expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 18 grudnia 2012

Świąteczny tort makowy


Smaczny tort makowy, przekładany bitą śmietaną i białą czekoladą. Nie jest trudny i pracochłonny, ponieważ mak dajemy w całości, nie mielimy. Słodycz kremu możemy złagodzić kwaskowymi powidłami, choć nie jest to konieczne. Ja posmarowałam powidłami śliwkowymi cały tort, po to by położyć na nim masę cukrową. Jeśli nie macie czasu na dekorowanie masą cukrową, udekorujcie tort tą samą masą którą przekładacie blaty. Masę cukrową robiłam sama, ale o niej napiszę w innym poście.
Jedyną osobą która pogardziła tortem jest moja córka. Po tym jak pogrzebała w swoim kawałku, chwyciła ogórka kiszonego mówiąc: "ogórek jest lepszy" :)))) Synuś wcinał ze smakiem, spróbować musiał, ponieważ tak naprawdę, był to jego urodzinowy tort, nasz mały brzdąc wczoraj skończył roczek :))


Składniki:

  • 5 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 12 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 20 dag suchego maku 
  • opcjonalnie marmolada lub dżem
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
W jednej misce wymieszać mąki, mielone migdały, proszek do pieczenia i mak. Białka oddzielić od żółtek i ubić. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Powoli dodać mieszankę mączną i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni, ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na poncz:

  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki rumu (ze względu na dzieci dałam 2 opakowania cukru waniliowego)
Cukry wymieszać z ciepłą przegotowana wodą. Wystudzić.

Składniki na masę z białej czekolady:
  • 30 dag białej czekolady
  • 400 ml śmietany 30%

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Powoli wlać ochłodzoną białą czekoladę, krótko ubić, tylko do połączenia.

Wystudzony biszkopt przekroić dwa razy. Pierwszy blat ułożyć na tortownicy, nasączyć ponczem, na blacie rozsmarować 1/2 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować 1/2 kremu. Położyć trzeci blat, nasączyć ponczem. Całe ciasto wysmarować marmoladą. Udekorować masą cukrową.
Jeśli nie dekorujemy masą cukrową, to dzielimy krem na 3 części i tą 3 częścią dekorujemy boki i wierzch tortu.
Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Smacznego :)




Źródło: Moje Wypieki

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU