expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 28 listopada 2014

Chleb z dynią i płatkami jęczmiennymi

Pszenno-orkiszowy chleb z dynią i płatkami owsianymi. Z delikatnym, sprężystym wnętrzem i chrupiącej skórce. Jeden z naszych ulubionych :) 
Zachowuje świeżość przez kilka dni, dlatego piekę od razu dwa bochenki. Zapraszam :)

Składniki:
2 foremki o wymiarach 15x30 cm
  • szklanka płatków jęczmiennych + 2 szklanki wrzątku
  • 150 ml wody
  • 250 g puree dyniowego*
  • 150 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 470 g mąki pszennej chlebowej, typ 750
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Płatki jęczmienne zalać wrzątkiem, odstawić do przestudzenia. Następnie połączyć je z pozostałą wodą, zakwasem, puree dyniowym, solą i cukrem. Wsypać mąki i zagnieść jednolite ciasto.  Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką, ponieważ masa będzie dość rzadka.
Przełożyć do foremek wyścielonych papierem do pieczenia.  Wierzch chlebów posmarować oliwą i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrastania na 12 godzin.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć do 180 i piec jeszcze 40-50 minut. Pod koniec pieczenia wyjąć chleby z formy i dopiekać na ruszcie. Upieczony chleb pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. 
Przed krojeniem ostudzić. 
Smacznego :) 

*Dynię umyć, wydrążyć gniazda nasienne, nie obierając pokroić w plastry.  Ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć filią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni ok. godzinę - aż dynia będzie miękka. Następnie przestudzić, obrać ze skóry i zmiksować na gładko.


Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Marcina z bloga Grahamka, weka i kajzerka :) 

30 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie chleby, tylko takie jem , na pewno smakuje wyśmienicie ♥

    Chciałam zaprosić Cię na mojego nowego bloga : http://spelniaj-twoje-marzenia.blogspot.com/ Jeżeli mnie nie znasz jestem stąd : http://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/ : )

    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspanialy chlebus. Takiego jeszcze nie pieklam :) Zapisze sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majko będzie mi bardzo miło jeśli go upieczesz :)

      Usuń
  3. pięknie wyrośnięty :) dyniowego jeszcze nie robiłam, będę piec :)))) P.S Kajzerki wyszły wyśmienite :) dzieciaki się zajadały...

    OdpowiedzUsuń
  4. I znów Łucjo chleb doskonały, ale Ty masz "rękę", tylko pozazdrościć. Marzę,żeby spod mojej reki choć w maleńkiej części takie chleby wypiekać, jesteś dla mnie Mistrzynią Świata w tej dziedzinie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko pięknie dziękuję !!! Nie wiem tylko dlaczego sobie ujmujesz, Twoje chleby są piękne i inspirujące!! Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Piękny bochenek... przepis koniecznie do wypróbowania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę koniecznie zrobić chlebek z dynią :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pieczywo musi być znacznie zdrowsze, wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  8. Łucjo-chleb wygląda wspaniale, wyrośnięty i wypieczony jak trzeba :) Poza tym z dynią z pewnością jest wilgotny i pyszny :) Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny piękny i bardzo apetyczny chlebuś:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak znajdę chwilę to wypróbuję przepis, uwielbiam domowe chleby :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę tylko dorwać zakwas, bo mój umarł jakiś czas temu i piekę ten chlebuś, bo zapowiada się znakomicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny!
    I genialne połączenie składników.
    Zachwycam się.

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny kolor i apetyczny chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo udany ten chleb. Koniecznie musze go upiec.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję wszystkim za komentarze! Cieszę się, że chlebek się podoba i mam nadzieję że go upieczecie! Jest tego wart!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pozazdrościć takiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chlebuś taki jak lubię na zakwasie i z dynią oraz płatkami. Czego chcieć więcej samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  18. Wiem, ze się powtarzam, ale Twoje chleby zawsze robią na mnie ogromne wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Chleby na zakwasie są najlepsze. Przepis wart wypróbowania, chlebek wygląda smakowicie. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU