expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 28 marca 2015

Chleb pszenno-gryczany

Chleb pszenny z wyraźnie wyczuwalnym dodatkiem mąki gryczanej.
Sprężysty, wilgotny miękisz i delikatna chrupiąca skórka sprawiają, że chętnie wracam do przepisu. Was również zachęcam :)
Przepis Wisły z bloga Zapach Chleba. Dopasowałam proporcje do swojej foremki. 

Składniki na zaczyn:
1 długa keksówka
  • 55 g dokarmionego zakwasu żytniego
  • 150 g mąki gryczanej
  • 75 g mąki żytniej razowej
  • 245 ml wody
Składniki dokładnie połączyć, przykryć i odstawić na 12 godzin. 

Składniki na ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 225 ml wody
  • 1/2 łyżeczki drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g miodu
  • 9 g soli
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić na 1-2 godziny, aż ciasto wyraźnie urośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przed włożeniem chleba piekarnik spryskać wodą. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 30 minut. Upieczony chleb opukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. 
Smacznego :) 



Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej w marcu przez Małgosię na Akacjowym blogu :) 

 






21 komentarzy:

  1. Jeszcze nie mam odwagi brać się za chleby(po moich nieudanych próbach z zakwasem ciągle mam opór), ale co tylko widzę u Ciebie nowe wypieki to muszę się przełamać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kaszę gryczaną i z chęcią wypróbuję ten przepis:)
    miałaś rację Łucjo- pieczenie chleba wciąga i ten zapach !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny chleb, z mąka gryczana jeszcze nie piekłam, czas to zmienić :) pozdrawiam i dziękuję za dodanie do marcowej listy :) M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale upieczony chlebek :-) bardzo lubię dodawać mąkę gryczaną do wypieków :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię oglądać Twoje przepisy na pieczywo, zawsze jest pysznie: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebki na zdjęciach zawsze wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chleb, wspaniale pieczesz pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zwykle świetny chlebek w Twoim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek gryczany jest bardzo charakterystyczny - ja uwielbiam ten posmak gryki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z mąka gryczaną bardzo zdrowy chlebuś zrobiłaś, aż chce się jeść bardzo lubię też grykę

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny pyszny chlebek u Ciebie:)) Kochana czy Ty przypadkiem nie masz piekarni? :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Doskonały wypiek, po prostu. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Domowy chlebek - najlepsze co może być ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. ooo.. mam mąkę gryczaną! Muszę się skusić na taki chlebek <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU