Strony

poniedziałek, 30 września 2013

Ciasto czekoladowe z cukinią


Ciasto czekoladowe z cukinią. Mocno czekoladowe, lekkie i puszyste, ale nie suche. Z wyczuwalnymi kawałkami czekolady. Polecam :)

Składniki:
  • 100 ml oleju
  • 180 g cukru
  • wanilia - użyłam ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g startej cukinii
  • 150 g pokrojonej gorzkiej czekolady

Jajka utrzeć z cukrem, dodać wanilię i stale ucierając  wlać strumieniem olej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodać odciśniętą z soku cukinię i czekoladę, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 45 minut.


Smacznego :)

Źródło: Kuchnia, rysunek Zofii Różyckiej

piątek, 27 września 2013

Cukinia zapiekana z salami

Szybkie danie z cukinią w roli głównej. Świetna alternatywa dla placków z cukinii, niby robi się podobnie, ale nie smażymy, lecz zapiekamy. Zapiekanka jest bardzo smaczna i lekka, sama w sobie dość delikatna, charakteru nadała jej salami. Polecam :)
Przepis znalazłam na blogu Agnieszki - Agusiowe Gotowanie :)

Składniki:
  • 1 kg cukinii
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 20 dkg kiełbasy - u mnie 100 g salami
  • 2 surowe jajka - dałam 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej - u mnie kukurydziana
  • 2 ząbki czosnku - dałam 4 duże
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • szczypta curry
  • śmietana 18 % gęsta do podania


Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 30 minut by puściła sok. Cukinię dokładnie odcisnąć, sok odlać. Zetrzeć marchewkę. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, jeśli dajemy kiełbasę, to podsmażyć ją razem z cebulą. Przestudzoną dodać do cukinii i marchewki, dodać pokrojoną w drobną kostkę salami, kaszę kukurydzianą, drobno kpokrojony czosnek, pieprz, paprykę i curry, wbić jajka, dokładnie połączyć wszystkie składniki. Masę* wyłożyć do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 45-60 minut. Gotową pokroić na porcje i podawać ze śmietaną.
Smacznego :) 

*Masa powinna być dość sucha i odsączona z wody, inaczej po upieczeniu może być problem z krojeniem.

czwartek, 26 września 2013

Bułeczki śniadaniowe z papryką

Bułeczki drożdżowe z papryką. Smaczne, mięciutkie i pachnące. Jedliśmy jeszcze ciepłe, ponieważ nie mogliśmy się powstrzymać, a kolorowe kosteczki papryki wcale tego nie ułatwiały. Równie dobrze smakują drugiego dnia.
Przepis Agaty z blogu Happy Kitchen, ona upiekła chlebek, ja bułeczki, z podwójnej porcji składników. Zapraszam :)

Rozczyn:
  • 40 g drożdży
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej (typ 650)
Z podanych składników przygotować rozczyn. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru,  dodać mąkę - wymieszać i odstawić na ok. 15 min, aż drożdże ruszą.

Ciasto:
  • cały rozczyn
  • 600 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1/2 części z każdego koloru papryk (żółta, czerwona, zielona)
Mąkę i sól wymieszać w misce, dodać rozczyn, wodę i oliwę. Wyrobić gładkie (może się trochę kleić) i elastyczne ciasto. Wyłożyć je do miski oprószonej mąką na 15 min.  W tym czasie paprykę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta, zagnieść ciasto razem z papryką, w razie potrzeby podsypać lekko mąką (papryka może wystawać z ciasta). Odstawić ciasto na kolejne 15 min do wyrośnięcia. Następnie, z ciasta formować małe bułeczki o wadze ok. 80-90 g i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 15 - 20 min.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min. - do zrumienienia. Studzić na kratce.
Smacznego :) 

Przepis na chleb zostanie dołączony do wrześniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" - akcji organizowanej przez blog  Zapach chleba :)

środa, 25 września 2013

Szpinak w cieście serowym

Kupiłam piękny świeży szpinak, od razu wiedziałam co z niego zrobię :) Podsmażyłam go z czosnkiem na maśle, dodałam oscypek i zawinęłam w ciasto serowe. Wyszło bardzo smacznie :) dzieciom smakowało, odrywały sobie poszczególne segmenty i zjadały ze smakiem :) Zapraszam! 
Przepis na ciasto serowe jest taki sam jak przy tarcie z morelami.

Składniki na formę o średnicy 25 cm.
Ciasto:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g ricotty
Zimne masło posiekać z mąką do uzyskania kruszonki, dodać ricottę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze 15-20 minut.

Farsz:
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 100 g oscypka
Szpinak opłukać, wysuszyć, liście pokroić. Czosnek obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć kilka minut na  maśle - nie rumienić. Dodawać stopniowo szpinak, co jakiś czas mieszając. Wszystko podsmażyć na małym ogniu kilka minut, aż szpinak zmięknie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do wystudzenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta na oprószonym mąką blacie. Pokroić w plastry, na każdym z nich ułożyć szpinak, na nim starty oscypek, zrolować i układać w wysmarowanej tłuszczem formie do tarty.



Całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 minut.  Podawać na ciepło, lub zimno. Smacznego :) 



wtorek, 24 września 2013

Mini torciki jabłeczne w czekoladzie

Mini torciki jabłeczne w czekoladzie - tradycyjny jabłecznik z galaretką podany w oryginalny i wykwintny sposób. Mini torciki otoczone są czekoladą i udekorowane bitą śmietaną. Zapraszam :)





Składniki na 5 małych biszkoptów:

  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii

Kokilki o średnicy 9 cm wyłożyć folią aluminiową, którą nasmarować masłem i obsypać bułką tartą, lub kaszą manną.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wetrzeć w nią ziarenka wanilii. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać kolejno żółtka, następnie cukier - zmiksować. Dodać ocet i olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią. Zmiksować do połączenia składników.
Masę biszkoptową rozlać w kokilki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15-20 minut. Do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ostudzić i wyciągnąć z foremek, Delikatnie oderwać folię. Biszkopty przekroić na pół.

Składniki na masę jabłeczną:
 
  • 5 twardych i słodkich jabłek
  • 2 łyżki masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ½ galaretki cytrynowej

Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i na nim prażyć jabłka, aż puszczą sok i odparują, Gdy już się prawie całe rozpadną wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić.

Kokilki ponownie wyłożyć folią aluminiową, tak by wystawała ponad brzegi. Ułożyć w foremce biszkopt, na niego jabłka i ponownie biszkopt. Wstawić do lodówki by masa stężała.

 Dekoracja czekoladowa: 

  • 300 gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cynamon
  • jabłko

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Z papieru do pieczenia wyciąć 5 prostokątów o takich wymiarach by ich krótszy bok był o 1 cm dłuższy niż wysokość torcików, a długość drugiego boku była równa z obwodem torcików.
Na każdy prostokąt nałożyć łyżką ostudzoną czekoladę, a gdy zacznie gęstnieć obtoczyć nim deser. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Gdy już czekolada stwardnieje, delikatnie ściągnąć papier.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić nią każdy deser.
Wszystkie desery oprószyć cynamonem. Udekorować jabłkiem. Podawać :)

sobota, 21 września 2013

Sałatka z tortellini i ananasem

Sałatka, którą robimy już od wielu lat. Sprawdza się w każdej sytuacji i przy wszystkich gościach :) Pierożki tortellini, ananas, por i ser żółty. Szybka i smaczna. Polecam :)

Składniki:
  • opakowanie tortellini 
  • por - biała część
  • mała puszka ananasa
  • 100 - 150 g żółtego sera
  • 3 łyżki gęsego jogurtu naturalengo
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Por przekroić wzdłuż i pokroić cienko. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce. W kubeczku wymieszać majonez z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
Smacznego :) 

piątek, 20 września 2013

Pieczone pomidory w oleju

Pomidory pieczone w oleju rzepakowym, będą świetnym dodatkiem do mięsa, pizzy, makaronu, czy sałatek. Nadadzą charakteru sosom przygotowywanym zimową porą. 
Choć ja już tak zaopatrzyłam moją spiżarnię że zima mi nie straszna :) a córka wciąż się dopytuje, czy ja lubię zimę? ona czeka na śnieg, ja dopowiadam że troszkę lubię :) ale wcale na nią nie czekam i nie tęsknię i wcale jej nie chcę!
Przepis znalazłam na blogu Olimpii - Pomysłowe Pieczenie, odrobinę go zmodyfikowałam na własne potrzeby :) Polecam!

Składniki: 
  • 2 kg dowolnych pomidorów - u mnie Lima
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżego oregano - u mnie dodatkowa garść bazylii
  • sok z 1/2 cytryny
  • po 1/2 szklanki oleju rzepakowego i oleju bazyliowego - u mnie szklanka rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
Pomidory umyć, przekroić i wyczyścić z pestek (pestki zostawiłam) Pokrojone pomidory umieścić w żaroodpornym naczyniu, posypać bazylią i oregano. W dużym słoiku wymieszać ze sobą dwa oleje, sok z cytryny,obrany i pokrojony czosnek , sól, cukier i pieprz. Słoik dobrze zakręcić i mocno nim wstrząsnąć. Tak przygotowaną oliwą polać pomidory. 
Pomidory wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piec prze ok 2 godziny.
Po tym czasie, obrać pomidory ze skórki. Pomidory umieścić  w słoiczkach a następnie zalać oliwą z pieczenia. Słoiczki zakręcić i zapasteryzować - 20 minut.
Smacznego!

czwartek, 19 września 2013

Pszenny chleb na zakwasie

Prosty i szybciutki do przygotowania chleb na zakwasie. Przepis zaczerpnięty z Pracowni Wypieków, tam chleb był pieczony na zakwasie żytnim, ja upiekłam go na pszennym i część mąki pszennej chlebowej zastąpiłam mąką pszenną pełnoziarnistą. 
Chleb jest smaczny i tradycyjny w smaku, taki chleb codzienny :)

Składniki: 
  • 500 g mąki pszennej chlebowej ( dałam 200 g pszennej pełnoziarnistej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 g wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 150 g zakwasu żytniego (dałam aktywny zakwas pszenny)
Wszystkie składniki połączyć, najlepiej przy pomocy miksera - choć mój właśnie na tym chlebie padł ;( więc radzę zagniatać rękoma. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Następnie przełożyć ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) Spryskać olejem lub oliwą i posypać mąką. Odstawiać do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni i piec chleb ok. 40 minut.
Smacznego! 

Przepis na chleb zostanie dołączony do wrześniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" - akcji organizowanej przez blog  Zapach chleba :)

Pasta paprykowa


Pasta paprykowa, a może sos :) nie wiem. W każdym razie doskonale się sprawdzi na kanapce, na pizzy i jako dodatek do makaronu czy ryżu. Jest przepyszna i dużo szybciej się ją robi niż sos pomidorowo-paprykowy. Ja jako wielka fanka keczupu jestem w stanie całkowicie z niego zrezygnować na rzecz tej pasty :) 
Sos paprykowy świetnie się sprawdza kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Wystarczy ugotować porcję makaronu, dodać do niego sos i w kilka minut obiad jest gotowy. Polecam!

Składniki:
  • 3 kg papryki czerwonej, już po usunięciu gniazd nasiennych i ogonków
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • duża główka polskiego czosnku
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru, lub wg uznania odrobinę więcej
  • ok. 4 łyżeczek soli
  • 5 łyżeczek czubrycy czerwonej ostrej (w skład mieszanki wchodzą: cząber, papryka chilli,papryka słodka, pieprz czarny, cebula suszona, czosnek, tymianek)
W dużym garnku rozgrzać olej i partiami wrzucać pokrojoną paprykę. Ogień zmniejszyć i podsmażać paprykę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Czosnek obrać, pokroić w plasterki i dodać do papryki. Podsmażać aż część wody odparuje, dodać przecier pomidorowy. Następnie wszystko zmiksować. Jeśli lubicie gładkie sosy, przetrzeć przez sito, ja nie przecierałam. Dodać ocet, cukier i sól, doprawiając do smaku. Następnie dodać czubrycę czerwoną. Gotować całość do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przelać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować 20 minut, w garnku z wodą do połowy wysokości słoiczków. 
Smacznego :) 

Źródło: Inspiracją był ten przepis, jednak dokonałam w nim sporo zmian i całkowicie zmieniłam sposób wykonania.

środa, 18 września 2013

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe w trzech wersjach. Śliwka, śliwka z czekoladą i śliwka z cynamonem.

Powidła śliwkowe
 Składniki:
  • 2,5 kg śliwek
  • 2 szklanki cukru 
Śliwki umyć, wydrylować. Do dużego garnka wlać odrobinę wody i w 2-3 porcjach wrzucać śliwki. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, a gdy śliwki będą zmniejszać objętość dorzucać kolejne partie. Przesmażać tak przez kilka godzin. Następnego dnia śliwki zmiksować, można przetrzeć przez sitko, choć ja tego nie robiłam. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać cukier i gotować jeszcze do uzyskania pożądanej konsystencji. Po dodaniu cukru trzeba szczególnie uważać by powidła się nie przypaliły. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Powidła śliwkowe z cynamonem

Składniki:
  • 2,5 kg śliwek
  • 2 szklanki cukru 
  • cynamon do smaku
Śliwki umyć, wydrylować. Do dużego garnka wlać odrobinę wody i w 2-3 porcjach wrzucać śliwki. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, a gdy śliwki będą zmniejszać objętość dorzucać kolejne partie. Przesmażać tak przez kilka godzin. Następnego dnia śliwki zmiksować, można przetrzeć przez sitko, choć ja tego nie robiłam. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać cukier i gotować jeszcze do uzyskania pożądanej konsystencji. Po dodaniu cukru trzeba szczególnie uważać by powidła się nie przypaliły. Na końcu dodać cynamon, ok. 2-3 łyżeczki, tak by nam smakowało :) Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.


Powidła śliwkowe z czekoladą
  
Składniki:
  • 5,5 kg śliwek
  • 2 szklanki cukru 
  • 3 gorzkie czekolady
  • 5 łyżek kakao
Śliwki umyć, wydrylować. Do dużego garnka wlać odrobinę wody i w 2-3 porcjach wrzucać śliwki. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, a gdy śliwki będą zmniejszać objętość dorzucać kolejne partie. Przesmażać tak przez kilka godzin. Następnego dnia śliwki zmiksować, można przetrzeć przez sitko, choć ja tego nie robiłam. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać cukier i gotować jeszcze do uzyskania pożądanej konsystencji. Po dodaniu cukru trzeba szczególnie uważać by powidła się nie przypaliły. Na końcu dodać połamaną drobno czekoladę i kakao. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :)

Jeśli macie ochotę na jeden słoiczek powideł, na mojej stronie Facebook jest informacja co należy zrobić by taki słoiczek otrzymać :)
https://www.facebook.com/pages/Fabryka-Kulinarnych-Inspiracji/485332164872498?ref=hl

wtorek, 17 września 2013

Tęczowy tort w kształcie motyla

Torcik tęczowy, który upiekłam na urodziny córki :) Pracochłonny ale, dla uśmiechu dziecka warto było go zrobić.
Złożony jest z 4 biszkoptów, a każdy z nich jest w kolorach tęczy. Biszkopty piekłam w formie o średnicy 24 i wychodziły dość płaskie, więc jeśli macie, to polecam odrobinę mniejszą, wtedy rozchodzące się kolory będą bardziej widoczne. Biszkopty ładnie rosną, jednak po upieczeniu odrobinę opadają, podejrzewam że dzieje się tak dlatego, że przed pieczeniem masa jest jeszcze przelewana do miseczek, następnie mieszana i przelewana do tortownicy. A wszyscy wiemy, że z biszkoptem należy się obchodzić jak z jajkiem :) To mieszanie na pewno mu nie służy :)
Tort przełożyłam masą cytrynową, natomiast boki i wierzch nasmarowałam frużeliną wiśniową, którą już podczas przygotowywania zmiksowałam, by była gładka. Można go nasmarować dowolnymi powidłami, czy żelem owocowym, ważne by był gładki. Sprawdzi się tu również masa maślana - masło + cukier puder. Całość udekorowana jest masą cukrową i lukrem królewskim. Zapraszam.


Składniki na biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
  • łyżka octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 6 małych miseczek
  • 6 barwników spożywczych w żelu (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony)
Pieczemy 4 biszkopty:
Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić. Do ubitych białek dodać cukier, miksować do rozpuszczenia. Dodać łyżkę octu. Następnie delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę rozłożyć do 6 miseczek tak - by w pierwszej miseczce masy było najwięcej, następnie każda miseczka powinna mieć coraz mniej masy.  Do każdej miseczki dodać kolejno barwniki - tam gdzie najwięcej masy dać fioletowy i po kolei następne kolory, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony, delikatnie mieszając do połączenia barwnika z masą. 
Masę wylewać kolejno na środek formy zaczynając od - fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. 

Piec w piekarniku nagrzany, do temperatury 170 stopni, ok 20-25 minut, do suchego patyczka. 

Tak samo upiec drugi biszkopt.
Następne dwa piec tak samo, z tym że kolory wylewać odwrotnie. Teraz czerwony będzie pierwszy wylewany i będzie go najwięcej, następnie pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy.

Składniki na masę cytrynową:
  • 4 cytryny
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 150 g cukru
  • 200 g masła + łyżka cukru
Cytryny wyszorować, wyparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.  Sok, skórkę z cytryny umieścić w rondelku, dodać mąkę, cukier, żółtka i jaja. Wszystko podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając. Gdy krem się zagotuje, potrzymać na ogniu jeszcze kilka minut, stale mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. 
Masło utrzeć z  cukrem, następnie dodawać partiami masę cytrynową. Ucierać aż powstanie gładki krem.
Biszkopty oczyścić z przypieczonej "skórki" i nasączyć wodą z cukrem waniliowym. Przełożyć masą cytrynową układając je na przemian.  Boków i wierzchu biszkoptu nie smarować. 
Tort naciąć tak jak przedstawiłam na zdjęciu:

 Następnie ułożyć tak:


Każdy kawałek tortu posmarować ulubioną frużeliną, lub powidłami. Ważne by to była gładka masa. Można również przygotować krem na bazie masła i cukru pudru. Następnie obłożyć go masą cukrową i dowolnie udekorować. Motyla dekorowałam lukrem królewskim za pomocą worków cukierniczych. Grzbiet i kwiatek został zrobiony z masy cukrowej.
Tort powinien być przechowywany w lodówce.



Smacznego :)

poniedziałek, 16 września 2013

Sos pomidorowo-paprykowy

 
Sos pomidorowo-paprykowy, choć znajduje się w nim cała masa innych warzyw. Bogaty w składniki i witaminy, ale bez konserwantów :) Jest przy nim dużo pracy, nie ukrywam, ale uwierzcie mi warto! Sos doskonale smakuje z makaronem, sprawdzi się też na pizzy, jako dodatek do mięs czy ryżu, zapiekanek, czy do kanapek zamiast keczupu. 
Gotowałam go 3 dni, oczywiście nie stale :) można zrobić w dwa, ale mi łatwiej było rozłożyć to sobie w czasie. Część słoików zapasteryzowałam i czekają na srogą zimę, ten który widać na zdjęciu został do zjedzenia na teraz i sosu zostało już tylko na dnie :)
Przepis znalazłam u Magdy z blogu Wesoła Kuchnia. Polecam!


Składniki:
  • 6 kg pomidorów polnych - u mnie Lima
  • 2 marchewki średnie
  • 1/2 selera średniego
  • 4 jabłka
  • 1 kg cukinii
  • 2 łyżki octu
  • 2 kg papryki czerwonej
  • 2 sztuki papryczki chilli - pominęłam
  • 2 łyżki cukru albo do smaku
  • sól do smaku
  • 3 cebule średnie
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • olej rzepakowy
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, powykrawać ogonki. Marchew, seler, jabłka i cukinię obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W brytfannie na oleju (użyłam dwóch dużych garnków na zupę) przesmażyć lekko warzywa wymienione wyżej, dodać paprykę czerwoną pokrojoną na kawałki, oraz papryczki chili. Uważać żeby nie przypalić, mają się lekko zeszklić. Dodać pokrojone pomidory, gorczycę, liście laurowe, sól, ocet, cukier, smażyć na wolnym ogniu 5-6 godzin (przesmażałam dwa dni). Następnie wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela i całość zmiksować blenderem, przetrzeć przez gęste sito. Masę przełożyć do jednego garnka (teraz będzie jej mniej). Dalej smażyć na wolnym ogniu przez następnych kilka godzin (po ok. 2 godzinach, sos wystudziłam i zostawiłam do dnia następnego). Smażyć do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu. Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i gotować w garnku z wodą wypełnionym do połowy słoików. Pasteryzować 20 minut od momentu zagotowania wody. 
Gdy sos będzie już gęsty, trzeba uważać ponieważ będzie bardzo mocno chlapał. Ja starałam się go stale mieszać, ale robiłam to w rękawicy kucharskiej.  Najlepiej gotować go na bardzo małym ogniu z drewnianą łyżką w sosie, często mieszając - mi wtedy nie chlapał :) 
Smacznego :)

niedziela, 15 września 2013

Francuskie ślimaczki z bazylią i pomidorami

Ślimaczki z ciasta francuskiego, jedne z pastą z suszonych pomidorów, drugie z pastą z bazylii. Lekka imprezowa przekąska. Ślimaczki można upiec dzień wcześniej i ostudzone przechować w szczelnym pojemniku.
Przekąskę podałam z Party Dipem czosnkowym Prymat.

Francuskie ślimaczki z pastą bazyliową:
  • arkusz świeżego ciasta francuskiego
  • duży pęczek świeżej bazylii - ok 60 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
Listki bazylii umyć i osuszyć, wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać sok z cytryny, pokrojone ząbki czosnku i 4 łyżki oleju. Wszystko zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową pastą wysmarować równomiernie arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.

Francuskie ślimaczki z pastą pomidorową:
  • 1 duża czerwona papryka
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • pieprz, sól, ostra papryka i słodka papryka do smaku
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić  w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kiedy papryka zacznie pachnieć, przełożyć ją do wysokiego naczynia, dodać kilka suszonych pomidorów i odrobinę oliwy, która zostanie po pomidorach. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać jeszcze oliwę, tak by uzyskać konsystencję pasty. Doprawić przyprawami do smaku. Gotową pastą wysmarować arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.

Dodatkowo:
  • Party DIP czosnkowy Prymat + majonez + gęsty jogurt naturalny
Składniki razem wymieszać. Podawać z francuskimi ślimaczkami.


Smacznego :) 

sobota, 14 września 2013

Pieczone placuszki cukiniowo-jabłeczne

Placuszki z cukinii na stałe są wpisane w nasze letnie menu. Jednak zawsze były to placki na słono, podawane z pomidorami i bazylią. W tym roku widząc na blogach słodkie ich wersje, wiedziałam że i ja muszę takie zrobić :) 
Połączyłam cukinię z jabłkami, dodałam ricottę, nie chciałam dawać dużo mąki, a ponieważ obawiałam się że placuszki będą się rozpadać podczas smażenia, postanowiłam je upiec. I tak powstały pieczone placuszki cukiniowo-jabłeczne , które mają same zalety, wad brak :)
Delikatnie serowe, puszyste, mało słodkie, bez grama tłuszczu i nie trzeba stać przy kuchence i smażyć góry placków :) Jak dla mnie doskonałe, polecam!
Można je podawać z dowolnymi słodkimi dodatkami, mi jednak najbardziej smakowały na samo.

Składniki na 3 duże blachy:
  • 1/2 kg startych jabłek
  • 1/2 kg startej cukinii
  • 250 g ricotty
  • 3 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka roztrzepać mikserem z cukrem. Dodać ricottę, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Dodać osączoną z wody startą cukinię i jabłka. Dokładnie wymieszać składniki łyżką. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, papier wysmarować delikatnie olejem. Łyżką nakładać niedużą ilość ciasta, formując okrągłe placuszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni, przez 20-30 minut, aż będą rumiane z obu stron.
W trakcie pieczenia, kiedy z jednej strony placuszki się przyrumieniły, obróciłam je na drugą stronę. Podawać na ciepło lub zimno z ulubionymi słodkimi dodatkami (cukier puder, miód, syrop klonowy, konfitura).
Smacznego :) 

piątek, 13 września 2013

Szarlotka

Szarlotka na kruchym cieście. Ciasta z jabłkami są zawsze na czasie, bez względu na porę roku wszyscy chętnie zjedzą szarlotkę. Ta zdecydowanie należy do moich ulubionych. Doskonale smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Polecam!

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej kwaśniej śmietany
  • cynamon
  • 1,5 kg jabłek 
Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i smażyć na patelni, do powstania musu, ostudzić.
Żółtka utrzeć mikserem z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Margarynę posiekać nożem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka, zagnieść szybko ciasto. Gotowe podzielić na dwie równe części, obie rozwałkować na wielkość formy. Pierwszy placek wyłożyć w formie, nakłuć gęsto widelcem. Podpiec go w piekarniku przez 15 minut, w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć mus jabłkowy, obsypać szczyptą cynamonu i przykryć drugim plackiem, nakłuć widelcem.
Ciasto piec ok 30 minut, aż góra się delikatnie zrumieni.  Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego :) 

Źródło: Domowe-Wypieki


czwartek, 12 września 2013

Lody malinowe

Maliny jeszcze są, jeszcze kolejne powoli dojrzewają na krzaczku, korzystamy ile się da :)
Lody malinowe, proste i smaczne. Zaledwie 3 składniki a tyle w nich dobrego. Zapraszam :)

Składniki:
  • 350 g malin + do dekoracji
  • 500 g twarogu mielonego (z wiaderka)
  • 2-3 łyżki cukru pudru.
Maliny zmiksować, połączyć z twarogiem i cukrem. Mieszankę schłodzić. Schłodzoną mieszankę umieścić w maszynie do lodów i dalej postępować wg instrukcji.

Jeśli nie mamy maszynki do lodów, mieszankę umieścić w pojemniku i zmrozić w zamrażarce. By lody były puszyste, mieszankę należy miksować co 20 minut by rozbić tworzące się kryształki lodu.
Smacznego :)

Sałatka z mozzarellą, mandarynkami i słonecznikiem

Lekka i pełna witamin sałatka podana w pomidorach. Jeśli sałatkę przygotowujemy dla większej ilości osób można ją podać w tradycyjny sposób, wówczas pomidory pokroić w kosteczkę i dodać do pozostałych składników.
Do przygotowania sałatki użyłam Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat.

Składniki:
  • 6 pomidorów, podobnej wielkości
  • kilka liści sałaty lodowej
  • puszka mandarynek
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 125 g mozzarelli
  • awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki kiełek słonecznika
  • sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat + po 3 łyżki oliwy z oliwek i wody

Pomidory umyć, ściąć górę i wydrążyć. Sałatę umyć, osuszyć, postrzępić. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Mandarynki osączyć z zalewy. Mozzarellę pokroić w kostkę. Awokado obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Sos sałatkowy rozrobić z oliwą i wodą, odstawić na kilka minut.
Wszystkie składniki sałatki umieścić w miseczce, polać sosem sałatkowym i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatką napełnić pomidory.
Smacznego :)

środa, 11 września 2013

Ciasto z kokosem

Bardzo smaczne ciasto, wilgotne, lekkie i mięciutkie. Z chrupiącą kokosową skorupką :) 
Przepis jest prosty, a ciasto sprawdza się w każdej sytuacji i przy wszystkich gościach. Szczególnie lubiane przez moje dzieci.
Całkiem niedawno wspominałyśmy z przyjaciółką jak piekłyśmy to ciasto będąc jeszcze w podstawówce :) i wszystko nam się udało, tylko pieczenie nam się lekko przedłużyło, ponieważ zapomniałyśmy włączyć piekarnik :D 
Także z czystym sumieniem  mogę ciasto polecić i zapewnić że nawet dziecko będzie potrafiło je upiec :) 

Składniki na dużą, prostokątną formę:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 200 g masła
W wysokim garnuszku wymieszać śmietanę  z proszkiem do pieczenia - mieszanka będzie szybko rosła. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, mikserem na wolnych obrotach. Stale miksując dodawać olej, śmietanę i na końcu mąkę. Wymieszać wszystko dokładnie i wylać masę na blaszkę. 
Kokos wymieszać z cukrem i równomiernie posypać nim ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 40 minut. Aż kokos się ładnie zrumieni a patyczek wbity w ciasto będzie suchy. 
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika. Masło roztopić i równomiernie łyżką rozprowadzić po ciepłym cieście. Ciasto wystudzić i podawać.
Smacznego :)



wtorek, 10 września 2013

Kąski drobiowo-kokosowe

Chrupiące kokosowe kąski z kurczaka. Świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Polecam :)
Kąski podałam z Party DIP meksykański Prymat.

Składniki:
  • 500 g piersi kurczaka
  • cytryna
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • 2 jajka + 3 łyżki mleka
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Party DIP meksykański Prymat
  • olej do smażenia
Pierś kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski i oprószyć lekko solą i pieprzem. Cytrynę umyć, sparzyć i osuszyć, Skórkę zetrzeć i wycisnąć sok. Do cytryny dodać ostrą paprykę, curry, imbir i oliwę, wszystko wymieszać. Do marynaty włożyć kurczaka i odstawić do lodówki na 30 minut.
Kokos wymieszać z bułką tartą. Jajka rozkłócić z mlekiem.
Każdy kawałek kurczaka moczymy w jajku i panierujemy w kokosie, smażymy na głębokim tłuszczu. Tłuszcz nie może być za gorący, smażyć musimy kilka minut, tak by mięso się usmażyło a kokos się nie spalił. Gotowe układać na ręczniku papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Kąski kokosowe podawać z dipem Meksykańskim, rozrobionym wg przepisu na opakowaniu.

Smacznego :)


poniedziałek, 9 września 2013

Ciasteczka migdałowe

Ciastka migdałowe z bitą śmietaną :) Zdjęcia jeszcze bardzo letnie ale uwierzcie mi że ciasteczka będziecie chcieli jeść o każdej porze roku. Tak naprawdę to przepis był na rurki z kremem. Masę należało upiec a następnie z gorącej zwijać rurki. Niestety nie udało mi się, masa szybko stygła i robiła się krucha. W ten sposób zamiast rurek otrzymałam przepyszne ciastka. 
Doskonale smakują z bitą śmietaną, ale można je jeść na samo. Sprawdzają się w podróży, a dzieci chętnie je chrupią. Polecam :) 


Składniki:
  • 200 g płatków migdałowych
  • 250 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 3 białka
  • 40 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce do dekoracji
Wszystkie składniki na ciastka wymieszać razem. Dużą blaszkę wyłożyć pergaminem. Na pergaminie cienko rozsmarować masę, prażyć ją w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni. Gdy masa się zrumieni wyciągnąć i od razu pokroić w prostokąty 4x8 cm. Odstawić do wystudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Ciastka podawać z bitą śmietaną, udekorowane owocami. Można też chrupać suche.
Smacznego :) 

Źródło: Kuchnia



piątek, 6 września 2013

Bagietki na płynnym zakwasie



Moje pierwsze bagietki pieczone na zakwasie żytnim.
W zeszły weekend piekło je 24 blogerek, każda w swojej kuchni choć miałam wrażenie jakby wszystkie były u mnie :) Do wspólnego pieczenia zaprosiła nas Amber z blogu Kuchennymi drzwiami.
Bagietki podbiły nasze serca, mięciutkie i pachnące z chrupiącą skórką. Ledwo je zjedliśmy, piekłam kolejną turę :) Gorąco polecam, ponieważ przepis nie jest skomplikowany, a bagietki warte upieczenia :)



Składniki:
  • 280 g letniej wody
  • 480 g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki naleśniki; dokarmiony lub nie*
  • 480-600 niebielonej mąki (ilość mąki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp)
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka drożdży instant**
  • 4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie)

*  Jeśli dokarmisz  zakwas przed użyciem, chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś w pośpiechu, niedokarmiony zakwas po prostu użyczy mu smak, a drożdże w recepturze zadbają o wyrastanie ciasta.
** Przy dobrze dokarmionym zakwasie, drożdże pominąć

1) W dużej misce połącz wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę mąki dosypiesz później. Dobrze wymieszaj.

2) Dodaj sól, cukier, drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1 i 1/2 do 2 szklanki mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodziło od sześcianek, dodając tylko tyle dodatkowej mąki ile to konieczne; luźne (lepkie) ciasto da lekki miąższ.

3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automacie do chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto do miski by rosło, jak poniżej.

4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie, około 90 minut.

5) Delikatnie odgazuj ciasto i podziel go na sześć części (dla cienkich bagietek) 
6) Uformuj z każdego kawałka wałeczki do 35cm długości, ułóż je co najmniej 10 cm od siebie, połóż bagietki na blaszkę porytą pergaminem lub w specjalnych formach do bagietek - piekłam bez foremek, po 3 bagietki na blaszce

7) Pokryj chleby lekko wysmarowaną folią spożywczą i zostaw do wyrastania na  1 i 1/2 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C.

8) Aby uzyskać klasyczny wygląd bagietek, natnij je trzy razy na 1 cm. 

10) Piecz bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmij bagietki z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na kilka centymetrów, wsuń je ponownie do pieca i zostaw na kratce aż do schłodzenia pieca. W ten sposób chleb zachowuje chrupiącą skórkę.

Bagietki upiekłam wspólnie z:
  1. Ania http://bajkorada.blogspot.com/ 
  2. Ania http://jswm.blogspot.com/
  3. Anita http://atinabc.blox.pl/html
  4. Aga http://wsezonie.blogspot.com/
  5. Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/
  6. Bożenka http://www.smakowekubki.com/
  7. Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
  8. Gosia http://kochamgary.blogspot.com/
  9. Gosia http://zamoimidrzwiami.blogspot.com/
  10. Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html
  11. Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
  12. Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
  13. Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/
  14. Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
  15. Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
  16. Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
  17. Wiewióra  http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
  18. Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
  19. Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/html
  20. Sara http://www.pieczarkamysia.pl/
  21. Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/
  22. Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/
  23. Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/
  24. Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/

 Dziękuję za wspólne pieczenie :)

czwartek, 5 września 2013

Sałatka z papryką, fetą i płatkami migdałowymi

Szybka i smaczna sałatka. Pełna kolorów i witamin. Podana w kolorowych miseczkach paprykowych może być ciekawym urozmaiceniem podczas spotkania z przyjaciółmi.


Składniki:
  • 4 kolorowe papryki
  • 120 g sera feta
  • pomidor malinowy
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • biała cebula
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 łyżki oleju rzepakowego, jeśli zależy Wam by podnieść walory zdrowotne sałatki polecam dodać olej lniany
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, wystudzić.
Paprykę umyć. Trzem paprykom podobnej wielkości ściąć część z ogonkiem, tak by mogły tworzyć przykrywkę. Paprykę wydrążyć i ułożyć na talerzu.
Czwartą paprykę pokroić w kosteczkę. Z pomidora ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę obrać drobno posiekać. Fetę pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki umieścić w miseczce. Dodać część płatków migdałowych, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą i delikatnie wymieszać. Sałatką napełnić papryki. Posypać pozostałymi płatkami migdałowymi. Podawać.
Smacznego :)