expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 25 marca 2015

Żurek wielkanocny na zakwasie

Żurek wielkanocny na domowym zakwasie żytnim. Podany z białą kiełbasą i obowiązkowo z jajkiem. 
Chlebki upiekłam z przepisu prezentowanego już na blogu (klik). Jak widzicie chlebowe miseczki piekłam kilka razy, zjedzone zostały przez wiele osób i wszystkim, bez wyjątku smakowały. Jeśli chcecie podać świąteczny żurek w chlebie, to szczerze przepis polecam :) 

Składniki:
  • 600 g białej kiełbasy surowej, u mnie cienka
  • porcja wędzonych żeberek
  • ok. 100 ml gęstej śmietany 18%
  • chrzan tarty
  • kawałek pora
  • 1/4 selera
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula 
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • domowy zakwas na żurek
  • jajka ugotowane na twardo, minimum 1/2 na porcję 
  • natka pietruszki do podania
Białą kiełbasę i żeberka zalać wodą, ok. 2,5 litra. Gotować na małym ogniu 30 minut. Dodać listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, marchew, seler, por, pietruszkę. Gotować godzinę. Miękkie warzywa, białą kiełbasę i żeberka odłowić.
Wlać dokładnie rozmieszany zakwas, jego ilość będzie zależała od tego jak mocno kwaśny żurek lubimy.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i marchewkę. 
Chrzan rozrobić w śmietanie, dolać kilka łyżek gorącego wywaru i energicznie mieszać, by śmietana się nie zważyła. Wlać wszystko do garnka. Żurek doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Żurek podajemy z jajkiem i drobno posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego :)

Przepis na domowy zakwas na żurek jest już na blogu, zapraszam :) 




25 komentarzy:

  1. Bardzo lubię żurek. Zapisze sobie przepis na chlebek, może zrobię :-) jadłam kiedyś gulaszową w chlebie i najbardziej smakował mi chleb :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój chłopak taki uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takim żurkiem to można się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. my kisimy cały rok, żurek uwielbiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. żurek w chlebku prezentuje sie świetnie, a jak jeszcze tak smakuje, to ja się wpraszam na porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm.czyli później trzeba od razu zjeść ten chleb? Jak można go jeszcze inaczej wykorzystać( prócz zupy chlebowej)?

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię niemal identyczny, ale na surowym wędzonym boczku. Ale w tym roku spróbuję zrobić jak Ty, na żeberkach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku, zapomniałam nastawić zakwas na żurek...Muszę jak najszybciej to zrobić;-) A jeśli chodzi o takie podanie to pomarzyć, bo jest nas za dużo na święta;-(

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam żurek na domowym zakwasie! był u nas w zeszłym, tygodniu :) pycha, Twój podany pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak podany żurek wygląda niezwykle smacznie, ale jeśli podam w chlebie, to zjedzą na Wielkanoc z chlebem , a co zrobie z resztą potraw?
    Jak dotąd, to tylko w restauracji jem tak podany.Pozdrawiam Cię Łucjo.

    OdpowiedzUsuń
  11. Żurek w chlebie, domowy chleb, domowy zakwas. No po prostu niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak pięknie podany. Cudny i smakowity żurek w sam raz pora na nastawienie domowego zakwasu. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja ulubiona zupa, a w Twoich chlebowych miseczkach jestem zakochana. Gdyby nie bardzo duża liczba gości na wielkanocy, na pewno bym zrobiła

    OdpowiedzUsuń
  14. Ślicznie się prezentuje!
    Zdjęcia bardzo wielkanocne...

    OdpowiedzUsuń
  15. ja tu już świętą poczułam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świętami już zapachniało, chlebuś i żurek pierwsza klasa. Do tego domowy zakwas samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda świetnie! a jaka urocza pokrywka na chlebek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny i oczywiście obowiązkowy na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zabieram się do zrobienia, ale jakoś mi nie idzie...
    Piękne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU