzechy i cynamon.
Do mieszanki w pierwszej misce dodać roztrzepane jajko, maślankę, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i wlać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm. Na wierzch wysypać orzechową kruszonkę. 
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odczekać co najmniej 20 minut nim wyciągniemy ciasto z formy.
Smacznego :)   
 
Źródło: Arabeska

czwartek, 6 grudnia 2012

Kolorowe pierniczki na choinkę

Teraz bardziej kolorowa wersja  pierniczków, robionych z zamiarem powieszenia na choince. Ale dzięki dużej ilości przyprawy do pierników i miodu są naprawdę smaczne i spokojnie można je zjadać. Inna sprawa to to, że nie każdemu może odpowiadać taka ilość lukru. Ja zostawiłam sobie część pierników bez dekoracji, przeznaczonych do konsumpcji :) 
Ciasto na pierniczki można zrobić dużo wcześniej i przechowywać w lodówce. Ładnie zachowują kształt po upieczenieniu. choć sporo rosną, więc trzeba zachować odstępy przy wyciskaniu. Dziurki zrobione przed pieczeniem całkowicie znikają, dlatego lepiej je robić chwilę po wyjęciu z piekarnika, zanim pierniczki zaczną twardnieć. Gotowe pierniczki przechowujemy w szczelnych pojemnikach, tak by nie miały dostępu do wilgoci.

Składniki:
  • 1 szklanka prawdziwego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 plaska łyżeczka sody
  • 3-4 szklanki mąki pszennej

W garnku umieścić masło, miód, cukier i przyprawę piernikową. Wszystko zagotować i odstawić na 20 minut do przestygnięcia. Dodać sodę i zamieszać. Dodawać stopniowo mąkę, by uzyskać miękkie, dość lepkie ciasto. (ja użyłam nieco ponad 3 szklanki, resztę wykorzystałam do podsypywania przy wałkowaniu) Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Jeśli używamy sztuczny miód, pierniczki wykrawamy od razu, bez chłodzenia.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3mm na papierze do pieczenia, tak by wyciśniętych wzorów już nie ruszać, a jedynie usuwać pozostałe skrawki ciasta. Przy wyciskaniu zachować odległość by podczas pieczenia pierniczki się nie skleiły. 
Piec kilka minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu pierniczki zdjąć z blachy, zostawić do ostygnięcia i już zimne, delikatnie zdjąć z papieru. 

Składniki na lukier:
  • 1 białko
  • 250 g cukru pudru przesianego przez gęste sitko
  • łyżeczka soku z cytryny
W misce umieszczamy cukier, białko i sok z cytryny i ucieramy kilka minut mikserem na wolnych obrotach. Z tych proporcji wychodzi bardzo gęsty lukier, ja rozrzedzałam go dodając po kilka kropel wody i ucierając widelcem. Robimy tak aż do uzyskania żądanej konsystencji. Do tego typu dekoracji dobry jest lukier o konsystencji lejącej. Gotowy rozlewamy do miseczek i barwimy ulubionymi kolorami.
Pierniczki dekorujemy skręconą z pergaminu tutką, z odciętym rożkiem by lukier mógł się wydostać. Najlepiej wziąć prostokątny kawałek pergaminu i zwinąć go tak by rożek wyszedł na środku dłuższego boku.

Źródło: Bakerlady

Pierniczki dołączę do Festiwalu pierniczków 
 
 

środa, 5 grudnia 2012

Miodowe pierniczki


Bardzo fajne pierniczki, które przy pieczeniu zachowują swój kształt. Idealne do lukrowania, pięknie będą się prezentowały na choince :) Zapraszam! 


Składniki:
  • 140 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 90 g miodu gryczanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki dowolnie wybranych przypraw korzennych (lub przyprawy do pierników)
  • 400 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1,5 łyżki dobrego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko i 1 łyżka mleka do nabłyszczenia pierniczków

Składniki na lukier:

  • 1 białko
  • 250 g cukru pudru przesianego przez gęste sitko
  • łyżeczka soku z cytryny


Cukier puder, masło, miód, jajka i przyprawy wkładamy do metalowej miski, ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy, mieszając. Należy uważać aby masa się nie ścięła*, jej temperatura nie powinna przekraczać 50 stopni. Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy. Łączymy mąkę, kakao i sodę, dodajemy 3/4 tej mieszanki do ciepłej masy. mieszamy, dodajemy resztę mieszanki i wyrabiamy ciasto (ja musiałam dosypać mąki by ciasto dało się wyrobić). Ciasto owijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na dobę. Następnie, na blacie oprószonym mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm  i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach. Aby pierniczki były błyszczące, po wystudzeniu  możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 70-80 stopni, na 10 minut. 

Robimy lukier. W misce umieszczamy cukier, białko i sok z cytryny i ucieramy kilka minut mikserem na wolnych obrotach. Z tych proporcji wychodzi bardzo gęsty lukier, ja rozrzedzałam go dodając po kilka kropel wody i ucierając widelcem. Robimy tak aż do uzyskania żądanej konsystencji.
Wzorki malujemy skręconą z pergaminu tutką, z odciętym rożkiem by lukier mógł się wydostać. Najlepiej wziąć prostokątny kawałek pergaminu i zwinąć go tak by rożek wyszedł na środku dłuższego boku.

* mi ścięły się jajka, wzięłam i przelałam masę przez sitko i już do letniej mieszanki na nowo wrzuciłam jedno jajko


Źródło: Pierniczki - magazyn Kuchnia, lukier - Dekoracja ciast

Przepis dołączę do Festiwalu pierniczków:

wtorek, 4 grudnia 2012

Zebra makowa na święta

Bardzo ciekawa alternatywa do tradycyjnego, świątecznego makowca :) Duża ilość masy makowej i cieniutko rozwałkowane ciasto drożdżowe zapobiegają wysychaniu ciasta. Dzięki temu przez kilka dni możemy się cieszyć smacznym, mięciutkim i wilgotnym makowcem. Niby zwykła drożdżówka, ale inaczej podana i od razu nabrała eleganckiego, świątecznego charakteru :) Polecam :)


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2/3 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 1 białko jajka do posmarowania ciasta
  • 1 puszka gotowej masy makowej 
Tortownicę o średnicy 20-22 obsypać mąką.
Przygotować zaczyn. Drożdże dokładnie rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie podgrzać mleko z pozostałym cukrem i masłem. Gdy wszystko się rozpuści, zestawić z ognia i ostudzić, tak by mieszanka była letnia, nie gorąca.
W misce połączyć mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajka, mleko i zagnieść gładkie elastyczne ciasto (ok. 10 minut). Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie stolnicę podsypać obficie mąką i cienko rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. W razie potrzeby boki wyrównać, odcinając nierówności nożem. Ciasto posmarować białkiem i wyłożyć na całej powierzchni masę makową. Ciasto pokroić wzdłuż na pasy o szerokości ok. 5 cm. Pierwszy pas zwinąć ciasno w rulon, ten rulon położyć na początku drugiego pasa i kontynuować zwijanie. Tak postępujemy z każdym następnym pasem, aż do wyczerpania, w rezultacie powinniśmy otrzymać jeden wielki rulon, który odwracamy i kładziemy na przygotowanej tortownicy. Najlepiej rant tortownicy założyć dopiero po włożeniu ciasta. 
Włączyć piekarnik na 180 stopni, w tym czasie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut. Przestudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)



Źródło: Gotuję bo lubię





poniedziałek, 3 grudnia 2012

Kruidnoten

Bardzo smaczne pierniczki świąteczne. Tak samo szybko się je robi, jak zjada. Jedna porcja to zdecydowanie za mało :) Dlatego radzę by zrobić od razu z podwójnej porcji, gwarantuję że pierniczki do świąt nie doczekają :) Polecam!

Składniki:
  • 115 g mąki tortowej
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki kakao - chyba że przyprawa do piernika już zawiera kakao
  • 50 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki mleka 
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
W misce umieścić wszystkie składniki. Wszystko szybko zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane kuleczki z ciasta. Kuleczki powinny być wielkości orzecha laskowego.  Z podanej ilości ciasta wyjdzie około 40 sztuk pierniczków. Piec 20 minut w 160 stopniach.
Upieczone pierniczki wystudzić i przełożyć do puszki. Przechowywać szczelnie zamknięte.
Smacznego :)


Źródło: addio pomidory

niedziela, 2 grudnia 2012

Ryż zapiekany z jabłkami



W ryżu zapiekanym z jabłkami nie ma nic szczególnego i prawdopodobnie wszyscy już go jedli. Jednak w każdym domu przygotowuje się go troszkę inaczej. Dziś przedstawię taki ryż, jaki moja mama przygotowywała nam, gdy byliśmy dziećmi :)) 

Składniki na nieduże naczynie żaroodporne:
  • 200 g ryżu
  • 600-700 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 średnich jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • masło
400 ml mleka zagotować, wrzucić ryż i gotować na małym ogniu ok 15 minut. Ryż wypije całe mleko. W 200 ml zimnego mleka rozrobić budyń i posłodzić wg przepisu na opakowaniu. Wlać do ryżu, gotować przez chwilę aż zacznie gęstnieć, jeśli będzie za gęste to dolać jeszcze 100 ml mleka. Zdjąć z ognia.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć parę plasterków masła. Wyłożyć połowę ryżu, na to jabłka, posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć ryż i plasterki masła. Posypać cukrem. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :) 


Karkówka marynowana w winie

Bardzo smaczne danie, idealne na obiad, czy kolację. Dodatkowo, nie ma przy nim  żadnej pracy :) co jest dodatkowym plusem, bo kto z nas nie lubi dań przy których nie trzeba stać i pilnować! Wystarczy karkówkę pozostawić w marynacie na minimum 12 godzin, a następnego dnia obrać parę ziemniaczków, obrałam jeszcze parę marchewek, żeby surówkę już mieć z głowy. Wszystko wstawić do piekarnika. Oto cała praca, a obiad już gotowy :)

Składniki:
  • 0,5 kg karkówki 
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 ziela angielskie
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżka oliwy
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • świeży rozmaryn (u mnie suszony)
Karkówkę umyć, pokroić w plastry, lekko rozbić i ułożyć w naczyniu. Rozkruszyć liście laurowe, dodać ziele angielskie, 2 łyżki miodu. Wszystko zalać winem i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Następnego dnia obrać parę ziemniaków i marchewek, cebulę i czosnek. Formę żaroodporną wysmarować oliwą, ułożyć mięso, pomiędzy nie powkładać pokrojone w ćwiartki ziemniaki, pokrojone w plastry marchewki, czosnek i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, posypać rozmarynem i zalać pozostałą marynatą. 
Piec pod przykryciem ok. 1 godzinę w 200 stopniach.
Smacznego :)

Źródło: Moje Twory Przetwory